Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

Dukung Isteri Dan Kejar Keju Beramai-ramai. Comel Betul Sukan Pelik Ni!

3-1-2018 12:13 PM|Oleh: Liana | Dilihat: 1806| Komen: 9

Bermacam-macam jenis sukan ada di seluruh dunia.
Namun tahukah anda terdapat juga acara sukan yang pelik dan tidak disangka wujud dan diamalkan di sesetengah lokasi di dunia.
Mari kita lihat Top 10 sukan pelik dunia.

1. Dukung Isteri (Wife Carrying)

Mula diperkenalkan di Finland pada 1992, acara ini kini turut diadakan di Australia, Amerika Syarikat, Amerika Utara dan India.

Jangan terkejut acara ini juga dipertandingkan di peringkat Kejohanan Dunia setiap tahun.

2.  Kejar Keju (Cheese Rolling)

Agak pelik, namun acara ini diadakan setiap tahun sejak 1997 ketika musim bunga di Cooper's Hill, Gloucester England.

Dari puncak bukit, keju bulat seberat 4 kg akan digolekkan ke bawah bukit dan peserta perlu mengejar keju tersebut.

3. Iron Extreme

Idea sukan ini dikatakan ilham dari warga England, Phil Shaw pada tahun 1997.

Shaw dikatakan menggosok selepas melakukan aktiviti extreme 'rock climbing'.

Sukan ini gabungan mana-mana sukan extreme dan juga menggosok.

4. Hoki Unicycle

Sukan ini memerlukan pemain menggunakan basikal unicycle sambil memukul bola hoki.

Kedua-dua kaki pemain perlu sentiasa berada di atas roda dan terdapat lima pemain dalam satu pasukan.

Sukan ini dimainkan hampir di 11 negara antaranya Australia, Jerman, Singapura, Kanada dan Perancis.

5. Catur Tinju (Chess Boxing)

Sukan ini bermula pada tahun 1992 mengabungkan sukan catur dan tinju.

Peserta perlu menghadapi  11 pusingan, 6 pusingan catur dan 5 pusingan tinju.

Kali pertama ia dipertandingkan di kejohanan dunia ialah pada tahun 2003 di Amsterdam.


6. Quidditch

Kalau anda rasa sukan ini cuma wujud dalam Harry Potter, kini tidak lagi.

Sukan ini mula dipertandingkan pada tahun 2005 di Middlebury, Vermont.

Pemain perlu menggunakan 'broom stick' seperti dalam filem Harry Potter dan memasukkan bola ke bulatan lawan masing-masing.

7. Lumba Bilik Air (Outhouse Racing)

Sukan ini acara tahunan ketika musim sejuk di Nevada.

Memerlukan tiga peserta, seorang perlu duduk di dalam bilik kecil yang dihias seperti bilik air lengkap dengan mangkuk tandas dan tisu.

Dua lagi peserta akan menolak hingga ke garisan penamat.

8. Hoki Dalam Air (Underwater Hockey)

Juga dikenali sebagai Octopush, sukan ini banyak dimainkan di United Kingdom bermula pada tahun 1954.

Kejohanan dunia yang pertama diadakan pada tahun 1980 di Kanada.

Memerlukan 6 pemain dalam satu pasukan, ia menggunakan kayu kecil menolak bola ke dalam gol.

9. Terjun Perut (Belly Flopping)

Sukan ini dikategorikan sebagai bahaya kerana peserta perlu menghempaskan badan ke dalam air pada ketinggian 10 meter.

Mereka perlu memastikan badan serata yang mungkin sebelum terhempas dalam air.

Sukan ini popular di Norway.

10. Perlumbaan Kuali (Wok Racing)

Seperti permainan bobsledge, bezanya peserta berlumba menggunakan kuali.

Mula diperkenalkan di Jerman pada tahun 2003, kejohanan juga dipertandingkan di peringkat dunia.



Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
4
Terkejut
3
Sedih
3
Lawak
2
Bosan
4
Komen: 9
Komen

Previous : Mendiang Bapa Wanita Ini Ancam Suami Anaknya Melalui Surat..Bagaimana Tu?

Next       : Rare! Hadiah Tesis Pada Ulang Tahun Percintaan, Buat Netizen Ternganga Mulut!

