Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

Patut Ke Pelajar Didenda Sebegini Sebab Lambat Datang Sekolah?

Oleh: Whitney|4-1-2018 02:42 PM |Dilihat:2357| Komen: 23

Sekarang ini macam-macam isu yang timbul berkaitan bidang pendidikan. Pihak sekolah kadang kala perlu berhati-hati untuk memberi tunjuk ajar apatah lagi mengambil tindakan mendenda pelajar-pelajar atas kesalahan yang dilakukan ketika berada dalam kawasan sekolah.

Walaupun kadang kala denda yang diberikan oleh guru-guru kepada para pelajar itu dengan tujuan untuk mendidik, namun ramai juga ibu bapa yang tidak dapat menerima. Mungkin sayangkan anak tidak bertempat orang kata.

Bagaimanapun, denda yang dilakukan oleh salah sebuah sekolah ini menarik perhatian Eizan Ariffin dan ianya dikongsi di laman facebooknya. 

Denda solat dhuha kepada pelajar Muslim yang datang lambat ke sekolah ini dianggap lain dari yang lain dan jarang-jarang dipraktikkan oleh kebanyakan sekolah.  


Ramai netizen yang menyokong denda solat dhuha ini sebab amalan solat dhuha bagus dilakukan dan boleh dijadikan amalan. Tapi sedih juga sebab awal-awal sesi persekolahan dah ada yang datang lambat ke sekolah. 

Nampak sangat pengurusan masa ibu bapa menghantar anak ke sekolah dan sikap pelajar itu sendiri masih lemah. 



Tapi risau juga, nanti ada pula pelajar sengaja datang lambat sebab nak kena denda solat dhuha kat sekolah. Yang tu mesti pelajar baik dan soleh kan? 

Tapi jangan sampai langgar peraturan sekolah. Tak baik tau.


Korang pernah tak kena denda sebab datang lambat ke sekolah? Jom kongsi pengalaman kena denda kat ruangan komen. 

Manalah tahu ada lagi denda yang rare. - CARI 


Apa Reaksi Anda...

Bagus
3
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
2
Bosan
1
Komen: 23
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Artemesiaa 5-1-2018 05:32 PM
Ok jer tapi tak tahu sama ada ia akan benar2 akan berkesan untuk memastikan pelajar tak datang lambat lagi.  

Lain-lain Komen

Quote yangsemb 4-1-2018 02:46 PM
Ehh..ramainya yg datang lambat tuu..sebbek hukuman/hadiahnya adalah solat dhuha beramai2. Iolls selalu jerr nampak murid2 berbreakfast smb merokok di mamak pagi2...antara sbb lambat ke sekolah to some {:dot
Quote CardiGans85 4-1-2018 02:49 PM
Klu dtg lmbt lg, suh plak buat solat tasbih
Quote ahlisihircute 4-1-2018 03:08 PM
Sepanjang aku bersekolah...x pernah aku dtg lambat...
Quote RatuDunia94 4-1-2018 03:09 PM
Ikut SOP x ni?
Quote kivio 4-1-2018 03:15 PM
Masalahnya kalau student nak dhuha, ade ke break untuk pi solat?
Quote ainie_1008 4-1-2018 03:17 PM
okylah klu mak bapak yg blh terima. takut nnti ader je yg saman cikgu sbb anak kena paksa solat.
Quote ainie_1008 4-1-2018 03:19 PM
ahlisihircute replied at 4-1-2018 03:08 PM
Sepanjang aku bersekolah...x pernah aku dtg lambat...

samalah ngan aku. dtg sek sbb nak makan karipap makcik kantin.
mmg menjadi rebutan, klu lambat sampai habes.
Quote Lagubestbest 4-1-2018 03:22 PM
Edited by Lagubestbest at 4-1-2018 03:24 PM

Sekolah Harian. Pagi dimulakan dengan perhimpunan cari kesalahan pelajar. Makian, kutukan, semak otak giler. Pelajar lambat akan dimarahi dan disebat jugak. Agenda sekolah kalau disentuh pun dalam bahasa makian.

