Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

Pelik...Yang Kita Tahu Halal Saja, Tapi Orang Jepun Lagi Pentingkan Konsep "Toyyiban"..

Oleh: Whitney|9-1-2018 12:37 PM |Dilihat:3168| Komen: 37

Orang Islam kalau bab makan, sangat mementingkan status Halal walaupun ada juga sesetengah yang main suap sahaja apa jenis makanan ke dalam mulut asalkan ia sedap.

Lagi-lagi kalau pergi melancong ke negara-negara yang bukan Islam, tentu agak susah hendak mencari restoran yang menjual makanan halal. Jadi, banyak la bekal makanan yang dibawa dari Malaysia.

Bagaimanapun, jangan terkejut pula sebenarnya orang di Jepun lebih memahami konsep 'toyyiban' atau kebersihan berbanding orang Islam di negara kita.

Perkongsian yang cukup menarik tentang 'halalan toyyiban' dikongsi oleh Kamarul Ilmar in Shimane di laman facebooknya. Sebenarnya ada betulnya apa yang diperkatakan oleh lelaki ini, ramai netizen yang menitik beratkan isu halal namun bukan 'halalan toyyiban'. Jom kita baca kenapa dia berkata sedemikian.

Pelik...Yang kita Tahu Halal Saja, Tapi Orang Jepun Lagi Pentingkan Konsep "Toyyiban". Macam Mana Tu

Tapi halal tu lagi penting sebab walau penyediaan makanan itu bersih macam mana sekalipun, kalau sumbernya tak halal, ia tetap haram. 


Kalau kita confirm makan sampai licin sebab tak baik membazir. 


Rata-rata netizen bersetuju dengan pemikiran orang Islam di Negara kita yang hanya mementingkan halal sesuatu makanan tanpa melihat faktor kebersihan.


Memang betul, netizen kebanyakan tahu makanan tu halal sebab orang Islam yang jual. Tapi kebersihan tolak tepi bila dah tengok makanan tu menyelerakan. 

Tikus main kejar-kejar kat kedai itu pun buat pejam mata sebab makanan kat kedai tu sedap dan selalu ramai orang makan kat situ.


Korang macam mana? Senang cerita, masaklah sendiri kat rumah kan? Lagi terjamin halalan toyyiban.- CARI 


Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 37
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote armin 10-4-2018 01:00 PM
krustykrab replied at 10-4-2018 08:35 AM
kira tak toyibban jugak la kan


Toyyiban tapi tak bersih sbb tak masak kuman tak mati. Sbb tu kena cicah wasabi kot. Meols yakin2 je sushi kt malaysia ni dia masak dlu. Masak ke?

Lain-lain Komen

Quote mdhelmi 9-1-2018 12:52 PM
cerita kwn aku dok blaja kat jepun
org jepun selalu kene sakit perut sbb suka makan benda raw
sbb dia pernah pergi klinik nk borak dgn doktor situ
Quote BebeQ 9-1-2018 01:12 PM
orang jepun dekat opis abg aku siap tak nak balik jepun sbb lagi best keje dekat malaysia. takde stress mcm jepun keje macam robot.

*takde kena mengena dgn makanan halal.
Quote shernazz 9-1-2018 01:24 PM
Iols rindu kelibat yutaka takenouchi n teacher onizuka
Quote ainie_1008 9-1-2018 02:22 PM
BebeQ replied at 9-1-2018 01:12 PM
orang jepun dekat opis abg aku siap tak nak balik jepun sbb lagi best keje dekat malaysia. takde str ...

jiran aku dpt kawen ngan org jepun.
berlagak ya ampun.
meluat gila.

