Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

Awas! Muka Lumpuh Sebelah Akibat Kerap Tidur Dengan Rambut Basah...

13-12-2017 04:14 PM|Oleh: Amiey | Dilihat: 3024| Komen: 29

Kita seringkali mendengar nasihat daripada orang yang lebih tua untuk mengeringkan rambut terlebih dahulu sebelum tidur. 

Pernahkah anda terfikir apakah sebabnya?

Muka Lumpuh Gara-Gara Tidur Dengan Rambut Basah...

Ramai yang mengambil mudah dan mengabaikan nasihat ini walhal ianya berkemungkinan besar akan membawa kepada masalah yang lebih teruk daripada yang kita jangkakan. 

Menurut satu laporan oleh WORLD OF BUZZ, seorang wanita telah mengalami lumpuh pada bahagian kiri mukanya kerana tidur dalam keadaan rambut masih lagi basah. 

Insiden yang berlaku di China ini menimpa wanita berusia 32 tahun yang dikenali sebagai Xiong. Dia yang bekerja di sebuah pusat membeli belah, seringkali pulang lewat ke rumah. 

Akibatnya dia kerap tertidur selepas mandi, sebelum sempat mengeringkan rambutnya. 

Malang menimpanya, apabila suatu pagi, dia tidak dapat menggerakkan bahagian kiri muka manakala mulutnya mulai senget ketika dia sedang menggosok gigi. 

Sumber: Wajibbaca.com

Risau dengan keadaan itu, dia segera ke hospital untuk mendapatkan nasihat doktor. Apa yang mengejutkan, doktor mengesahkan saraf muka Xiong telah mengalami lumpuh. 

Hal ini berkemungkinan besar disebabkan oleh tabiatnya yang suka tidur dalam keadaan rambut yang basah. Melalui penerangan doktor tersebut, rambutnya yang basah telah mengubah suhu badan dan menyebabkan mukanya menjadi kejang. 

Tambah doktor itu lagi, perkara ini jadi lebih cepat kerana badannya berada dalam keadaan berehat dan tenang semasa tidur. Xiong bagaimanapun bernasih baik kerana lumpuh pada mukanya hanya berlaku buat sementara waktu. 

Oleh itu, doktor tersebut meminta Xiong untuk mengeringkan rambut terlebih dahulu sebelum tidur kerana sarung bantal dan bantal yang basah akan mempercepatkan pembiakan bakteria. Ini sekaligus menyebabkan jangkitan.

Mengejutkan bukan? Lepas ni kenalah beringat ya. Pastikan rambut kering terlebih dahulu sebelum tidur! - CARI 


Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
1
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 29
Komen

Previous : 5 Jenis Makanan Penyumbang Kanser, No 2 Tu Memang Mengejutkan!

Next       : Suka Teh Uncang Di Pejabat? Mungkin Anda Akan Ubah Fikiran Selepas Baca Ini!

Komen Terbaru

Quote botol_purple 29-12-2017 01:16 PM
Tapi susah plak nk benti..  Jenuh nk keringkan..  Slalu telelap sblm rambut kering..

Lain-lain Komen

Quote Jorja 13-12-2017 05:00 PM
Perempuan tak elok mandi & cuci rambut lewat malam.
Quote vanillaninja 13-12-2017 05:17 PM
Scary! I ada habit ni
Quote bebeng 13-12-2017 05:21 PM
Alamak..my habit
Quote prettyuglybabe 13-12-2017 06:01 PM
rambut pendek takpe kot..
tak kena muka (nak sedapkan hati )
Quote noell 13-12-2017 06:10 PM
ini bukan penyakit bell-palsy ka camna??
Quote Artemesiaa 13-12-2017 06:15 PM
Mungkin juga factor cuaca bermusim kat sana boleh menyebabkan jadi sebegitu.
Quote matchstick 13-12-2017 06:57 PM
X kepam ke bau bantal tido basah2 gitu
Quote @pplegreen 13-12-2017 09:59 PM
Penat sgt tu sampai tak sempat keringkan rambut mesti rambut dia lebat tu
Quote armin 14-12-2017 01:06 AM
noell: ini bukan penyakit bell-palsy ka camna??

Tulah. Tak silap mcm dafi pernah kena dlu. Ingat2 lupa
Quote mieymiey 14-12-2017 07:09 AM
I kadang-kadang macamni. Tapi kalau rambut basah, i letak tuala kat bantal. Tapi taklah masa rambut basah, cuma lembap tinggal tunggu masa nak kering jer. Tapi dah takleh tunggu so letak tuala atas bantal, terus tidur.
Quote mizruncing 14-12-2017 08:16 AM
thanks for the info. btw bru tido lps mndi smlm
Quote jlo 14-12-2017 09:50 AM
ni habit i ni
Quote paz 14-12-2017 10:34 AM
Aduh, kadang-kadang terbuat ni. Sebab pergi gym malam, pastu balik mandi. Kena tukar strategy ni.
Quote yangsemb 17-12-2017 04:58 PM
Sibbek jarang sangat basuh rambut malam{:smile
Quote Cari-Faizal 20-12-2017 02:05 PM
Serious la??
Quote SOFIA2017 20-12-2017 02:34 PM
betul ke ni...
scaryyyy
Quote penhitammm 22-12-2017 12:31 PM
It's bell palsy la. adik i baru kena 2-3 bulan lepas...
bangun pagi muka dah senget sebelah...
mengikut kata doc adik i tu, disebabkan salah satu nerve kat area muka dia dijangkiti kuman. kuman ni adalah balance kuman chicken pox yang tak betul2 hilang dalam badan dan attact nerve kat muka..

wallahualam...
Quote M.Rose 22-12-2017 01:57 PM
Ada doctor kat porem buleh explain? Bukan x percya, aku nak seken opinion.
Quote JerryJemima 22-12-2017 05:14 PM
Cedok dari website apa ni? Mcm hoax je
Tajuk bukan main sensasi lg

Lihat semua komen(29)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Apple App Store
    Get it FREE Google play
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.041243s Gzip On
    To Top