Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

Kulit Disiat, Bangkai Dibiar Membusuk! Ini Perangai Jijik Manusia Bila Berdepan Dengan Haiwan Eksotik

3-1-2018 11:04 AM|Oleh: Ghafar Nawi | Dilihat: 2991| Komen: 9

Tahun 2018 sudah menjelma tapi apa kata kita selak sedikit tabir hujung tahun 2017 dengan cerita segelintir rakyat Malaysia yang tidak berperikemanusiaan terhadap haiwan. 25 Disember yang lalu, Persatuan Haiwan Malaysia membuat satu kenyataan di Facebook mereka berkenaan sikap segelintir rakyat Malaysia yang kurang ajar kerana tidak menghormati bangkai haiwan eksotik.

Foto: FB Persatuan Haiwan Malaysia


Tapir adalah haiwan yang diancam kepupusan kerana banyak habitatnya telah dimusnahkan oleh manusia. 

Namun kenyataan Persatuan Haiwan Malaysia telah memuat naik beberapa gambar seekor tapir yang mati dilanggar dan disiat kulitnya di Kampung Renuk Baru, Gua Musang tidak lama dahulu mengundang kecaman pelbagai pihak, termasuk dari Persatuan Haiwan Malaysia.


Menurut Persatuan Haiwan Malaysia, pada tahun 2017, terdapat lebih 40 ekor tapir yang mati akibat terlanggar di pelbagai jalan di seluruh Malaysia. Statistik ini sangat membimbangkan dan disebabkan itu persatuan ini mendesak Jabatan Perhilitan Semenanjung Malaysia untuk mengambil tindakan segera membina laluan haiwan (Animal Viaduct) yang memudahkan haiwan liar untuk melintas jalan dan lebuh raya di Malaysia.

Sumber: gizmodo.in


Lebih menyayat hati, tapir yang dilanggar tadi telah disiat-siat kulitnya dan bangkai tersebut dibiarkan membusuk di tepi jalan. Menurut Persatuan Haiwan Malaysia lagi, kulit tapir disiat bertujuan untuk mendapatkan khasiat perubatan yang setakat ini masih belum diuji secara klinikal dan dibuktikan keberkesanannya

Kejadian yang sama telah direkodkan pada 26 Oktober dalam Harian Metro. Pihak PERHILITAN mengesan kehilangan beberapa anggota tapir seperti kulit, telinga, kaki kanan hadapan dan belalai dipotong. Individu yang tidak bertanggungjawab seperti ini boleh disabitkan kesalahan di bawah Seksyen 68 dan boleh dikenakan denda RM 100, 000 atau dipenjarakan sehingga tiga tahun atau kedua-duanya sekali.



Foto: FB Persatuan Haiwan Malaysia
Seharusnya, semua makhluk Tuhan yang wujud di muka bumi dihormati. Cuba bayangkan kalau manusia  pula disiat, dipotong dan dijadikan prop untuk bergambar pula bagaimana? Sebenarnya mentaliti rakyat Malaysia ini berada di tahap yang mana? Fikirkanlah. -CARI

Foto: GhafarNawi.com

Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
2
Terkejut
5
Sedih
1
Lawak
2
Bosan
1
Komen: 9
Komen

Previous : Cara Makan Aiskrim Dikaitkan Dengan Keperibadian, Anda Yang Mana?

Next       : Elak Tragedi Viral Pereka Kasut Berulang, Pelajar Intern Patut Buat Semua Perkara Ini

