Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon

Impian Hidup Tenang, Harmoni Hingga Ke Hujung Nyawa. Tapi Bagaimana?

13-12-2017 11:18 AMKomen: 8

Setiap hari kita menjalani rutin harian. Kita sibuk hingga tiada masa untuk berfikir sejenak mengenai apa yang kita lakukan. Kita hanya bekerja seperti semut. Sama ada semut permaisuri mahu pun askar, gigih memainkan peranan masing-masing. Bekerja demi meneruskan kelangsungan masing-masing.

Bagaimana dengan impian kita? Apakah  benar-benar kita bekerja keras untuk membina impian kita? Atau bahkan mungkin kita bekerja keras untuk membina impian orang lain? Mungkin juga impian kita dan orang itu serupa. 

Tapi cuba kita periksa, sama ada orang yang kita bina impian bersama itu akan bersama-sama dengan kita hingga ke akhir usia atau tidak?

Saya melihat ibu bapa saya bekerja keras membanting tulang demi membesarkan kami berenam beradik. Di samping itu, mereka membina impian untuk memiliki kediaman sendiri (tanpa hutang) dan sedikit simpanan untuk bekalan di hari tua. Alhamdulillah. Mereka berjaya. 

Impian Hidup Tenang, Harmoni Hingga Ke Hujung Nyawa. Tapi Bagaimana?
Pada usia 83 tahun bapa saya masih memberikan sisa khidmatnya buat ibu saya yang mengidam Alzheimer. Melayan kehendak ibu yang bagaikan kanak-kanak. Ada masa tantrum, ada masa gembira. Setiap hari mereka akan ke sana dan ke mari bak merpati dua sejoli. Menikmati makanan tersedap atau pun sekali meneguk teh tarik dan pisang goreng terenak.

Jelas, masalah dunia bukan masalah bagi mereka yang hidup dalam dunia mereka yang tersendiri. Melihat keadaan ibu bapa saya, maka saya cuba pula untuk melihat ke dalam diri saya. Apa yang saya mahu lakukan pada usia tua nanti andai panjang umur? Mampukah saya terus sihat fizikal seperti mereka? 

Membina Masa Depan Dengan Cara Sederhana
Banyak yang boleh saya pelajari daripada ibu bapa saya. Hidup mereka sangat sederhana. Membeli mengikut kemampuan dan mereka tidak pernah berangan untuk memiliki barangan jenama atau fancy. 

Impian Hidup Tenang, Harmoni Hingga Ke Hujung Nyawa. Tapi Bagaimana?

Kemudian, saya melihat mereka mementingkan simpanan berbanding berbelanjaan. Tabiat itu kekal hingga ke hari ini. Ada kala merekalah yang menjadi tabung kecemasan untuk anak-anak yang memerlukan modal bisnes. 

Memang saya kagum. Meskipun dulu hanya sekadar bekerja kampung seperti menoreh dan bertukang, mereka mampu memiliki sebidang tanah dan rumah yang sangat selesa. Saya yakin, ramai orang tua-tua kita berjaya melalui kehidupan mereka dengan baik sekali C tanpa masalah kewangan.

Ironinya hari ini, meski pun kita bergaji besar, kita sering terperangkap dengan masalah kewangan. Pada saya apa pun alasannya, kita kena kembali kepada asas C bersederhanalah. Potong segala perbelanjaan tidak perlu. Jauhkan barangan atau restoran yang fancy dan mahal andai kita mahu menyimpan lebih.

Jom Mulakan Impian Baru Untuk Hidup Lebih Harmoni
Selain hidup sederhana, satu lagi yang saya pelajari daripada ibu bapa saya ialah jangan berhutang dan kalau berhutang mesti dibayar segera. Bapa saya memang tidak gemar bila mendengar anak-anak dikejar hutang. Dia pasti akan marah.

Sebagai anak, itulah antara perkara yang perlu kita cuba elakkan. Usah menyusahkan orang tua dengan masalah kewangan kita. Saya yakin antara ciri-ciri anak yang soleh ialah sikap tanggung jawab terhadap diri sendiri.

Impian Hidup Tenang, Harmoni Hingga Ke Hujung Nyawa. Tapi Bagaimana?
Ibu bapa kita pasti akan kecewa kalau kita berhadapan dengan banyak masalah hidup. Mereka tentu tidak akan senang hati kalau anak-anak mereka susah. 

Sedarlah apa pun yang kita kejar waktu muda ini, sebenarnya perkara yang kita perlukan kelak hanyalah hidup bahagia bersama pasangan tanpa sebarang masalah kronik. 

Oleh itu, saya ingin berpesan kepada para pembaca dan diri saya sendiri, lihatlah ke dalam diri dan keluarga kita terlebih dahulu. Susunlah impian baru yang lebih mesra keluarga agar hidup lebih harmoni hingga ke hujung nyawa.

Penuhi keperluan mereka kerana mereka lebih utama. Jika segalanya telah terpenuh, insya-Allah hidup anda tidak akan tersesat.

Apa Reaksi Anda...

Bagus
20
Marah
12
Terkejut
18
Sedih
17
Lawak
23
Bosan
21
Reply: 8
Komen

Komen Terbaru

Quote noraidil_06 16-12-2017 12:38 AM
terma2nkondisi2 replied at 15-12-2017 11:48 PM
Bahagia itu sederhana?

Atau bersederhana itu bahagia?

Errrr dont make me confuse

Lain-lain Komen

Quote mystica 13-12-2017 02:51 PM
very good article. thanks tt
Quote terma2nkondisi2 14-12-2017 01:05 AM
mystica replied at 13-12-2017 02:51 PM
very good article. thanks tt

Spt biasa ana malaih nak baca

Boleh ente buat konklusyen utk ana

Eniwei.. definisi bahagia ialah apabila dpt hirup secawan kopi setiap pagi
Quote ninja boy 14-12-2017 02:24 AM
zaman mecabar zaman jenayah/internet/wang/masalah sosial/sikap manusia berubah2/ skrg toksah dibanding zaman dulu.
apabila sudah tua bagaimana nak pastikan wang disimpan tidak dicuri secara kasar/halus, bagaimana pasangan kekal tanpa diganggu laman sosial internet, bagaimana memastikan pasangan/anak2 ikut jalan yg sepatutnya tidak menjadi biawak. manusia sentiasa berubah
Quote yangsemb 14-12-2017 06:08 AM
Bersederhana & belanja ikut kemampuan
Quote mystica 14-12-2017 08:43 PM
terma2nkondisi2 replied at 14-12-2017 01:05 AM
Spt biasa ana malaih nak baca

Boleh ente buat konklusyen utk ana

baca lah ana. pendek je hehe

pagi2 best minum air masak je....
Quote noraidil_06 14-12-2017 09:12 PM
Orang kata bahagia itu sederhana.
Quote terma2nkondisi2 15-12-2017 11:48 PM
noraidil_06 replied at 14-12-2017 09:12 PM
Orang kata bahagia itu sederhana.

Bahagia itu sederhana?

Atau bersederhana itu bahagia?
Quote noraidil_06 16-12-2017 12:38 AM
terma2nkondisi2 replied at 15-12-2017 11:48 PM
Bahagia itu sederhana?

Atau bersederhana itu bahagia?

Errrr dont make me confuse

Lihat semua komen(8)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.072798s Gzip On
To Top