Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

Yang Pelik Dan Yang Enak, 8 Makanan Tular 2017..

29-12-2017 03:18 PM |Dilihat: 2133| Komen: 13

Salam sejahtera kepada semua pembaca yang dihormati dan dikasih. Masih belum terlambat nak ucapkan selamat Hari Natal pada semua rakyat Malaysia yang meraikannya. Juga tak lama lagi kita akan meraikan tahun baru 2018 dan akan tinggalkan kenangan 2017 yang banyak memori kepada kita. 

Juga termasuklah makanan yang menjadi fenomena sepanjang tahun ini. Jadi bagaikan satu tradisi apabila satu makanan itu menjadi tular mulalah berpusu-pusu orang datang untuk mencarinya. Bagaimanapun tidak semuanya kekal lama malah ada juga yang terus hilang selepas beberapa ketika.

Jom kita saksikan beberapa imbasan makanan yang pernah viral sepanjang tahun ini ada yang dalam dan luar negara. 


1) Kek Nasi Lemak
Siapa sangka hasil kreativiti menghasilkan sesuatu daripada makanan tradisional ini mendapat tempat di hati pencinta makanan Malaysia. Kek ini mula menjadi buah mulut orang ramai dan mendapat tempahan yang tinggi juga. 

2) Burger Nasi Lemak
Dengar macam aneh bukan tapi itu yang juga terilham kepada pengusaha makanan segera dari negara jiran Singapura apabila menghasilkan Burger Nasi Lemak. Walaupun tak masuk ke Malaysia tapi ia menjadi fenomena untuk satu masa sehinggakan ramai orang sanggup ke negara jiran itu bagi mencuba burger ini.

3) Mee Besen 
Mee besen ini adalah sebenarnya mee biasa sahaja cuma keunikannya ia dihidangkan dalam bekas yang lagi besar berbanding mangkuk iaitu besen. Walaupun ada sesetengah orang mengatakan ia bagaikan tidak menghormati makanan kerana makan dalam besen tapi ia menjadi fenomena sehingga sekarang dan masih ramai pergi makan di restoran popular di Melaka ini.


4) Biskut Ulat Bulu
Resipi biskut ini tular pada bulan puasa tahun ini kerana rupanya comel sama seperti ulat bulu sebenar. Ada yang dihasilkan dengan pelbagai warna dan juga pelbagai saiz. Ramai orang mengeluarkan resipi ini untuk dihasilkan di sosial media. 

5) Milo Cube
Sebenarnya makanan ini tidak pernah dihasilkan pun di Malaysia walaupun milo adalah satu produk yang popular di sini. Milo cube ini mula mendapat perhatian sehinggakan orang sanggup membeli dengan harga yang begitu mahal. Ia adalah rasa sama macam milo biasa tapi tidak perlu bancuh dan masuk sahaja dalam mulut.

6) Kerabu Kerang
Resipi masakan ini adalah daripada negara Thai ia adalah menu lama tapi begitu popular tahun ini dan sangat menjadi perhatian ramai orang. Ramai yang buat resipi ini dengan pelbagai cara sendiri dan dah ada pelbagai konsep.


7) Ayam Goreng McD
Ikutkan ayam goreng ini dah lama ada kat restoran fast food ini tapi kerana konsep iklan dan juga terjemah yang disampaikan sangat berkesan dan sehinggakan satu ketika ayam goreng ini kehabisan stock di kebanyakan restoran. Tapi bagi sesetengah orang pula ia biasa jer tidak seperti yang digambarkan.

8) Pakaian Nasi Lemak 
Ini tak golong dalam golongan makanan tapi ia tular juga kerana menggunakan konsep makanan tradisonal Malaysia sebagai pakaian untuk pertandingan Miss Universe. Busana Nasi Lemak ini mempamerkan makanan yang cukup popular ini kepada dunia tapi bukan rezeki kita untuk menang juga. Namun ia tetap tular sehingga diperkatakan di seluruh dunia tahniah.


Ini adalah antara beberapa makanan yang disenaraikan antara popular tahun 2017. Tahun 2018 apa pula yang bakal tiba dan makanan bagaimana yang menjadi perhatian rakyat Malaysia. Sama-sama kita nantikan dan sebelum berakhir tahun ini apa kata follow Instagram @Mahamahu dan juga Facebook page @Mahumakan. Selamat tahun baru semua.

Apa Reaksi Anda...

Bagus
6
Marah
5
Terkejut
3
Sedih
7
Lawak
2
Bosan
7
Reply: 13
Komen

Komen Terbaru

Quote abangadek 2-1-2018 05:30 PM
kt mana nk beli baju nasik lemak tu

Lain-lain Komen

Quote greantea 29-12-2017 04:56 PM
kerabu kerang n ayam goreng mcD. sedapnyaaa...
Quote Lorra2411 29-12-2017 05:00 PM
ayam Goreng McD memang tular yach!
Quote sehirkedi 29-12-2017 11:34 PM
Kek nasi lemak! Nampak menyelerakann ...yumyummm
Quote ipanimanz1 30-12-2017 12:40 AM
ayam greng mcD...nyum nyum
{:teatime
Quote SerenaBlair 30-12-2017 04:12 AM
Dapnya ayam goreng mekdi
Quote epis 30-12-2017 08:30 PM
Ayam goreng mcd tu mmg dari dulu ade, feveret sy juga... mase tular ritu, saya sampai fikir beria betul netizen ni padahal selama ni xde la nk heboh pasal ayam ni..
Quote onexox97 30-12-2017 11:15 PM
ayM goreng mcd mmg melekat di hati
Quote SOFIA2017 31-12-2017 12:05 AM
ayam goreng mcd terbaik
Quote sofiazara 31-12-2017 02:48 AM
ayam goreng marry brown pun sedap
Quote felinecat 31-12-2017 09:26 AM
aku memang suke ayam goreng mcd dari dulu, tp biler keluar iklan org makan krup krap, rasa geli pula, xtau kenapa. trus xbeli pon
Quote yangsemb 31-12-2017 08:00 PM
Yg baju nasi lemak tu mmg mengarut sungguh {:freak
Quote chinta89 2-1-2018 04:55 PM
ayam goreng mekdi dh lama ade, tp tiba2 jadi sambutan hangat


maybe dulu2 kurang promosi. dan bila sebut ayam goreng, org lbh nmpk KFC.
Quote abangadek 2-1-2018 05:30 PM
kt mana nk beli baju nasik lemak tu

Lihat semua komen(13)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.040826s Gzip On
To Top