Komen Terbaru

Quote wqwang 18-1-2018 10:28 AM
ralph lauren, stephen curry shoes, the north face outlet, nike.dk, memphis grizzlies jersey, valentino outlet, soccer shoes outlet, new balance, supra footwear, oakley sunglasses, converse outlet, air max, longchamp outlet, fred perry polos, skechers outlet , hollister clothing, hollisterco, rolex, burberry outlet online, vans schuhe, philadelphia 76ers jerseys, coach factory outlet, north face jackets, christian louboutin shoes, cheap true religion, fred perry outlet, burberry outlet, baseball bats, pandora charms, saints jerseys, birkenstock outlet, omega watches, washington wizards jersey, chicago bulls jersey, oakley sunglasses, ferragamo shoes, coach outlet online, ray ban wayfarer, michael kors canada, marc by marc jacobs, titans jerseys, chiefs jerseys, jimmy choo outlet, hermes bags, oakley sungalsses outlet, michael kors outlet online, hollister online, omega watches, ray bans outlet, tommy hilfiger outlet stores, asics gel, giants jerseys, coach outlet online, air jordan, new york knicks, adidas, portland trail blazers jersey, hogan, ray ban sunglasses outlet, birkenstock deutschland, michael kors, celine bags, burberry outlet online, air max, giuseppe shoes, purses and handbags, baseball jerseys, oakley sunglasses, supra footwear, cheap oakley sunglasses, soccer shoes, michael kors outlet online, the north face, ralph lauren polo, nike air max 90, nike roshe, ralph lauren outlet, michael kors canada, ed hardy clothing, chargers jerseys, baseball jerseys, chrome hearts, coach outlet, rolex watches for sale, jerseys from china, nike air force, michael kors purses, prada outlet, michael kors outlet, coach store, adidas.se, huarache, air jordan shoes, barbour outlet, ray ban sonnenbrillen, air jordan retro, hollister clothing store, new balance, cleveland cavaliers, nike outlet, reebok, michael kors v?skor, mcm handbags, michael kors bags, bcbg max, coach factory shop, packers jerseys, oklahoma city thunder jersey, oakley vault, louboutin shoes, babyliss pro, adidas superstar, longchamp, adidas online, michael kors outlet online sale, jerseys from china, cc beanies, milwaukee bucks jersey, coach outlet, coach black friday, beats by dr dre, swarovski jewelry, ferragamo shoes uk, rolex watch, 49ers jerseys, true religion jeans outlet, cheap michael kors, fitflop outlet, oakley sunglasses cheap, beats headphones, nike roshe, cheap oakley, nike shoes, tory burch outlet, burberry handbags, juicy couture handbags, nike air max thea, burberry sale, coach outlet online, baseball jerseys, veneta, softball bats, ralph lauren outlet, oakley, boston celtics jersey, skechers, nike schuhe, michael kors, ralph lauren outlet online, ray ban sunglasses, mizuno wave, oakley frogskins, polo outlet store, prada, buccaneers jerseys, burberry sale, chi flat iron, chi hair, rolex watches, iphone 5s cases, ray ban, rams jerseys, cheap michael kors, skechers, true religion jeans, nfl jerseys, ecco outlet, pandora schmuck, michael kors outlet, michael kors outlet online sale, ralph lauren outlet, christian louboutin shoes, minnesota timberwolves jersey, oakley, hogan outlet, burberry sale, nike store, true religion outlet, detroit pistons, timberland outlet, puma online, burberry outlet store, michael kors, air huarache, michael kors taschen, burberry, pandora, panthers jerseys, michael kors outlet online, mcm backpack outlet, michael jordan, azcardinals jerseys, swarovski, oakley vault, nike free run, north face, kate spade outlet online, cheap nba jerseys, air max, hilfiger online shop, tory burch, oakley, nike air max, nike air max, nike huarache, oakley sunglasses outlet, prada outlet, oakley outlet, plein shoes, coach outlet store online, moncler mens jackets, fidget spinner outlet, timberland boots, cheap nfl jerseys, patriots jerseys, indoor soccer shoes, louboutin, mcm backpack, san antonio spurs jerseys, long champ, barbour jackets outlet, giuseppe zanotti sneakers, bottega veneta, coach factory outlet, texans jerseys, ray-ban sunglasses, barbour jackets, woolrich outlet, roshe run, new balance outlet, zapatillas nike, coach factory, cheap ray ban, heat jerseys, nike shoes, ralph lauren outlet online, roshe run, ralph lauren polos, prada sunglasses, replica watches, vikings jerseys, air max, oakley sunglasses outlet, ferragamo shoes, ferragamo, orlando magic jersey, coach outlet online, air yeezy shoes, new balance, versace outlet online, ray ban outlet, ralph lauren, long champ, birkenstock shoes,

