Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

Elak Tragedi Viral Pereka Kasut Berulang, Pelajar Intern Patut Buat Semua Perkara Ini

4-1-2018 10:36 AM|Oleh: Ghafar Nawi | Dilihat: 1340| Komen: 5

Baru-baru ini kecoh dengan kes viral yang berlaku antara seorang pereka kasut dengan seorang pelajar latihan industri. Nasib baik, perkara tersebut telah berjaya diselesaikan dengan baik.

Bagi mengelakkan kejadian sama berulang, mungkin sebagai pelajar, anda boleh lakukan perkara-perkara di bawah untuk kelihatan lebih profesional ketika sesi latihan industri. Apa yang pasti pihak majikan adalah di luar kawalan kita, namun sebagai pelajar, anda boleh mengawal tindak tanduk diri sendiri.

Hadir awal

Foto: jobstreet.com.my
Tempoh latihan industri adalah tempoh yang kritikal dan merupakan bayangan pekerjaan yang semestinya menjadi satu pengalaman yang berharga pada kita. Jadi anda haruslah menggunakan masa yang ada dengan sebaik-baiknya. Walaupun hanya bergelar pelajar praktikal, namun sekiranya selalu hadir awal ke tempat kerja, ia akan mengundang banyak perkara positif dalam diri anda. Selain membentuk disiplin, hadir awal dapat memberi anda ruang masa untuk merancang, mengatur dan melaksanakan tugasan harian dengan lebih baik.

Aktifkan diri untuk memberi kerjasama

Foto: nssrpo.com
Waktu inilah yang paling sesuai untuk merasa bagaimana bekerja bersama profesional yang lain dalam industri. Jangan rasa malu dan segan untuk bertanya kepada mereka. Tetapkan niat sewaktu bekerja untuk turut mencari pengalaman dan berhubung bersama dengan rakan dalam industri yang sama.

Sambil meluaskan jaringan, anda juga dapat meluaskan pengalaman yang ada bersama dengan syarikat yang menjadi tempat menjalankan latihan industri.  Jadi latih diri untuk beramah mesra dan bertanya dengan rakan sekerja yang lain.

Tidak menawar atau menolak kerja yang diberi.

Foto: zoitz.com
Angkat kotak yang berat dah merungut? Sakit belakang ketika bekerja? Kerja yang luar dari bidang belajar?

Apa masalah di situ? Itu adalah realiti bekerja zaman sekarang ,lagi-lagi dalam syarikat yang kecil. Kekurangan tenaga kerja akan menyebabkan seseorang itu akan menjadi serba boleh dalam pelbagai aspek. Jangan risau kalau lari dari bidang kerana anda akan ada banyak perkara untuk ditulis dalam laporan latihan industri nanti di samping mendapat pengalaman dan kenalan baru ketika ditugaskan untuk bekerja diluar bidang tugasan.

Angkat kotak yang berat, masuk dalam kotak kasut dan rekodkan dalam sistem pun kerja jugakan? Sakit belakang ketika bekerja menjadi masalah? Itu fitrah, dan pokok pangkalnya, lakukan sahaja sekiranya perkara itu masih berkaitan kerja atau produk syarikat tersebut pasarkan.

Cuba dan tawarkan diri untuk bekerja dalam pelbagai jabatan/ jawatan

Foto: ghafarnawi.com
Ini paling seronok ketika menjalani latihan industri, ialah ketika anda dapat belajar dengan memengang banyak jawatan. Sekiranya terlibat dengan pelbagai jabatan, pengalaman akan semakin luas dan memudahkan anda untuk meneroka potensi diri pada masa akan datang. Namun ada sesetengah syarikat yang tidak memberi peluang sebegini. Jangan risau, ini hanyalah cadangan untuk meluaskan pengalaman.

Latihan industri adalah sama seperti pekerjaan sebenar

Foto: ghafarnawi.com
Ya. Para pelajar latihan industri dikira sebagai pekerja sebenar yang tidak terlatih lagi, jadi banyak kekurangan dari aspek kemahiran dan cara kerja. Ianya juga seperti platform untuk anda belajar dan latih diri kita menjadi profesional pada masa akan datang seiring output yang diinginkan selepas tamat latihan industri. Jadikan latihan industri ini seperti pekerjaan sebenar.

