Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

Betulkah Panaskan Nasi Dan Pasta Yang Dah Sejuk Boleh Jadi Beracun?

21-12-2017 10:40 AM|Oleh: Norlili | Dilihat: 2927| Komen: 53

Dah jadi satu rutin harian rakyat Malaysia untuk makan nasi, maklum lah makanan ruji. Kalau tak dapat makan nasi tak senang duduk satu hari. Boleh menggigil tubuh dibuatnya!


Foto: Carian Internet

Nasi jadi 'racun'

Tapi yang peliknya, betulkah nasi dan pasta berkemungkinan besar menjadi beracun kalau dipanaskan semula? 


Foto: Pixabay.com

Rasanya, kita biasa sahaja panaskan semula nasi untuk dimakan. Paling tidak pun dibuat nasi goreng untuk sarapan esoknya. 

Ketua Food Safety Information Council, Rachelle Williams berkata, bakteria wujud apabila nasi atau pasta menjadi sejuk selepas dimasak disebabkan sifat masih basah pada nasi itu sendiri. Berkemungkinan besar nasi dan pasta yang sudah sejuk itu menjadi beracun. 


Foto: EURACTIV.com

Malah, nasi dan pasta yang dipanaskan semula akan memusnahkan kandungan zat makanan yang ada padanya. Sebaiknya, makan nasi dan pasta panas-panas lah, ya? 

Kalau begitu, masak sajalah nasi secukupnya, biar habis sekali makan supaya tak perlu membazir nanti. Nak panaskan balik berbahaya pula, kan? Mencegah itu lebih baik daripada merawat. - CARI


Apa Reaksi Anda...

Bagus
4
Marah
2
Terkejut
3
Sedih
4
Lawak
4
Bosan
4
Komen: 53
Komen

Previous : 5 Jenis Makanan Penyumbang Kanser, No 2 Tu Memang Mengejutkan!

Next       : Pedas Sampai Berdengung Telinga! Ini 10 Kebaikan Wasabi Ramai Tak Tahu..

Komen Terbaru

Quote cmf_jeangrey 24-1-2018 10:27 PM
Selama ni iol simpan nasik berhari2 dlm fridge pastu sama ada panaskn balik utk dimkn dgn lauk atau buat nasi goreng. Ok je. Cuma tgk jenis nasi tu jugak ada yg cepat basi. Rasa dan bau, kalau lain mcm tu buang. Nk bg burung mkn pun x sampai hati bkn ke menganiaya tu.

Kalau ikutkn umur panjang ni biasanya related dgn genetik dan lifestyle. Qada dan qadar juga. Yg penting pilih mknan utk elak penyakit. Portion tu seimbangkan. Kalau jenis pemakan asyik bedal mknan berminyak, manis dan berlemak mmg menempah sakit la kan...kena pulak penyediaan yg kotor...bukan takat nasi yg dipanaskn je

Lain-lain Komen

Quote samasam90 21-12-2017 10:46 AM
nasi basi dan nasi beracun.. apa beza dia? mee rosak/berkulat dgn mee beracun pula mcm mn? keracunan makanan dan makanan beracun? pemilihan perkataan itu penting kekdahnya
Quote samasam90 21-12-2017 10:50 AM
kalau beracun, racun jenis apa (chemical in solid/loquid/gas, common pison??) .. kalau ada pertumbuhan bakteria sehingga  oleh menyebabkan keracunan makanan (bakteria apa). be informative. dont make people second guess whta the substance is
Quote Artemesiaa 21-12-2017 10:51 AM
Kalau dah basi pastinya ler akan mengakibatkan keracunan makanan.  Cara penyimpanan penting, jikalau tak mahu ada makanan yang berlebihan masak ler cukup2 je.
Quote samasam90 21-12-2017 11:25 AM
Artemesiaa replied at 21-12-2017 02:51 AM
Kalau dah basi pastinya ler akan mengakibatkan keracunan makanan.  Cara penyimpanan penting, jikalau ...

