Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

Prof. Dr. Muhaya Pun Kena Tegur Oleh Dietetik Sebab Salah Cakap Pasal Diet..

Oleh: Whitney|2-1-2018 03:34 PM |Dilihat:5645| Komen: 69
Tular tentang video yang dikongsikan oleh Prof.Dr. Muhaya kerana dikatakan maklumat yang disampaikan tentang diet adalah tidak betul. 

Sebagaimana yang kita tahu, Prof.Dr. Muhaya terkenal sebagai doktor pakar mata dan mempunyai klinik mata sendiri. 


Beliau ditegur apabila yakin bercakap tentang diet pemakanan sedangkan ia tidak seimbang dan salah sama sekali. 

Seorang dietetik bernama Farid Zul memperbetulkan kesalahan maklumat yang dikongsi oleh Prof.Dr.Muhaya agar ramai yang tidak salah faham dengan cara pemakanan untuk mengurangkan berat badan yang dikongsikan. 

Jom kita baca apa kesalahan tersebut.






Netizen memberikan respon dan mengakui keliru dengan pelbagai pendapat yang terdapat di laman sosial pada masa ini.


Mereka turut memuji tindakan lelaki ini kerana menjelaskan keadaan sebenar dan mengelakkan lebih ramai yang keliru tentang diet. 


Apa pula pendapat anda? Adakah sering terkeliru dengan fakta mengenai diet sihat?  - CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 69
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote fairy_fairy 8-1-2018 12:32 AM
Amina_Mirza replied at 3-1-2018 03:06 PM
Sheols selalu cashkan org yg bercerai berai/rumahtangga problematic ni hatinya keladak, tak cukup  ...

Padan muka! Iols pun kena cop hati hitam berkeladak sebab tak suka prof ni.

Lain-lain Komen

Quote yangsemb 2-1-2018 03:43 PM
Alamak iye ke, she is a doctor kan...& ramai followers, nanti tunggu juga maklum bals drp Prof Dr Muhaya {:question
Quote zulka 2-1-2018 04:05 PM
kadang2 aku confuse juga dgn saranan prof muhaya...ada yg mcm tak masuk akal kadang2...
ntah la, biaq pii la depa begaduh hujan2 ni tidoq lg best
Quote qistiena 2-1-2018 04:24 PM
kadang2 what is good for you might not work for other...just my 2 cents..
Quote mizruncing 2-1-2018 04:31 PM
biasa la tu. x nk kecam sesape. andai kata ada 10 org Doktor yg bg cadangan semua 10 org tu akan bg cadangan lain-lain jgk
Quote manjalara_01 2-1-2018 04:41 PM
Edited by manjalara_01 at 2-1-2018 04:43 PM
qistiena replied at 2-1-2018 04:24 PM
kadang2 what is good for you might not work for other...just my 2 cents..

yes..sbb tiap antara kite lain berat badan, ketinggian, tahap kesihatan, jantina & umur...as well as life style hidup yg berbeza..

ni pendpt i je la..(i bukan doktor )...benda paling basic yg kite perlu tahu sblum nak ubah cara pemakanan yg lebih baik is tu kenali diri sndiri dulu..

2nd catit ape yg kite makan tiap2..hari
3rd mesti ade target
4th ubah slowly..
Quote aleesyasofia 2-1-2018 04:43 PM
yangsemb replied at 2-1-2018 03:43 PM
Alamak iye ke, she is a doctor kan...& ramai followers, nanti tunggu juga maklum bals drp Prof Dr Mu ...

mmg prof muhaya doktor tapi doktor/pakar mata kan.. kalo bab2 diet kan doktor/ pakar dietetik kan ada..
tak semua Dr tue bidangnya sama kan..
Quote CiliPadiSedap 2-1-2018 04:54 PM
Akak pun doctor, doctor kangkung
Quote imransulaiman 2-1-2018 05:55 PM
Dari dulu lagi saya dah pelik bila Prof Muhaya bercerita tentang diet. Kata-katanya digunakan oleh mereka yang buat program lose weight secara online. Nama di-highlight..tapi penghujung disebut "PAKAR MATA"! {:shy
Quote bulanbulat 2-1-2018 06:45 PM
aleesyasofia: mmg prof muhaya doktor tapi doktor/pakar mata kan.. kalo bab2 diet kan doktor/ pakar dietetik kan ada..tak semua Dr tue bidangnya sama kan..


But diet ni basic la semua dr kena tau
Quote abangadek 2-1-2018 06:49 PM
doc2 ni tak boleh ke bg satu pandangan yg sama.. asyiklah bercanggah.. iols sendiri pun pernah kena situasi pandangan berbeza2 tentang penyakit yg sama oleh doc yang berbeza
Quote yangsemb 2-1-2018 06:59 PM
aleesyasofia replied at 2-1-2018 04:43 PM
mmg prof muhaya doktor tapi doktor/pakar mata kan.. kalo bab2 diet kan doktor/ pakar dietetik kan  ...

Hmmm..elok laa limitkan sharing of ilmu mengikut kepakaran masing2 when it comes to isu2 saintifik mcm ni, kan da malu. Kalau bg motivation talk ke ok laa
Quote minahsenget 2-1-2018 07:55 PM
Hahaha komen  klu tengok dr rupa bentuk badan
Quote ~boolean 2-1-2018 08:43 PM
prof muhaya kadang kala bagi ceramah agama cepat menghukum dosa orang...

aku tak suka penyampaian dia yang suka kira pahala dosa macam dialah malaikat yang mencatit perbuatan orang
Quote makita 2-1-2018 08:49 PM
Prof ni pernah kantoi amek artikel org lain utk satu majalah. Nasib tukang tulis artikel tu x ngamuk. Dia just komen 'terima kasih prof sudi panjang kan lagi ilmu'
Btw..diet prof bgi ni sebenarnye khas utk kurangkan keladak kat hati.
Quote salmon-suki 2-1-2018 08:55 PM
qistiena: kadang2 what is good for you might not work for other...just my 2 cents..

rasa cmtu kot..sy pernah cbe nk diet tp xtaw knp,makin naik berat bdn..kalau lebih mkn pn naik,kalau kurg mkn pn naik..mcm abnormal je bdn ni...{:cryrun
Quote shamsadis 2-1-2018 09:29 PM
batak like la nih
Quote modesty 2-1-2018 09:35 PM
Point nmbo 2 tu betul la prof ckp..limitkan means ikut portionla bukan main taram semua..poyola dietician ni iols mkn herbalife,coach herbalife kutuk atkins,iols folo atkins,group atkins kutuk jomkurus..mcm2..dorg je btul..yg sebenarnya semua boleh diikut..iols dh pnh try semua..semua berkesan klu ada determination dn disiplin...
Quote RatuDunia94 2-1-2018 10:08 PM
Diet ni simple je sebenarnya. Jaga portion n kalori. Pastu rajin exercise. Then jadikan ianya lifestyle bukan bermusim.
Quote Jorja 2-1-2018 10:16 PM
Maaf ya I tak ada niat kecam prof m orang alim bijaksana. Cuma kadang bila dia sampaikan 'ceramah' semuanya indah indah harus ikut itu ini mcm merujuk pda family dia sedangkan reality semua orang tak sama. Kadang meluat. N padanlah kalau jadi pakar mata fokus mata aja lah kenapa nak jadi dietician

Lihat semua komen(69)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.055807s Gzip On
To Top