Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Mulai 2018, Pekerja Hilang Kerja Boleh Dapat Elaun RM600

6-12-2017 10:44 AM |Dilihat:1241| Komen: 23
Berita baik buat semua pekerja swasta.Mulai tahun hadapan, pekerja yang kehilangan pekerjaan layak menerima elaun tunai berjumlah RM600 sebulan bagi tempoh maksimum tiga bulan di bawah Sistem Insuran Pekerjaan (SIP). 

Hal tersebut dijelaskan oleh Ketua Eksekutif Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso), Datuk Dr Mohammed Azman Aziz Mohammed. Beliau berkata, kerajaan memperuntukkan RM122 juta kepada Perkeso untuk melaksanakan SIP itu.

Melalui program SIP juga, mereka yang menjalani perletakan jawatan secara sukarela (VSS) dan tamat tempoh kontrak perkhidmatan juga layak menerima faedah berkenaan, katanya kepada Bernama.

Foto Projek MMO
Dijangka seramai 57,282 individu menuntut faedah berkenaan yang melibatkan RM103 juta tahun hadapan. 

SIP akan mula dilaksanakan Januari depan bagi membanti pekerja swasta yang kehilangan kerja. 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 23
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Lagubestbest 7-12-2017 02:49 PM
Edited by Lagubestbest at 7-12-2017 02:52 PM

Swasta skrg pandai buat kontrak wajib kerja 5 tahun, part time. Hahahah. Basic 1800 sebulan, no OT,  commission per performance, tempat tinggal & transport disediakan kalau nak (potong duit gaji 500-800 gitu).

Lain-lain Komen

Quote helicornia 6-12-2017 10:50 AM
yang layak adalah pekerja yang diberhenti sbb sykt bankrap, tutup, downsize etc..yg kena buang sbb disiplin,performance dsb tk layak
Quote Caranthir 6-12-2017 10:58 AM
Tak penuh la berita ni..

quote BERNAMA

Under the EIS scheme, employers and employees will each contribute 0.2 per cent of an employees monthly salary.

Duit sendiri jugak... cara baru nak curi duit pekerja

____________________________


KUALA LUMPUR: Starting next year, retrenched workers will qualify for an interim benefit in the form of cash allowance of RM600 per month for a maximum of three months under the Employment Insurance System (EIS).

Social Security Organisation (Socso) chief executive officer Datuk Dr Mohammed Azman Aziz Mohammed said the government had allocated RM122 million to enable Socso to implement the EIS.

He said 57,282 individuals were expected to claim the benefit involving more than RM103 million next year.

Through the EIS programme, those who take up Voluntary Separation Schemes (VSS) are also eligible for the benefit, he told a media conference here on Tuesday.

On the same matter, Socso would be conducting roadshows for a month in 17 locations nationwide from tomorrow onwards to provide an understanding of the coverage, registration, contribution, administration and enforcement of EIS to employers, employees and workers unions in the country, he said.

Earlier, Human Resources Ministry secretary-general Datuk Dr Mohd Gazali Abas said the ministry is targeting that RM470 million will be contributed by 6.4 million private sector workers through the EIS programme.

EIS will be implemented in January as a social safety net aimed at helping private sector workers who lose their jobs to get financial assistance and find new jobs.

On Oct 25, the Dewan Rakyat passed the EIS Bill 2017 and the Bill will be tabled at the current sitting of the Dewan Negara for final approval.

Under the EIS scheme, employers and employees will each contribute 0.2 per cent of an employees monthly salary.BERNAMA

https://www.nst.com.my/news/nati ... wance-starting-2018
Quote bit 6-12-2017 11:15 AM
Kutip lagi byk dari yg dia bagi, SOCSO sekarang pun brp kerat yg dpt, dah la siapa yg tak pernah mintak mmg duit burn bagi SOCSO telan bukan mcm EPF dpt balil
Quote pooh~key 6-12-2017 11:25 AM
bit replied at 6-12-2017 11:15 AM
Kutip lagi byk dari yg dia bagi, SOCSO sekarang pun brp kerat yg dpt, dah la siapa yg tak pernah min ...

Ok la tu kheeeennnn? Dia dah bagi, kau menyalak lagi kenapa sisterrrr oiiiiiii?
Quote moonbug 6-12-2017 11:28 AM
Oklah daripada takde langsung
Quote bit 6-12-2017 11:30 AM
pooh~key replied at 6-12-2017 11:25 AM
Ok la tu kheeeennnn? Dia dah bagi, kau menyalak lagi kenapa sisterrrr oiiiiiii?

Apa yg dia bagi? Kutip dr semua brp kerat retrench atau VSS?
Quote nisako 6-12-2017 11:48 AM
satu cara nk ambik duit kita je......... habis yg tak kena vss dpt ape??
Quote pooh~key 6-12-2017 11:56 AM
bit replied at 6-12-2017 11:30 AM
Apa yg dia bagi? Kutip dr semua brp kerat retrench atau VSS?