Komen Terbaru

Quote wqwang 18-1-2018 10:29 AM
ralph lauren, stephen curry shoes, the north face outlet, nike.dk, memphis grizzlies jersey, valentino outlet, soccer shoes outlet, new balance, supra footwear, oakley sunglasses, converse outlet, air max, longchamp outlet, fred perry polos, skechers outlet , hollister clothing, hollisterco, rolex, burberry outlet online, vans schuhe, philadelphia 76ers jerseys, coach factory outlet, north face jackets, christian louboutin shoes, cheap true religion, fred perry outlet, burberry outlet, baseball bats, pandora charms, saints jerseys, birkenstock outlet, omega watches, washington wizards jersey, chicago bulls jersey, oakley sunglasses, ferragamo shoes, coach outlet online, ray ban wayfarer, michael kors canada, marc by marc jacobs, titans jerseys, chiefs jerseys, jimmy choo outlet, hermes bags, oakley sungalsses outlet, michael kors outlet online, hollister online, omega watches, ray bans outlet, tommy hilfiger outlet stores, asics gel, giants jerseys, coach outlet online, air jordan, new york knicks, adidas, portland trail blazers jersey, hogan, ray ban sunglasses outlet, birkenstock deutschland, michael kors, celine bags, burberry outlet online, air max, giuseppe shoes, purses and handbags, baseball jerseys, oakley sunglasses, supra footwear, cheap oakley sunglasses, soccer shoes, michael kors outlet online, the north face, ralph lauren polo, nike air max 90, nike roshe, ralph lauren outlet, michael kors canada, ed hardy clothing, chargers jerseys, baseball jerseys, chrome hearts, coach outlet, rolex watches for sale, jerseys from china, nike air force, michael kors purses, prada outlet, michael kors outlet, coach store, adidas.se, huarache, air jordan shoes, barbour outlet, ray ban sonnenbrillen, air jordan retro, hollister clothing store, new balance, cleveland cavaliers, nike outlet, reebok, michael kors v?skor, mcm handbags, michael kors bags, bcbg max, coach factory shop, packers jerseys, oklahoma city thunder jersey, oakley vault, louboutin shoes, babyliss pro, adidas superstar, longchamp, adidas online, michael kors outlet online sale, jerseys from china, cc beanies, milwaukee bucks jersey, coach outlet, coach black friday, beats by dr dre, swarovski jewelry, ferragamo shoes uk, rolex watch, 49ers jerseys, true religion jeans outlet, cheap michael kors, fitflop outlet, oakley sunglasses cheap, beats headphones, nike roshe, cheap oakley, nike shoes, tory burch outlet, burberry handbags, juicy couture handbags, nike air max thea, burberry sale, coach outlet online, baseball jerseys, veneta, softball bats, ralph lauren outlet, oakley, boston celtics jersey, skechers, nike schuhe, michael kors, ralph lauren outlet online, ray ban sunglasses, mizuno wave, oakley frogskins, polo outlet store, prada, buccaneers jerseys, burberry sale, chi flat iron, chi hair, rolex watches, iphone 5s cases, ray ban, rams jerseys, cheap michael kors, skechers, true religion jeans, nfl jerseys, ecco outlet, pandora schmuck, michael kors outlet, michael kors outlet online sale, ralph lauren outlet, christian louboutin shoes, minnesota timberwolves jersey, oakley, hogan outlet, burberry sale, nike store, true religion outlet, detroit pistons, timberland outlet, puma online, burberry outlet store, michael kors, air huarache, michael kors taschen, burberry, pandora, panthers jerseys, michael kors outlet online, mcm backpack outlet, michael jordan, azcardinals jerseys, swarovski, oakley vault, nike free run, north face, kate spade outlet online, cheap nba jerseys, air max, hilfiger online shop, tory burch, oakley, nike air max, nike air max, nike huarache, oakley sunglasses outlet, prada outlet, oakley outlet, plein shoes, coach outlet store online, moncler mens jackets, fidget spinner outlet, timberland boots, cheap nfl jerseys, patriots jerseys, indoor soccer shoes, louboutin, mcm backpack, san antonio spurs jerseys, long champ, barbour jackets outlet, giuseppe zanotti sneakers, bottega veneta, coach factory outlet, texans jerseys, ray-ban sunglasses, barbour jackets, woolrich outlet, roshe run, new balance outlet, zapatillas nike, coach factory, cheap ray ban, heat jerseys, nike shoes, ralph lauren outlet online, roshe run, ralph lauren polos, prada sunglasses, replica watches, vikings jerseys, air max, oakley sunglasses outlet, ferragamo shoes, ferragamo, orlando magic jersey, coach outlet online, air yeezy shoes, new balance, versace outlet online, ray ban outlet, ralph lauren, long champ, birkenstock shoes,