Sekolah Asrama. Pagi dimulakan dengan agenda sekolah & motivasi. Pelajar lambat tak perlu dimarah, habis perhimpunan terus ikut laluan sekali sebatan sebelum dilepaskan masuk kelas. Nak lari pun tak boleh sebab pelajar asrama tak ramai, cikgu cam setiap muka pelajar. Bangun subuh lambat tadi pun dah kena sebat kat katil asrama, takkan lah perhimpunan pagi sekolah cikgu tak cam kan. Kalau berani ngelat harini, esok kena sebat dua kali.
Quote aleesyasofia 4-1-2018 03:36 PM
kivio: Masalahnya kalau student nak dhuha, ade ke break untuk pi solat?


ada jer.. time rehat la boleh bt solat dhuha..
Quote CiliPadiSedap 4-1-2018 03:42 PM
ahlisihircute replied at 4-1-2018 03:08 PM
Sepanjang aku bersekolah...x pernah aku dtg lambat...

mak ayah cikgu ye mengikut statistik bancian kaka, parent cikgu anak dia selalu datang awal sekolah sbb parent nak punch line kt ofis
Quote lolita737 4-1-2018 03:59 PM
alhamdulillah..

jgn ada makpak yg meroyan saman cikgu dah la.
Quote manjalara_01 4-1-2018 04:02 PM
pernah lambat..

sampai kat gate je prefect potong point, catit name
then kena ikut gi kutip2 sampah dgn budak2 lain yg lambat...area2 kat padang sana..kantin
Quote ahlisihircute 4-1-2018 05:02 PM
CiliPadiSedap replied at 4-1-2018 03:42 PM
mak ayah cikgu ye  mengikut statistik bancian kaka, parent cikgu anak dia selalu datang awal  ...

X de la....takut dengan ayah.....lambat siap ..nnt kena tinggal ngan ayah....sekolah jauh ....hihihi

Quote adel7 4-1-2018 05:13 PM
zmn skolah dulu sape dtg lambat denda kutip sampah. cita die skolah aku ni jenis amalkan skolah tanpa sampah. makan kat kantin pun tak bungkus makanan guna plastik. pakai pinggan je semua. so mcm tak memberi kesan je kene denda kutip sampah
Quote adel7 4-1-2018 05:32 PM
zmn skolah dulu sape dtg lambat denda kutip sampah. cita die skolah aku ni jenis amalkan skolah tanpa sampah. makan kat kantin pun tak bungkus makanan guna plastik. pakai pinggan je semua. so mcm taj memberi kesan je kene denda kutip sampah
Quote AppropriateNick 4-1-2018 10:53 PM
aku pun tak pernah lmbt...suke g sekolah sebab ada cikgu ensem dan cantik
Quote kroit92 5-1-2018 06:32 AM
teringat member aku dulu

bila kitorang semua pegi solat kat surau, dia segan kalau dia sorang tak ikut,
malu la dia lelaki, takde alasan tak solat

habis solat dia membebel kat aku,
"Habis solat aku tak sah tadi.. hishh.."
"Apesal? Kau terkentut ke?"

"Tak, aku belum mandi wajib lagi."
Berdekah-dekah aku gelak, bingai punye member.
Quote haryatie 5-1-2018 08:13 AM
ramai nya yg dtg lambat..
apa masalah dia org ni...
Quote syadail 5-1-2018 09:40 AM
kalau budak2 ni pergi sekolah jalan kaki atau naik basikal, ok lah lambat tu sb sendiri yang salah.

Kalau makpak hantar atau transport lain hantar, dan depa yang lambat, so makpak /transport kena buat solat dhuha tu. Baru berkesan.

Lihat semua komen(23)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.059938s Gzip On
To Top