penulisan tt  makanan beracun as if someone put poison in your food, then u'll die..  i rasa ada lagi perkataan lagi elok selain menb-translatekan food poisoning as in food poison, literally, dalam melayu..
Quote puteribaya 21-12-2017 11:42 AM
my granny died at 103 old dlm keadaan sihat, beliau x akan makan makanan yg dipanaskan..dia akan makan sekali je..dan makan malam masak yg lain..katanya itu antara petua dia sihat
Quote sofiazara 21-12-2017 11:44 AM
ada setengah org sanggup makan nasi dan lauk yang tak dipanaskan sejak berjam-jam (cth: nasi dimasak pukul 12 tengahari dimakan semula pada 10 malam tanpa dipanaskan)

sebenarnya lauk tu ada bakteria berkumpul
Quote sinalegna 21-12-2017 12:12 PM
samasam90 replied at 21-12-2017 11:25 AM
penulisan tt  makanan beracun as if someone put poison in your food, then u'll die..  i rasa ada l ...

I pun tak setuju dia kata 'beracun', rasanya lebih kepada memudaratkan sbb ada jenis org mmg perut atau tekak tak boleh terima langsung makanan2 perangat ni.
Quote plentyofmoney 21-12-2017 12:15 PM
puteribaya replied at 21-12-2017 11:42 AM
my granny died at 103 old dlm keadaan sihat, beliau x akan makan makanan yg dipanaskan..dia akan mak ...

ni la pangai ntah apa apa.tak habis, buang
membazir no 1




Quote cmf_almondpecan 21-12-2017 12:43 PM
Saya biasanya masak nasi secukupnya saja kalau masak di rumah. Satu cawan beras lebih sikit cukup utk makan bertiga. Kecuali kalau nak buat nasi goreng keesokan hari, baru masak nasi kering sikit simpan dlm peti sejuk lepas cool down. Kalau tetiba rasa nak buat nasi goreng pd hari yg sama, masak nasi kering sikit berapa jam sebelum nak pakai, lepas angkat cerai2kan dgn garpu biar keluar haba dan letak bawah tudung saji. Setakat ni masih ok. Mintak dijauhkan dari keracunan makanan.
Quote yangsemb 21-12-2017 01:02 PM
Lah iye ke...iolls selalu jerr reheat nasi yg xhabis
Quote ninja boy 21-12-2017 01:27 PM
Xde jimat masak sikit2 utk sorang makan, Masa terhad, gas terpakai 2 Kali, sukatan minyak 2 Kali, basuh sana sini 2 Kali,
Quote Bedah.Cun 21-12-2017 01:29 PM
Habis tu yang orang buat tapai buat todi tu mcm mn pula?
Quote corta 21-12-2017 01:56 PM
Bedah.Cun replied at 21-12-2017 01:29 PM
Habis tu yang orang buat tapai buat todi tu mcm mn pula?

bodoh goblok nasi lauk kau samakan dengan todi
Quote shailyvelera 21-12-2017 02:16 PM
tapi org tua2 lg suke panaskan nasi n lauk pauk...membazir katanya...klu den...den lempor je terusss....
Quote putehkundor 21-12-2017 02:18 PM
Mak cik puteh paling suka kuah Kari yg diperangat 2 Kali...baru kaw katanyer noks
Quote Simunggu 21-12-2017 02:24 PM
maksudnya nasi sejuk adalah nasi basi...
Quote Bedah.Cun 21-12-2017 02:53 PM
corta replied at 20-12-2017 05:56 PM
bodoh goblok nasi lauk kau samakan dengan todi

Daripada ngkau tu, melahap rendang babi
Quote makita 21-12-2017 03:07 PM
Makanan beracun punca kentut beracun.
Quote sabar_sabariah 21-12-2017 03:08 PM
arwah mak mertua aku tak kasi makan nasi yg dipanaskan
katanya boleh menyebabkan lelaki mati pucuk
terkejut aku sbb selama ni mmg mak aku panaskan nasi yg tak habis
elok berderet je adik beradik aku

Lihat semua komen(53)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Apple App Store
    Get it FREE Google play
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.044998s Gzip On
    To Top