Lain-lain Komen

Quote myakayina 3-1-2018 11:33 AM
kesiannya..teringat ada sorang kenalan yg tinggal di sempadan T'ganu-Pahang, dia ckp kdg ada je
tapir sesat lalu kat area rumah dia.. tapi tak ganggu org.. tapi klu dia nampak mmg cepat2 dia naik atas rumah..
Quote irwansuhadi 3-1-2018 12:49 PM
saya mengajak semua cipan-cipan kat hutan malaysia migrate dari malaysia. harap2 mereka boleh baca notis kat forum cari ni.
Quote moonbug 3-1-2018 01:14 PM
Ignorant fool. Haiwan tu punya nyawa lagi precious dari manusia jahil sebegini
Quote yangsemb 3-1-2018 06:06 PM
Masha Allah, tergamaknya
Quote giyomi 3-1-2018 06:59 PM
kimak punya sialan bangsat. Macam terdesak sgt puiiiii. macam mana binatang tak pupus klu ada bangsat camne kt dunia. sampai hidung pon dipotong...wtf. mintak2 keracunan seumur hidup bangsat2 ni semua.
Quote ipes2 3-1-2018 07:08 PM
Khasiat perubatan? Alangkah pendek nya akal mereka mereka ini. Bagaimanakah negara ini tidak terjual kepada negara lain, jika bangsanya berfikiran sebegini?
Quote Artemesiaa 9-1-2018 06:03 PM
Teruknya diperlakukan dan ditinggalkan sebegitu.  Kok ya pun tanamkan ler ia elok2 bukan main tinggal macam tu je.
Quote greantea 15-1-2018 11:52 AM
x jumpa lak perkataan y seswai nak maki2 golongan mcm ni.
Quote wqwang 18-1-2018 10:28 AM
ralph lauren, stephen curry shoes, the north face outlet, nike.dk, memphis grizzlies jersey, valentino outlet, soccer shoes outlet, new balance, supra footwear, oakley sunglasses, converse outlet, air max, longchamp outlet, fred perry polos, skechers outlet , hollister clothing, hollisterco, rolex, burberry outlet online, vans schuhe, philadelphia 76ers jerseys, coach factory outlet, north face jackets, christian louboutin shoes, cheap true religion, fred perry outlet, burberry outlet, baseball bats, pandora charms, saints jerseys, birkenstock outlet, omega watches, washington wizards jersey, chicago bulls jersey, oakley sunglasses, ferragamo shoes, coach outlet online, ray ban wayfarer, michael kors canada, marc by marc jacobs, titans jerseys, chiefs jerseys, jimmy choo outlet, hermes bags, oakley sungalsses outlet, michael kors outlet online, hollister online, omega watches, ray bans outlet, tommy hilfiger outlet stores, asics gel, giants jerseys, coach outlet online, air jordan, new york knicks, adidas, portland trail blazers jersey, hogan, ray ban sunglasses outlet, birkenstock deutschland, michael kors, celine bags, burberry outlet online, air max, giuseppe shoes, purses and handbags, baseball jerseys, oakley sunglasses, supra footwear, cheap oakley sunglasses, soccer shoes, michael kors outlet online, the north face, ralph lauren polo, nike air max 90, nike roshe, ralph lauren outlet, michael kors canada, ed hardy clothing, chargers jerseys, baseball jerseys, chrome hearts, coach outlet, rolex watches for sale, jerseys from china, nike air force, michael kors purses, prada outlet, michael kors outlet, coach store, adidas.se, huarache, air jordan shoes, barbour outlet, ray ban sonnenbrillen, air jordan retro, hollister clothing store, new balance, cleveland cavaliers, nike outlet, reebok, michael kors v?skor, mcm handbags, michael kors bags, bcbg max, coach factory shop, packers jerseys, oklahoma city thunder jersey, oakley vault, louboutin shoes, babyliss pro, adidas superstar, longchamp, adidas online, michael kors outlet online sale, jerseys from china, cc beanies, milwaukee bucks jersey, coach outlet, coach black friday, beats by dr dre, swarovski jewelry, ferragamo shoes uk, rolex watch, 49ers jerseys, true religion jeans outlet, cheap michael kors, fitflop outlet, oakley sunglasses cheap, beats headphones, nike roshe, cheap oakley, nike shoes, tory burch outlet, burberry handbags, juicy couture handbags, nike air max thea, burberry sale, coach outlet online, baseball jerseys, veneta, softball bats, ralph lauren outlet, oakley, boston celtics jersey, skechers, nike schuhe, michael kors, ralph lauren outlet online, ray ban sunglasses, mizuno wave, oakley frogskins, polo outlet store, prada, buccaneers jerseys, burberry sale, chi flat iron, chi hair, rolex watches, iphone 5s cases, ray ban, rams jerseys, cheap michael kors, skechers, true religion jeans, nfl jerseys, ecco outlet, pandora schmuck, michael kors outlet, michael kors outlet online sale, ralph lauren outlet, christian louboutin shoes, minnesota timberwolves jersey, oakley, hogan outlet, burberry sale, nike store, true religion outlet, detroit pistons, timberland outlet, puma online, burberry outlet store, michael kors, air huarache, michael kors taschen, burberry, pandora, panthers jerseys, michael kors outlet online, mcm backpack outlet, michael jordan, azcardinals jerseys, swarovski, oakley vault, nike free run, north face, kate spade outlet online, cheap nba jerseys, air max, hilfiger online shop, tory burch, oakley, nike air max, nike air max, nike huarache, oakley sunglasses outlet, prada outlet, oakley outlet, plein shoes, coach outlet store online, moncler mens jackets, fidget spinner outlet, timberland boots, cheap nfl jerseys, patriots jerseys, indoor soccer shoes, louboutin, mcm backpack, san antonio spurs jerseys, long champ, barbour jackets outlet, giuseppe zanotti sneakers, bottega veneta, coach factory outlet, texans jerseys, ray-ban sunglasses, barbour jackets, woolrich outlet, roshe run, new balance outlet, zapatillas nike, coach factory, cheap ray ban, heat jerseys, nike shoes, ralph lauren outlet online, roshe run, ralph lauren polos, prada sunglasses, replica watches, vikings jerseys, air max, oakley sunglasses outlet, ferragamo shoes, ferragamo, orlando magic jersey, coach outlet online, air yeezy shoes, new balance, versace outlet online, ray ban outlet, ralph lauren, long champ, birkenstock shoes,

Lihat semua komen(9)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Apple App Store
    Get it FREE Google play
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.052209s Gzip On
    To Top