Cari mentor
Foto: jobstreet.com.my
Jangan berpatah hati sekiranya bukan rezeki kita untuk mendapat penyelia yang baik hati. Itu adalah cabaran sekiranya anda mendapat penyelia yang hati kering dan suka maki hamun depan pelanggan. Itu perlu dijauhi, namun cuba pandang situasi itu dari sudut yang berbeza dan cari bimbingan bukan setakat dari penyelia, tapi juga rakan sekerja. Mereka juga manusia dan pernah menjalani latihan sebagai pelajar latihan industri suatu ketika dahulu, dan pastinya boleh membimbing kita.

Benar kata orang, sebelum kita mahu orang lain berubah, diri sendirilah sebenarnya perlu diubah dahulu. Jangan cepat menyalahkan orang lain, sebaliknya bermuhasabah itu lebih baik. -CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
3
Marah
1
Terkejut
2
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
1
Komen: 5
Komen

Previous : Awas, 5 Jenis Pekerja Yang Bakal Dipecat! No3 Paling Bahaya

Next       : Guna Roti Suburkan Pokok? Wah, Jom Cuba!

Komen Terbaru

Quote shazm85 5-1-2018 11:39 AM
Masa intern dulu, dekat small audit firm saja.. allowance RM200/momth.

Kerja 8am - 9pm.. firm kecik, file banyak so kena buat kerja macam normal staff..

Then bila outstation makan sendiri bayar, kerja sampai ke malam termasuk weekend, 2 weeks kena sampai kena high fever.. Balik rumah, medical semua kena bayar sendiri..

Bertahan la jugak 6 months tu.. Bila dah grad, dorg offer kerja situ, awal2 cakap NO.

Tapi tak pernah la complaint dekat lecturer ke parents pasal letih ke apa... hadap jelar apa dorg suruh buat

Lain-lain Komen

Quote duri_durians 4-1-2018 01:13 PM
aku internship kat tempat relax2. kadang2 bos suruh buat network documentation, kadang dia suruh pegi tengok vendor pasang modem, kadang pekerja2 lain mintak tolong jaga kaunter angkat telefon ke.

belasah je la. semua tu pengalaman.
Quote meisapoya 4-1-2018 01:17 PM
Iols time internship dulu, kene marah kaw2 time birthday iols. Mmg makan hati sorg je la masa tu....
Quote eyansss 4-1-2018 02:55 PM
masa intern kat satu syarikat terkemuka kat shah alam, aku kena kacau ngan sorang mamat exec ni...  siap pegang2 tangan lagi...  kena ngorat, cakap double meaning segala...  aku  report dengan lecturer, dia tak buat apa2 and yes, sampai sekarang aku menyampah ngan lecturer aku tu...  pastu aku pun mengadu dengan sorang exec kat situ...

rupanya dia pi mengadu dengan boss...  then boss amek tindakan...  kebetulan dia dah nak naik pangkat...  so, kenaikan pangkat dia dibatalkan...  pastu teruk aku kena sindir dan dicemuh oleh akak2 exec2 kat situ...  cakap aku merosakkan masa depan exec tu...  aku fitnah la apa la...  dan aku benci akak2 exec tu...

masa tu memang aku jahat...  aku doakan semoga anak2 perempuan lecturer dan akak2 exec aku tu kena sexual harassment cam aku kena...  biar diorang ada akal...
Quote ReginaGeorge 5-1-2018 06:42 AM
Sekarang ni, pe pon pangkat ko.. Ko kena buat multitasking.  Ko expect hidop nak glamer memanjang jer ngan job title ngko tuh.. Ko takkan ke mana dek.  Baru intern dah ego.
Quote shazm85 5-1-2018 11:39 AM
Masa intern dulu, dekat small audit firm saja.. allowance RM200/momth.

Kerja 8am - 9pm.. firm kecik, file banyak so kena buat kerja macam normal staff..

Then bila outstation makan sendiri bayar, kerja sampai ke malam termasuk weekend, 2 weeks kena sampai kena high fever.. Balik rumah, medical semua kena bayar sendiri..

Bertahan la jugak 6 months tu.. Bila dah grad, dorg offer kerja situ, awal2 cakap NO.

Tapi tak pernah la complaint dekat lecturer ke parents pasal letih ke apa... hadap jelar apa dorg suruh buat

Lihat semua komen(5)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Apple App Store
    Get it FREE Google play
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.046515s Gzip On
    To Top