Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Awas! Buat Peminat Tegar Kopi, Anda Dalam Bahaya Jika...

9-1-2018 11:25 AM|Oleh: Has | Dilihat: 1352| Komen: 27

Foto: Coffeemuria.wordpress.com

Kopi terkenal dengan rasanya yang enak mengasyikkan, sering kali membuat ramai orang ketagihan. Malah, ia adalah 'teman sejati' di kala kantuk mula menyerang diri.

Bagaimanapun, CNN Indonesia melaporkan jika diminum ketika perut kosong, kopi akan memberi kesan negatif serta boleh memudaratkan kesihatan.


1) Meningkatkan tahap keasidan gastrik

Foto: Foto: Blog.tiqdiet.com

Keadaan ini dapat merosakkan tubuh badan anda. Berasa mual dan pening antara gegalanya. Bukan itu sahaja, anda juga berkemungkinan menghadapi masalah pencernaan. Dipercayai, lebih murah (rendah kualiti) kopi diminum, lebih berisiko anda diserang penyakit ini.


2) Penyerapan nutrisi terganggu

Foto: sharecare.com

Kopi yang mengandungi kafein akan menyebabkan masalah pada buah pinggang iaitu anda akan menjadi lebih kerap membuang air kecil.  Ini menyebabkan tubuh tidak dapat menyerap kadar nutrisi dan mineral secukupnya. 

Bukan itu sahaja, kadar magnesium juga akan berkurang dan membawa masalah seperti penyakit jantung, gigi yang mudah rosak, migrain dan lain-lain lagi.


3) Hidrasi

Foto: Foto: Ahawy.com

Kerap membuang air kecil membuat tubuh kekurangan cecair dan menjadikan anda sering diserang sakit kepala. Lebih parah, ia boleh menyebabkan anda pengsan. 


4) Mudah stres dan cemas

Foto: Youtube.com

Kafein yang terdapat di dalam kopi akan merangsang sistem saraf dan mempercepatkan kadar denyut jantung serta meningkatkan tekanan darah, sekaligus membuatkan anda cepat stres dan cemas. 

Penulis percaya, ramai yang sedar dengan keburukan meminum kopi terutama jika diminum ketika perut kosong. Sebaiknya, ambil sarapan terlebih dahulu. 


Foto: Cosmopolitan

Anda juga boleh menambah susu atau sedikit mentega ke dalam kopi bagi membantu tubuh mendapat vitamin dan nutrisi lain secukupnya. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
1
Komen: 27
Komen

Previous : Rawat Migrain Dengan Menindik Telinga, Macam Mana Tu?

Next       : Simpul Biawak! Apa Yang Perlu Anda Lakukan Ketika Serangan Kejang?!

Komen Terbaru

Quote tetiberjer 10-1-2018 12:39 PM
aku selalu minum kopi kapal api dengan neskepe..

tapi sejak dua menjak ni kurang minum, sbb aku rasa nilah punca punca aku xleh tdo malam..

Lain-lain Komen

Quote MisXoXo 9-1-2018 11:36 AM
good info.. tq for sharing
Quote zulka 9-1-2018 11:42 AM
kalau perut kosong jgn la...aku pernah kena, mcm nk pitam
Quote shernazz 9-1-2018 11:52 AM
Iols peminat kopi
Tp kopi kapal api n setarbak slalu buat perot iols berangin...
Minum aik cheong ok plak...
Quote tomaz 9-1-2018 12:03 PM
Coffee is so overrated and overpriced
Quote K_Lily 9-1-2018 12:05 PM
suka minum kopi....
Quote mdhelmi 9-1-2018 12:29 PM
lain org lain jenis kopi yg sesuai dgn diri dia
utk aku kopi Super mmg kepala terus tingtong
ada 1 jenis kopi lagi xingat ape, tu sakit perut
Quote Artemesiaa 9-1-2018 12:38 PM
Info menarik.  Kopi ni hanya sedap kalau minum time winter atau musim hujan.  Waktu2 lain lebih prefer minum tea.
Quote Artemesiaa 9-1-2018 12:38 PM
Info menarik.  Kopi ni hanya sedap kalau minum time winter atau musim hujan.  Waktu2 lain lebih prefer minum tea.
Quote CardiGans85 9-1-2018 12:40 PM
Minum nescafe,kapal api n old town ok. X bole minum super, mmg pening kepala..igtkn sy sorg je, minum dgn abg sy ms tu n dia pun tsadai dlm blk dia rupanya.
Quote lil_sparky 9-1-2018 12:51 PM
Skrg...addicted dgn kopi..kopi o..kopi superbest..nescafe hazelnut & caramel..old town mocha..
Harini hari ke 2 xminum kopi.
Quote YuyaToma 9-1-2018 01:18 PM
True.. True
Quote Jorja 9-1-2018 01:38 PM
No 4 tu ironi.. ramai aja yg I kenal boleh stress bad mood kalau tak start the day with coffee
Quote fushimi 9-1-2018 02:04 PM
aku boleh stress kalau tak minum coffee

coffee ni boleh menenangkan pada aku
Quote diss69 9-1-2018 03:29 PM
zulka: kalau perut kosong jgn la...aku pernah kena, mcm nk pitam

sama laa...akk pon prnh kena..tp memang peminat kopi jugak..
Quote noni165 9-1-2018 03:32 PM
saya boleh ceria kalau minum kopi.xpulak jd stress..~~ coffe lover~~
Quote salmon-suki 9-1-2018 03:51 PM
Betul ke ni??sy peminat tegar kopi dan tea..kalau mnum kopi especially wonda mocha,old town hazelnut,penghadaman jd lawas gitu..hehe..tp satu jelaa,walaupun minum kopi,tetap x dpt hilangkan rasa ngntok..dah habis secawan kopi pn,kalau rsa ngntok,baring je ats katil mmg akn tido..
Quote finn 9-1-2018 05:34 PM
Minumlah kopi cap bola sepak. Kopi ais pekat kaw kurang susu. Nak lg power bancuh sndiri taruk 3 sudu besar penuh kopi utk 1 mug besar. Fuhhh! Heaven.
Quote yangsemb 9-1-2018 06:15 PM
Alamak, iyeke? Mmg iolls ada mengalami some of simptom2 diatas tuu...tp cam dh habit minum coffee dulu b4 bekfas
Quote meisapoya 9-1-2018 06:38 PM
Erkk iols suke minum black coffee {:freak

Lihat semua komen(27)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Apple App Store
    Get it FREE Google play
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.047353s Gzip On
    To Top