Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Anak Yang Didera Akan Pukul Pasangan Mereka Kelak, Tak Percaya? Hadam Ni!

15-12-2017 01:41 PM|Oleh: Norlili | Dilihat: 1519| Komen: 19

Apabila tular saja kes-kes pukul di media sosial, ramai netizen akan meluahkan kekesalan dan sakit hati terhadap si pelaku. 


Foto: ABC.net

Sakit! Ngeri! Siksa! Itulah perasaan mangsa yang dipukul. Tapi secara psikologinya perbuatan lampau seperti memukul dilakukan terhadap anak akan meninggalkan kesan jangka panjang menurut Journal of Pediatrics. 

Kenapa pelaku bertindak kejam begitu? Sangup memukul isteri sendiri dengan tanpa belas. Puas sangat ke dapat menjatuhkan orang yang lebih lemah?


Foto: Hindustan Times

Melalui pemerhatian, anak yang dipukul akan cenderung memukul kembali pasangan atau anak sendiri atas tindakan refleks dialami ketika zaman kanak-kanak. Ada pepatah mengatakan, hidup ini bagai sebuah roda. 

Kerana kesilapan ibu bapa, anak akan melepaskan kemarahan dan dendam kepada pasangan pula. Bahagia ke hidup rumah tangga begini? Dah tentu tidak, kan?   

Malah, Dr Bob Sege turut menyifatkan sikap ini bukan sahaja berbahaya kepada pasangan masing-masing, namun mereka juga akan bertindak memukul orang sekeliling. 


Foto: Mail Online

Bahaya, kan? Kita sebagai orang sekeliling juga harus berjaga-jaga dengan tindakan agresif si pelaku. 

Menjadi ibu bapa ni tugasnya berat, bukan sekadar berkahwin dan melahirkan anak. Kita kena banyak membaca dan belajar berkaitan rumah tangga juga. -CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 19
Komen

Previous : Uniknya! Di Jepun, Lelaki Botak Akan Diberi Diskaun

Next       : Kagum! Lelaki Ini Sembuh Kanser Kolon Tahap 4 Hanya Dengan Memakan Sayuran..

Komen Terbaru

Quote sinalegna 7-1-2018 03:04 PM
Tak semestinya, manusia boleh berubah & people reacts differently.

Kalo budak tu terus dibesarkan dlm environment yg bermasalah kecenderungan tu lebih la, tapi kalo dia berjaya escape the situation maka ada harapan untuk dia jadi better person.

It's either they will become the abuser or will hate any form of abuse

Lain-lain Komen

Quote inisiatif 15-12-2017 01:57 PM
mental lah tu senang cita kan..
Quote Jorja 15-12-2017 02:13 PM
Sure did. Tanyalah auntie I apa dia rasa bila anak dia suka pukul bini..dah jadi family cycle dah. Dulu dia pukul anak, sekarang anak dia pukul anak bini. Harap cucu dia boleh stop the cycle ya.
Quote Artemesiaa 15-12-2017 02:18 PM
Betul dah macam penyakit turun temurun, sebab tu perlu ada kesedaran dari ahli keluarga dalam hal ni supaya cycle tu dapat diberhentikan
Quote ninja boy 15-12-2017 02:55 PM
Ai setuju, manusia Dan dunia begitu kejam, tak dapat pukul/bunuh org pergi tebang pokok ka, robohkan dinding ka Tanpa belas kasihan sambil berzikir babi celaka babi celaka berjuta Kali, manusia begitu kejam
Quote Greenbutterfly 15-12-2017 03:01 PM
Kalo yg di dera tu ank pmpuan,adakah kelak dia akan memukul suaminya?
Quote samasam90 15-12-2017 04:09 PM
cari norlili nak hint bekap pesal nasa ke acahne ne siap suh hadam bagai.. statistik ada tak?
Quote susukambingbest 15-12-2017 04:16 PM
Greenbutterfly replied at 15-12-2017 03:01 PM
Kalo yg di dera tu ank pmpuan,adakah kelak dia akan memukul suaminya?

blh jadi. pukul suami n anak2 dia
Quote plentyofmoney 15-12-2017 04:17 PM
ini la kajian paling bodoh sedunia

Quote Burong_Hantuk 15-12-2017 05:41 PM
ambil iktibar dan pengajaran
Quote nisako 16-12-2017 08:02 AM
mmg kebanyakkan jd cm bapa...
Quote batmana 16-12-2017 10:56 AM
mana bakal mentua nk siasat bnda ni semua

asal nmpk wang hantaran, terus gelap mata la

tu yg ramai bercerai berai
Quote yangsemb 16-12-2017 04:32 PM
Artemesiaa: Betul dah macam penyakit turun temurun, sebab tu perlu ada kesedaran dari ahli keluarga dalam hal ni supaya cycle tu dapat diberhentikan

How sad...
Quote yangsemb 16-12-2017 05:30 PM
Sedeynya...
Quote precious_chicas 19-12-2017 09:40 AM
my hb selaku anak sulung masa kecik2 dulu selalu kena tibai dek my FIL.
Tapi Alhamdulillah takde lagi ai or anak2 kena pukul ke apa2 sejak sepuluh tahun kawen ni. Tapi kalau kena marah..haaa...siap lah kene leter. org lelaki kalau berleter mmg burok sangat.
Quote Simunggu 19-12-2017 10:12 AM
sama lah kes nya bangsa yg asyik kena dera...tengok lah 1 hari nanti...semua bangsa/agama yg kena dera akan membalas dendam....trust me...baru kau tau...
Quote Star_el 19-12-2017 10:22 AM
Greenbutterfly replied at 15-12-2017 03:01 PM
Kalo yg di dera tu ank pmpuan,adakah kelak dia akan memukul suaminya?

yes, atau dia akan cari pasangan yg abusive.
Quote chinta89 4-1-2018 09:07 AM
tp ramai yg tak ade kesedaran psl ni
Quote idril 4-1-2018 09:10 AM
this is so true.... abg ipar i masa kecik slalu kena pukul ngan bapaknya. now senang naik tangan kat kakak i.....
Quote sinalegna 7-1-2018 03:04 PM
Tak semestinya, manusia boleh berubah & people reacts differently.

Kalo budak tu terus dibesarkan dlm environment yg bermasalah kecenderungan tu lebih la, tapi kalo dia berjaya escape the situation maka ada harapan untuk dia jadi better person.

It's either they will become the abuser or will hate any form of abuse

Lihat semua komen(19)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Apple App Store
    Get it FREE Google play
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.042559s Gzip On
    To Top