Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Tahun 2018 Masa Depan Anda Semakin Maju Atau Mundur?

27-12-2017 10:55 AM |Dilihat: 693| Komen: 8

Setiap kali tiba tahun baru, pasti kita akan diingatkan untuk memperbaharui azam. Hal ini kerana setiap azam yang kita buat itu adalah cerminan kepada masa depan kita. Sama ada hidup kita semakin maju atau semakin mundur.

Namun, berapa ramai yang mampu menyempurnakan azam mereka? Ya, kita memang selalu ada azam yang hebat-hebat. Seringkali juga kita gagal menyempurnakannya kerana persekitaran dan kekangan yang tidak memungkinkan kita begitu.

Bagi mereka yang belum pernah mencapai segala impian, mungkin boleh mencuba menyusun azam dan matlamat yang mudah terlebih dahulu. Contohnya, Untuk meningkatkan kemahiran diri (dalam bidang ?), maka saya akan menghadiri dua kursus (apa) jangka pendek pada tahun 2018.

Apabila menulis azam, anda perlu jelas. Jika anda berminat dalam bidang jahitan, maka nyatakan bahawa anda ingin mendalami bidang jahitan. Kemudian, nyatakan kursus apa, jangka masa dan bila. Huraikan dengan jelas cara dan bila anda mahu melakukannya. 


Pendek kata, anda perlu membuat sedikit kajian. Dapatkan maklumat yang tepat. Pastikan di mana kursus tersebut diadakan dan berapakah yurannya. Jika boleh dapat percuma, bagaimana caranya. Apa persediaan yang perlu dibuat sebelum anda menghadiri kursus dan apakah yang anda mahukan hasil daripada kursus tersebut. 

Sebagainya contohnya, anda adalah tukang jahit. Dengan kemahiran tambahan itu anda boleh menambah tempahan atau meningkatkan kualiti jahitan. Setelah berlaku segala yang dirancang,maka barulah azam anda dapat disempurnakan.

NAMPAK MUDAH TAPI SUKAR DILAKUKAN
Memang nampak mudah tapi selalunya dengan pelbagai alasan yang menjadi kekangan, kita sering memilih untuk melupakan sahaja azam kita itu. Akhirnya tahun berganti tahun dan kita mula menyesal. Mungkin kita akan duduk menongkat dagu dan mula merungut atau menyesal, Alangkah bagusnya kalau aku ambil kursus itu 10 tahun yang lalu.

Beruntunglah mereka yang hidupnya follow the rules dan follow your heart. Orang begini akan mengejar azam dan impiannya tanpa mengira apa orang lain cakap. Selalunya orang inilah yang akan berjaya, bukan kerana dia bijak atau bertuah tapi kerana dia berani, yakin dan istiqamah.


Manakala orang-orang yang sering memikirkan apa cakap orang dan takut untuk mengambil tindakan, biasanya akan berada di takuk yang lama. Jika 20 tahun lalu dia tidak ada lesen memandu, maka keadaannya sama saja sampai sekarang. Ya, mungkin dia fobia. Tak apalah.

DRASTIK TAPI HATI-HATI
Dalam situasi yang lebih radikal, ada pula orang yang terlalu bercita-cita besar atau punya azam yang hebat hingga bertindak terburu-buru. Dia akan mudah terpedaya dengan orang yang suka mengambil kesempatan. 

Selalunya dia ini hendak cepat. Mahu kaya cepat. Ada yang hilang wang pelaburan kerana ditipu rakan bisnes dan sebagainya. Ada yang ditawarkan sijil berbayar kerana hendak cepat mendapat tittle. Akhirnya dia jadi insan yang kecundang moral dan material.

Jadi, hati-hatilah. Biar sebanyak mana pun wang atau masa anda, gunakan ia dengan cara sederhana. Kejarlah azam dan iltizam mengikut kemampuan diri. Usah abaikan kesihatan dan keluarga. 

Foto Carian internet
Rancang dan tunaikan azam anda sebaik mungkin agar hidup anda semakin maju.Jika anda ada cara yang berkesan untuk mencapai azam anda, sila kongsi di ruangan komen. 

Semoga saranan anda akan memberi manfaat kepada yang lain. Selamat menyambut tahun baru 2018 kepada semua netizan yang saya hormati dan kasihi.

Salam,
Liza Ali

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Reply: 8
Komen

Komen Terbaru

Quote mis_j_alexanda 2-1-2018 09:13 AM
Jaga kesihatan paling penting...

Lain-lain Komen

Quote barfi 27-12-2017 12:17 PM
2018 kena lebih struggle. Anak dah bertambah. Ekonomi pula tak menentu..
Quote MyNameIsIris 27-12-2017 01:06 PM
2018... nak maintain je
Quote dubuk 27-12-2017 02:26 PM
lebih maju
Quote moonbug 27-12-2017 02:34 PM
Nak kumpul duit kepuk kepuk
Quote cikputih15 28-12-2017 07:47 AM
nak jadi minimalist, kurang beli benda merepek
Quote silampumeja 28-12-2017 09:52 AM
cikputih15 replied at 27-12-2017 11:47 PM
nak jadi minimalist, kurang beli benda merepek

2017 i start buat ni... ada jugakla hasilnya... antaranya, i tak beli iphone bila yang lama rosak...beli yang lebih murah tapi function lebih kurang semua ada... Lepas tu baju cari jugak kat bundle ...berbaloi kalau dapat yang cantik , baru dan harga murah...balik rumah rendam air suam basuh... hehehehe.... beg pon i cari bundle... 70 dapat 5 buah beg..hahaha okla .... yang penting lebih duit untuk travel...
Quote botol_purple 29-12-2017 01:07 PM
Rs nk jd lebih cool and kurang kan sifat 'cepat nek angin'.  
Quote mis_j_alexanda 2-1-2018 09:13 AM
Jaga kesihatan paling penting...

Lihat semua komen(8)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.062146s Gzip On
To Top