CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Apa Nak Jadi...Parent Saman Cikgu Sebab Tampar Anak Kaki Pukul Dan Hisap Gam

18-12-2017 04:56 PM| Diterbitkan: Cari-Zidni| Dilihat: 8966| Komen: 26|Original author: Oleh: Whitney

Description: Apa nak jadi dengan institusi pendidikan kita pada masa sekarang. Ibu bapa pun dah sanggup saman cikgu gara-gara anaknya ditampar atas kesalahan menghisap gam, membuli, bergaduh dan pelbagai kesalaha ...


Apa nak jadi dengan institusi pendidikan kita pada masa sekarang. Ibu bapa pun dah sanggup saman cikgu gara-gara anaknya ditampar atas kesalahan menghisap gam, membuli,  bergaduh dan pelbagai kesalahan lagi. Mak bapa budak tu memang sokong la kot anak dia hisap gam. Kalau dah macam tu, tak payah hantar sekolah. Ajar sendiri anak kat rumah.

Kerja cikgu di sekolah sekadar mengajar anak-anak mereka supaya pandai menulis, membaca dan mengira pun dah cukup. Tugas mendidik moral dan akhlak tu serah je pada ibu bapa masing-masing kalau dah cikgu sekarang ni tak layak untuk mendidik anak-anak mereka supaya menjadi manusia berakhlak.

Norishah Jaafar Full turut tidak berpuas hati dan berkongsi berkenaan kes Cikgu Azizan yang disaman dan ditangkap akibat menampar murid tahun 5 tersebut.


Bila dah jadi kes macam ni, cikgu-cikgu pun dah tak berani dan tawar hati nak mendidik pelajar-pelajar. Kalau anak-anak tak menjadi, jangan salahkan cikgu, tapi salahkan mak ayah tu sendiri.


Kalau tingkah laku tu tak mengganggu pelajar lain dan menyusahkan pihak sekolah takpe la, ini turut mempengaruhi pelajar lain dan timbulkan masalah pada cikgu-cikgu di sekolah. 

Bila cikgu tegur, mulalah melenting dan adukan pada mak ayah. Mak ayah pula sayang sangat kat anak kaki hisap gam, sanggup saman cikgu. Nampaknya generasi sekarang akan semakin rosak dan tidak berkualiti! 

Ramai yang menyokong tindakan Cikgu Azizan dan berharap beliau mendapat keadilan.


Netizen turut kecam tindakan bodoh dan biadap ibu bapa budak kaki hisap gam tu. Bila anak dah jadi hamba kepada 'mak bapak', begitulah jadinya.




Semoga nasib malang Cikgu Mohd Azizan terbela pada keesokan hari (19 Disember). Sama-sama kita doakan. - CARI 

2

Bagus
11

Marah
19

Terkejut
4

Sedih
4

Lawak
9

Bosan

Friends Rank (49 people)

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote miszblurr 18-12-2017 05:06 PM
Pray for cikgu azizan
Quote Skuau 18-12-2017 05:18 PM
'Matlamat tidak menghalalkan cara'.......agaknya.
Quote CiliPadiSedap 18-12-2017 05:50 PM
#WeVoteCikguAzizan #TerlajakManja #TerlajakHisapGam #PelajarPembuli #HukumKarmaPastiBerlaku

