Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Tujuh Anak Lupa Daratan, Lepas Bagi Harta Terus Abaikan Bapa

12-12-2017 01:10 PM |Dilihat:9937| Komen: 181
Seorang bapa yang menderita penyakit angin ahmar memfailkan tuntutan nafkah terhadap anak-anaknya.

Daut @ Kassim Jali, 84, bertindak demikian terhadap ketujuh-tujuh anaknya kerana masing-masing didakwa gagal menjalankan tanggungjawab sebagai anak.

Menurut laporan mStar Online, warga emas tersebut sebelum ini merupakan jutawan, memiliki tiga stesen minyak, ladang sawit, pusat ternakan ayam serta beberapa aset lain yang kesemuanya bernilai lebih RM4 juta.

Aset yang diusahakan sejak 1970-an itu diagihkan kepada anaknya yang berusia 41 hingga 58 tahun untuk diusahakan, namun lain pula jadinya.

Foto: Sinar Harian
Bukan sahaja menjadikan mereka 'lupa daratan', malah turut menyebabkan bapanya itu mengharapkan belas ihsan daripada anak-anak tiri serta isteri kedua yang kini tinggal di Masjid Tanah.

Saya kesal kerana anak-anak meminggirkan saya. Nafkah sara hidup saya pun mereka tak beri, bagaimana saya hendak menyara kehidupan saya sedangkan saya amat memerlukan kos untuk rawatan kesihatan saya kini.

Saya tidak mahu mempersoalkan terhadap apa yang telah diberikan kepada anak-anak, cuma melahirkan perasaan kecewa, macam ini balasan mereka kepada saya."

Ingat lagi satu ketika sewaktu kereta habis minyak, saya ke stesen minyak yang diusahakan anak tetapi tidak diendahkan. Anak saya tak bagi saya isi minyak. Dua jam saya tunggu, dimakinya pula. Padahal stesen itu saya yang usahakan dulu, katanya.

Daut @ Kassim Jali, memerlukan RM4000 sebulan bagi menanggung keperluan makanan, ubat-ubatan, lampin dan lain-lain. -CARI


Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
4
Bosan
1
Komen: 181
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote meya 11-1-2018 11:16 AM
Whatever the shit is between them ...takde excuse untuk buat macam tu to the father...especially dah diberi harta.

Anak tak sedar diri ..

Lain-lain Komen

Quote caprut 12-12-2017 11:55 AM
cash la pacik. ni mesti jnis manjakan anak pastu poyo dg pkrja sndri ni
Quote pinkpunk 12-12-2017 11:56 AM
biadap punya anak.. klu harta dapat sendiri xpelah nk tamakkk..
Quote bambimo 12-12-2017 12:05 PM
rasanya i follow cerita ni.
diaorg marah and mintak pbahagian harta since ayah diorg kawen lain
Quote missinpiece 12-12-2017 12:08 PM
Dah ayah tu bermurah hati boleh pulak x sedar diri memasing
Quote Artemesiaa 12-12-2017 12:13 PM
Kena dengar citer dua2 belah pihak dulu baru boleh nak kata apa
Quote judicata 12-12-2017 12:26 PM
" mengharapkan belas ihsan daripada anak-anak tiri serta isteri kedua yang kini tinggal di Masjid Tanah."


maybe sebab ni la kot anak-anak dia marah kat dia.. pastu buat cenggitu. but never a valid excuse to treat your own father that way.
Quote momomikomiki 12-12-2017 12:32 PM
Edited by momomikomiki at 12-12-2017 12:34 PM

kena dengar cerita dari dua2 pihak...mesti ada sebab anak2 hilang respek kat bapa
mana bini pertama pakcik ni?  
anak2 pun kena pikir jgk korg pun akan jadi tua xtakut ke what goes around comes around
Quote batman_2007 12-12-2017 12:33 PM
Artemesiaa replied at 12-12-2017 12:13 PM
Kena dengar citer dua2 belah pihak dulu baru boleh nak kata apa

Yes. Kena dgr cerita dua belah pihak.
Quote dutch_lady 12-12-2017 12:34 PM
ape lah yg pak cik ni pernah buat dlu smpi anak2 abaikan mcm ni.....
kene dgr citer both side kan...
Quote kechikchomel 12-12-2017 12:35 PM
nak dengar cerita anak dulu.
tapi bila tengok muka atok ni kat pic atas tu
Quote sukacactus 12-12-2017 12:38 PM
Mesti ada sebab ank2 jd camtu
Sebab tamak kah
Sebab marah kah
Xpuas ati bapa kahwin lain kah
Kita tunggu
Quote myakayina 12-12-2017 12:41 PM
setelah berbini baru then anak2 minta pembahagian harta serta merta sbb takut jatuh ke tangan mak tiri? dah dapat lepas tu apaknya dibiarkan begitu saja?
Quote L_Z 12-12-2017 12:44 PM
Melaka dan harta pusaka memang tak dapat dipisahkan...over sgt hadap semua be da tu..
Quote akusukaq 12-12-2017 12:47 PM
Edited by akusukaq at 12-12-2017 01:26 PM
bambimo replied at 12-12-2017 12:05 PM
rasanya i follow cerita ni.
diaorg marah and mintak pbahagian harta since ayah diorg kawen lain


ayah kawen lain bukan alasan utk anak anak ambik harta miliknya. atas alasan apa pun anak tak de hak ambil harta ayah yg maseh hidup.lain le dah jadi pesaka .sungguh memalukan bila kesah ini dihebahkan. mana lah keluarga ini nak letak  muka ya.
Quote lee~ann 12-12-2017 12:48 PM
bambimo replied at 12-12-2017 12:05 PM
rasanya i follow cerita ni.
diaorg marah and mintak pbahagian harta since ayah diorg kawen lain

iols pun rasa kes nie mesti berkaitan dgn keluarga baru pakciknya. kalau tak masakan semua anak kandungnya tergamak membiarkan ayahnya mcm tu saja. adalah benda yg pakcik tu buat sampai anak2 kandung nie tk puashati.
Quote mily 12-12-2017 12:51 PM
Atau adakah segala harta yg diusahakan adalah bawa nama ibunya? Xkan ank bleh menang utk ambil tanak ternakan ayam jika bapanya masih ada? Sbb apa bleh?

Kisah pelik ni...
Quote kikuri 12-12-2017 12:55 PM
tak kira atas apa alasan anak anak pakcik ni tak patut buat macam tu... lgpun harta tu atas usaha pakcik ni sejak dari dulu... apa hak anak nak rampas harta bapak dia sendiri... mohon kifarah bertimpa - timpa buat anak yang buat ayahnya macam nih..
Quote Themilo 12-12-2017 12:57 PM
pakcik ni la owner stesen shell kat pekan kuala sungai baru tu.. dah la kat pekan tu, dia sebijik je pam minyak yang wujud.. confirm masyukkk...
Quote Catpaw 12-12-2017 01:02 PM
Apalah yang anak2 kandung marah sangat kat ayhnya tu sampai kereta ayah tak berminyak pun dia biarkan je. Camanapun tu ayah kandung buruk baik kena la tanggung

Lihat semua komen(181)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.088440s Gzip On
To Top