Halah setakat 4 ringgit sebulan jah punnnnn sisterrrrr sengkek oiiii.... keh keh keh keh keh. Lagi pula masa nak sign offer letter dulu tu pun kau dah setuju khenn duit bulan2 tolak utk caruman socso pelbagai? Menyalak pula dah kenapa sister oiiiii? Keh keh keh keh. Kenapa tak menyalak time nak sign dulu jah? Sambil laungkan 4 ringgitkuuu... 4 ringgitkuuuu.... uuuuu...... sob sob sob. Keh keh keh...
Quote JokesCop 6-12-2017 11:58 AM
Ape socso buat kalau sampai kene tubuh satu unit baru untuk ini? Bukan socso sendiri claim duit yg x tuntut ada sampai billion. Buat la scheme ni dan tolong orang dapatkan kerja baru.

Nak mintak ilat banyak sangat cekadak walaupun panel doktor dah kasi green light, siap sanggup tubuh panel baru nak siasat pulak. Penghabisan akhirnya kene kencing jugak dgn pemohon.
Quote pooh~key 6-12-2017 11:58 AM
nisako replied at 6-12-2017 11:48 AM
satu cara nk ambik duit kita je......... habis yg tak kena vss dpt ape??

Duit kau iya sister? Time eksiden nanti kau jugak yang menangis tersedu sedan tak mampu nak biaya diri dah lepas ni pelbagai. Ke kau sanggup masuk rancangan bersamamu lagi, sisssss?
Quote pooh~key 6-12-2017 11:59 AM
JokesCop replied at 6-12-2017 11:58 AM
Ape socso buat kalau sampai kene tubuh satu unit baru untuk ini? Bukan socso sendiri claim duit yg x ...

Keu tengah buat cerita hala hala kak hasannah ke apa sis?
Quote dinopower2 6-12-2017 12:28 PM
nisako replied at 6-12-2017 11:48 AM
satu cara nk ambik duit kita je......... habis yg tak kena vss dpt ape??

dah sah mmg kena potong socso tiap2 bulan.... ke korg tak check payslip...
Quote dinopower2 6-12-2017 12:32 PM
pooh~key replied at 6-12-2017 11:59 AM
Keu tengah buat cerita hala hala kak hasannah ke apa sis?

kak ipar acciden patah blkg.... mmg leh je claim socso..... tu guna socso... ade org tak paham or tak ambil pusing....
Quote cik_kembong 6-12-2017 12:39 PM
MIn 12 bulan caruman baru entitled....

Nampak tak gomen dah lock duit caruman tu for first 12 months...
Quote bit 6-12-2017 01:08 PM
pooh~key replied at 6-12-2017 11:56 AM
Halah setakat 4 ringgit sebulan jah punnnnn sisterrrrr sengkek oiiii.... keh keh keh keh keh. Lagi ...

Ko kerani mana ni byr SOCSO 4 ringgit je... patutla  backing...
Quote bangcak 6-12-2017 01:13 PM
dulu berapi tuduh dap nak buang penjawat awam.
hujung2, umngok plak dah stembai nak buang pekerja
tak kira awam ka swasta ka, dgn alasan "kami bg elaun pd yg kene buang"
Quote zach2008 6-12-2017 02:22 PM
Kena buat potongan dari majikan dan pekerja juga...
Kena cukup caruman 12 bulan baru layak...

Bantuan 600 pun utk maksima 3 bulan.
Beza dgn socso... buat potongan dan boleh claim berdasarkan tahap kecederaan. Kalau kekal dan tak boleh kerja lg boleh dpt tiap2 bulan.

Tak kisahla macam mana pun cuma, aku harap lepas ni swasta tak suka2 berhentikan pekerja. Yg dpt VSS campur yg ni kira ok lagi. Yg dpt notis berhenti 3 bulan saja tanpa pampasan tu yg sakitnya.
Dengan keadaan sekarang, bukan senang nak carik kerja baru.

Pendapat aku, baik tak payah buat benda nih.
Quote JokesCop 7-12-2017 01:04 PM
pooh~key replied at 6-12-2017 11:59 AM
Keu tengah buat cerita hala hala kak hasannah ke apa sis?

Cerita betul sis, xde corner punya.
Quote pooh~key 7-12-2017 01:50 PM
bit replied at 6-12-2017 01:08 PM
Ko kerani mana ni byr SOCSO 4 ringgit je... patutla  backing...

Kau kerja panjat pencawang letrik ke dekkkkkk??? Patutlah nak lebih. Menunggu masa direnjat jah rupanya... akak simpati, dekkkk.....

Lihat semua komen(23)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.084976s Gzip On
To Top