#CikguSilaHati2JanganSentuhAnakMurid #NakSentuhFikirAnakKatRumahElakkanDiriKenaSaman
#SemboyanCikguAzizan
Quote salmon-suki 18-12-2017 08:07 PM
Tp mmg malay parents ramai y jenis manjakan anak tanpa siasat terlebih dahulu..anak buat dajal pun sggup bela anak,walhal bukti depan2 mata tunjuk anak tu salah..bila kite tegur,dia x balas depan kita,tp dia cakap belakang tabur fitnah..ni spesis pelapis y nak jaga negara??sama laa kes arwah paan tu..makpak bodoh p gadai segala harta nk hire lawyer utk anak die y buat keje bodoh tu..tolong ler..smpai ke sudah anak tu xkan insaf..bt jahat xpe,makpak ada tlg belaa..
Quote shy79 18-12-2017 08:24 PM
Dengarnya bapak budak tu spesis penghisap dadah..tu yg tingtong lebih
Quote HannahMontana 18-12-2017 08:35 PM
setannnnnnnnnnnn
Quote umbut 18-12-2017 09:31 PM
Parent budak gam tu vip ke.. siap nak saman..
Quote Ninjamommy 19-12-2017 01:09 AM
Sian cikgu tu. Isap gam kot???
Quote haryatie 19-12-2017 07:43 AM
pasni biar jerk ank dia org nak jadi lanun ke apa ker..
ramai parents yg mcam ni x nk terima kenyataan ank dia org spesis x guna
da tu menyusahkan org pulak
Quote dreamy_forest 19-12-2017 08:06 AM
Semoga keadilan dipihak cikgu azizan
Quote akumak 19-12-2017 08:35 AM
kalau cikgu ni kena hukum sebab tampar anak orang, mohon mahkamah jatuhkan hukuman lebih berat kpd anak sebab ibubapa lalai.
Quote teen_angelJB 19-12-2017 09:10 AM
Semoga aku tergolong di antara mak bapak yg berhati kering..
Means.. Kalau anak aku ditegur atas kesalahn dia.. Aku xkn mudah melatah.  Yg salah tetap salah.. Kalau betul anak aku salah.. Jatuhkn hukuman atas kesalahn dia..
Anak ni.. Depan kite mmg sopan santun.. Orang luar adalah the best judge..
Quote notyghosty 19-12-2017 09:35 AM
semoga kemenangan berpihak pada cikgu azizan... pastu sumbat je mak pak bdk ni dlm penjara... org nak didik ank dia jd org berguna, kalau rs x boleh 'usik' ank awk tu, tolong ajar sendiri ank tu di rumah... dah la bawak perangai yg negatif... siap pengaruh kwn lain pulak tu...
Quote haryatie 19-12-2017 11:14 AM
da setel kan kes ni..
ditarik balik...
Quote shida81 19-12-2017 11:35 AM
Sape Mak bapak budak ni.... Nk gak tgk
Quote giyomi 19-12-2017 12:19 PM
Tp kt tak bole lah jump to conclusion mengatakan cikgu tu tak slh. Lagipon budak drjah lima jer pon, takan dah advance sgt smpi peras ugut bagai, hidu gam mgkn lar sb bdk drjah satu pon dah pandai. So kt tgk dl kesudahan citer ni. dan dgr pjelasan kedua2 pihak, itu lbh baik.
Quote Artemesiaa 19-12-2017 12:30 PM
Sebab takut kena saman cam ni ramai guru malas nak ambil tahu kalau ada murid yang buat salah  
Quote Kak-Leen 19-12-2017 04:27 PM
giyomi replied at 19-12-2017 12:19 PM
Tp kt tak bole lah jump to conclusion mengatakan cikgu tu tak slh. Lagipon budak drjah lima jer pon, ...

Giyomo, anak akak masa Tahun 1 pd 2001 dah diperas ugut duit sekolahnya hari2. Yg pemeras tu budak sama kelas dia. Mak ayah xde kesah pun nak dtg sekolah walau dipanggil 2 kali sbb memanjang aje menggugut. Bkn anak akak je diugut. Ada 5,6 org budak lagi jadi mangsa ugutan si budak hingusan tu.. Last warning akak kat dia, (sbb mak ayah x datang ke sekolah bila dipanggil) kalau buat lagi, makcik report polis.. Lepas dari tu anak akak x lagi diperas duit sekolah dan alatulis.. Budak2 lain masih lagi jadi mangsanya... Time anak akak dipukul punorg yg mula2 akak siasat ialah anak akak sendiri. Lepas tu baru akak pergi tanya yg memukul, apa pasal pukul org? Nak tahu kenapa? Sbb awal pagi tu anak akak tegur dia di pagar sekolah suruh tolak basikal bila budak tu terus mengayuh walau dah masuk kawasan sekolah. Ramai je pengawas lain masa tu.. So, ramai jadi saksi. Dqh siasat baru akak pergi report polis bagai sbb dia ugut nak pukul anak akak lagi ... Bila sekolah tahu, panggil parent budak tu tp hqram x nampak bayang.. Form 2 je kot masa tu.. tp parents pun dah x kesah.. Cuba kalau anak dia yg dipukul.. rasa2 dtg haruk sekolah x?
Quote giyomi 19-12-2017 04:44 PM
Kak-Leen replied at 19-12-2017 04:27 PM
Giyomo, anak akak masa Tahun 1 pd 2001 dah diperas ugut duit sekolahnya hari2. Yg pemeras tu budak ...

yes, tu lar pasal, mak bapak mainkan peranan plg penting dlm mendidik anak2. Kekonon anak mereka malaikat suci muci yg paling baik di muka bumi maka mereka msh hidup dlm denial. sebab ni jgk kes buli menjadi2. Tp dlm kes ni, biar undang2 menentukan...siapa yg betul dan siapa yg slh. Klu pihak polis soal bdk tu, mgkn kebenaran akan terbongkar jua akhirnya, tp masa tu jgn lah mak bapak keturunan langit dia ada sekali.  

Lihat semua komen(26)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-12-2022 05:31 AM GMT+8 , Processed in 0.094370 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top