Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Awas! Anak Anda Mungkin Murung Jika Kurang Terima 'Like' Di Media Sosial

8-1-2018 09:52 AM|Oleh: Norlili | Dilihat: 392| Komen: 3

Seawal usia 8 tahun, kanak-kanak mula terdedah dengan media sosial. Mana tidaknya mereka kadang-kadang lebih arif menggunakannya berbanding kita dewasa. Kadang-kala, kita pula yang terpinga-pinga seperti rusa masuk kampung. 


Foto: YourDOST

Malah, sebilangan besar menjadikan media sosial seperti Facebook, Instagram, WeChat, WhatsApp dan lain-lain sebagai kayu ukur diri mereka. 

Macam mana tu? 

Katanya, kalau menerima banyak 'Like', bermakna mereka diterima dan disukai begitu juga sebaliknya. 


Foto: cnbc

Aduhai, parah juga ni! Dari mana datang pemikiran sebegini? 

Ada juga yang sanggup mengubah tingkah laku semata-mata kerana mahu 'diterima' di media sosial. Kecil-kecil dah pandai jadi hipokrit hanya kerana mahu dihargai.

Begitu besar impak media sosial terhadap kanak-kanak sehingga 'merosakkan bagaimana masyarakat berfungsi' menurut bekas eksekutif Facebook, Chamath Palihapitiya, lapor Astro AWANI. 


Foto: linkedin.com

Kajian yang turut dilakukan Pesuruhjaya kanak-Kanak England, Anne Longfield ke atas kanak-kanak berusia 8 hingga 12 tahun juga mengesahkan beliau merasa bimbang kanak-kanak ini akan mudah menghadapi tekanan apabila menginjak ke sekolah menengah oleh kerana dunia mereka mula berkembang. 

Antara respon yang diberikan kanak-kanak menampakkan ketagihan di media sosial: 

"Apabila anda dapat 50 'likes' ia buat anda rasa bagus sebab anda tahu anda kelihatan baik dalam foto itu," Harry, 11.

"Anda mungkin membandingkan diri anda kerana anda tidak begitu cantik berbanding dengan mereka," Aimee, 11.


Foto: Celeb Baby Laundry

Harap ibu bapa sentiasa memantau aktiviti anak-anak di media sosial. Bukan apa, takut mereka jadi hamba teknologi. - CARI 


Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
1
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 3
Komen

Previous : Dulu Buncit Kini Sado! Anak Beranak Ini Buat Ramai Kagum..

Next       : Sila Amalkan 7 Nasihat Ini Kalau Nak Kekal Hidup Berumah tangga

Komen Terbaru

Quote Artemesiaa 9-1-2018 05:16 PM
Yang dewasa pun kadang2 terkesan apatah lagi kalau kanak2 kena ajar mereka jangan jadi taksub akan benda2 sebegitu

Lain-lain Komen

Quote chinta89 8-1-2018 11:33 AM
jgn kata ibu bapa.. org dewasa pun ade yg rse gtu jgk
Quote noni165 9-1-2018 01:59 PM
cabaran hidup di zaman teknologi ni..zaman acik dulu xde lg media sosial ni..zaman skrg kalau biar anak main kt luar pun risau,main kt rumah ngadap hp pun risau..
Quote Artemesiaa 9-1-2018 05:16 PM
Yang dewasa pun kadang2 terkesan apatah lagi kalau kanak2 kena ajar mereka jangan jadi taksub akan benda2 sebegitu

Lihat semua komen(3)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Apple App Store
    Get it FREE Google play
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.046360s Gzip On
    To Top