*pon tak ada kena mengena ngan makanan jepun.
Quote ainie_1008 9-1-2018 02:23 PM
shernazz replied at 9-1-2018 01:24 PM
Iols rindu kelibat yutaka takenouchi n teacher onizuka

takuya kimura time muda hensem di mata aku.
Quote chinta89 9-1-2018 02:23 PM
dua2 kena seiring

tp kat mesia ni halal nya ye, toyyiban nye tidakkkk

Quote salmon-suki 9-1-2018 02:49 PM
chinta89: dua2 kena seiringtp kat mesia ni halal nya ye, toyyiban nye tidakkkk

kadang2 status halal pun diragui jgk..hihi..tp mmg pun,halal tp  xbersih,y paling xsuka bila kedai tu jenis "recycle" lauk..dia igt kita xtaw..geli aje..{:cryrun
Quote kroit92 9-1-2018 03:13 PM
teringat masa melawat rumah sedara jauh,
kami datang ramai, dia tak sempat masak katanya,
takpelah, kami makan di luar. pegi restoran dekat-dekat,

dia pun offer jum pegi makan satu restoran ni, femes, sedap,
aku baru makan setengah pinggan, nampak tikus lari-lari kat dapur.

terus berhenti makan. minum pun tak.   
Quote noni165 9-1-2018 03:22 PM
salmon-suki replied at 9-1-2018 02:49 PM
kadang2 status halal pun diragui jgk..hihi..tp mmg pun,halal tp  xbersih,y paling xsuka bila kedai ...

setuju ni..halal pun diragui.bila kedai xbersih,tukang masak pun xpembersih..

Quote salmon-suki 9-1-2018 03:31 PM
noni165 replied at 9-1-2018 03:22 PM
setuju ni..halal pun diragui.bila kedai xbersih,tukang masak pun xpembersih..

Betul tu.lg satu,kalau y nk jd tukang masak tu,tolonglaa cukur misai atau segala jenis bulu2 kt muka tu..geli tawwww!! kalau xnak cukur,pakai mask ngn penutup kepala time masak..tgk mcm tukang masak jepun,neat and clean..sy pernah beli nasi,tgh syok mkn jmpe bulu apa pun xtaw laa dlm nasi.. Terus muntah jgk..
Quote tagas 9-1-2018 04:16 PM
Tetiba teringat maria ojawa, ameri ichinose, erika krihara etc jav star

*pon tak ada kena mengena ngan makanan jepun
Quote EncikRhoma 9-1-2018 04:41 PM
dulu ada drama jepun pasal cikgu yg cool. Tajuk dia great teacher onizuka. Kalau version cikgu pompuan tajuk dia go kusen. Best betul dua2 cerita ni

*pon tak ada kena mengena ngan makanan jepun.
Quote palmolive 9-1-2018 04:53 PM
makanan halal dah sebab sembelih cara betul..
tp makan rasuah..
Quote Artemesiaa 9-1-2018 05:05 PM
Kalau bincang bab kebersihan memang tak boleh dinafikan mereka amat pembersih berbanding di negara kita.
Quote shernazz 9-1-2018 06:46 PM
ainie_1008 replied at 9-1-2018 02:23 PM
takuya kimura time muda hensem di mata aku.

Yezzaaaaa
Rindu j drama dedolu
Quote ~boolean 9-1-2018 06:56 PM
shernazz replied at 9-1-2018 01:24 PM
Iols rindu kelibat yutaka takenouchi n teacher onizuka

Gadingan mereka berdua dalam beach boys memang terbaik. Dah berpuluh tahun pun cerita tu masih aku tonton..

Tapi hat tua2 ni yang aging gracefully cuma kimutaku. Hat lain semua muka kerepot dah..

Takda kena mengena dengan makanan jepun.
Quote shernazz 9-1-2018 07:11 PM
~boolean replied at 9-1-2018 06:56 PM
Gadingan mereka berdua dalam beach boys memang terbaik. Dah berpuluh tahun pun cerita tu masih aku ...

Haha...khen
Lagu drama depa masih simpan.lagi
Dari guna wmp..sampai skang..
Quote armin 9-1-2018 09:09 PM
mdhelmi: cerita kwn aku dok blaja kat jepunorg jepun selalu kene sakit perut sbb suka makan benda rawsbb dia pernah pergi klinik nk borak dgn doktor situ

Makan benda raw ni byk cacing dlm usus kan. Geli.. penah tgk xray yg penuh cacing tu.
Quote mrsqueen 10-1-2018 05:34 AM
hebat org jepun

Lihat semua komen(37)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.056162s Gzip On
To Top