Lain-lain Komen

Quote chinta89 3-1-2018 12:36 PM
wahhh.. mcm2 jenis sukan. menarik.
Quote mongoose_kidz 3-1-2018 12:42 PM
yg kena iron kain tu lawak pulak
Quote minguk 4-1-2018 02:27 PM
pelik2 sukan.. apapun selamat bersukan!
Quote mieymiey 5-1-2018 10:40 AM
Dah kenapa kena iron baju masa tu jugak?
Quote rosa_canina 5-1-2018 02:42 PM
hahaha lawak plk sukan pelik2 ni   
Quote Artemesiaa 9-1-2018 05:47 PM
Wah menarik macam2 jenis sukan mereka mainkan
Quote salmon-suki 9-1-2018 11:42 PM
Sukan perut tu dah mcm sukan kematian lak...salah terjun nti selamat lahh ke kubur terus...
Quote kimchipedas 10-1-2018 12:52 PM
Haha..lawak2 n pelik sukan dorg tp teringin nk tgk live
Quote wqwang 18-1-2018 10:29 AM
ralph lauren, stephen curry shoes, the north face outlet, nike.dk, memphis grizzlies jersey, valentino outlet, soccer shoes outlet, new balance, supra footwear, oakley sunglasses, converse outlet, air max, longchamp outlet, fred perry polos, skechers outlet , hollister clothing, hollisterco, rolex, burberry outlet online, vans schuhe, philadelphia 76ers jerseys, coach factory outlet, north face jackets, christian louboutin shoes, cheap true religion, fred perry outlet, burberry outlet, baseball bats, pandora charms, saints jerseys, birkenstock outlet, omega watches, washington wizards jersey, chicago bulls jersey, oakley sunglasses, ferragamo shoes, coach outlet online, ray ban wayfarer, michael kors canada, marc by marc jacobs, titans jerseys, chiefs jerseys, jimmy choo outlet, hermes bags, oakley sungalsses outlet, michael kors outlet online, hollister online, omega watches, ray bans outlet, tommy hilfiger outlet stores, asics gel, giants jerseys, coach outlet online, air jordan, new york knicks, adidas, portland trail blazers jersey, hogan, ray ban sunglasses outlet, birkenstock deutschland, michael kors, celine bags, burberry outlet online, air max, giuseppe shoes, purses and handbags, baseball jerseys, oakley sunglasses, supra footwear, cheap oakley sunglasses, soccer shoes, michael kors outlet online, the north face, ralph lauren polo, nike air max 90, nike roshe, ralph lauren outlet, michael kors canada, ed hardy clothing, chargers jerseys, baseball jerseys, chrome hearts, coach outlet, rolex watches for sale, jerseys from china, nike air force, michael kors purses, prada outlet, michael kors outlet, coach store, adidas.se, huarache, air jordan shoes, barbour outlet, ray ban sonnenbrillen, air jordan retro, hollister clothing store, new balance, cleveland cavaliers, nike outlet, reebok, michael kors v?skor, mcm handbags, michael kors bags, bcbg max, coach factory shop, packers jerseys, oklahoma city thunder jersey, oakley vault, louboutin shoes, babyliss pro, adidas superstar, longchamp, adidas online, michael kors outlet online sale, jerseys from china, cc beanies, milwaukee bucks jersey, coach outlet, coach black friday, beats by dr dre, swarovski jewelry, ferragamo shoes uk, rolex watch, 49ers jerseys, true religion jeans outlet, cheap michael kors, fitflop outlet, oakley sunglasses cheap, beats headphones, nike roshe, cheap oakley, nike shoes, tory burch outlet, burberry handbags, juicy couture handbags, nike air max thea, burberry sale, coach outlet online, baseball jerseys, veneta, softball bats, ralph lauren outlet, oakley, boston celtics jersey, skechers, nike schuhe, michael kors, ralph lauren outlet online, ray ban sunglasses, mizuno wave, oakley frogskins, polo outlet store, prada, buccaneers jerseys, burberry sale, chi flat iron, chi hair, rolex watches, iphone 5s cases, ray ban, rams jerseys, cheap michael kors, skechers, true religion jeans, nfl jerseys, ecco outlet, pandora schmuck, michael kors outlet, michael kors outlet online sale, ralph lauren outlet, christian louboutin shoes, minnesota timberwolves jersey, oakley, hogan outlet, burberry sale, nike store, true religion outlet, detroit pistons, timberland outlet, puma online, burberry outlet store, michael kors, air huarache, michael kors taschen, burberry, pandora, panthers jerseys, michael kors outlet online, mcm backpack outlet, michael jordan, azcardinals jerseys, swarovski, oakley vault, nike free run, north face, kate spade outlet online, cheap nba jerseys, air max, hilfiger online shop, tory burch, oakley, nike air max, nike air max, nike huarache, oakley sunglasses outlet, prada outlet, oakley outlet, plein shoes, coach outlet store online, moncler mens jackets, fidget spinner outlet, timberland boots, cheap nfl jerseys, patriots jerseys, indoor soccer shoes, louboutin, mcm backpack, san antonio spurs jerseys, long champ, barbour jackets outlet, giuseppe zanotti sneakers, bottega veneta, coach factory outlet, texans jerseys, ray-ban sunglasses, barbour jackets, woolrich outlet, roshe run, new balance outlet, zapatillas nike, coach factory, cheap ray ban, heat jerseys, nike shoes, ralph lauren outlet online, roshe run, ralph lauren polos, prada sunglasses, replica watches, vikings jerseys, air max, oakley sunglasses outlet, ferragamo shoes, ferragamo, orlando magic jersey, coach outlet online, air yeezy shoes, new balance, versace outlet online, ray ban outlet, ralph lauren, long champ, birkenstock shoes,

Lihat semua komen(9)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Apple App Store
    Get it FREE Google play
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.044044s Gzip On
    To Top