Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

4 Fasa Pengurusan Kewangan Peribadi, Anda Dimana?

5-12-2017 10:58 PM|Oleh: Ghafar Nawi | Dilihat: 970| Komen: 6

Perbincangan melibatkan kewangan peribadi meliputi banyak aspek yang perlu diteliti dan dikenal pasti, untuk memastikan setiap individu dapat manfaat yang maksima dengan kos yang minima. Artikel ini akan membincangkan beberapa fasa pengurusan kewangan peribadi yang menjadi teras dan perkembangan idea dalam pengurusan kewangan peribadi.


Foto: Carian Internet
Fasa Simpanan
Fasa ini adalah fasa permulaan yang paling utama. Fasa penyimpanan adalah perkara tunjang yang menjadi mantera kepada para pelabur mega dalam dunia. Simpanan yang 'gemuk' menunjukkan kematangan pengurusan kewangan peribadi yang mapan. Ianya diperlukan dalam banyak fasa pengurusan kewangan peribadi seterusnya disamping menjadi legasi kepada keturunan kita yang akan datang.

Fasa Perlindungan
Perlindungan dibuat apabila kita sudah mempunyai sedikit simpanan yang susah untuk dikumpulkan. Pada fasa ini melihatkan individu memindahkan risiko yang akan mengambil simpanan tadi, kepada satu organisasi lain. Organisasi ini dipanggil syarikat insurans atau takaful.

Risiko seperti sakit adalah menjadi punca terbesar kehabisan dana simpanan yang dibuat tadi. Ini adalah kerana kos-kos yang tidak dijangka akan hadir ketika kita sakit. Pindahkan risiko tersebut kepada organisasi yang lain dengan sedikit caruman bulanan/ tahunan yang menguntungkan dikemudian hari. Apabila musibah berlaku, simpanan akan kekal dan tidak terusik.
Foto: Carian Internet
Fasa Pelaburan
Fasa ini dilakukan apabila sejumlah simpanan telah cukup untuk dilaburkan. Pelaburan berfungsi untuk menambah simpanan sedia ada. Ia melibatkan pengurusan portfolio pelaburan yang dikawal oleh kita sendiri. Namun, jika simpanan masih 'kurus' jangan berani untuk melabur dalam akaun yang mempunyai risiko yang besar.

Antara pelaburan yang popular adalah saham dan hartanah. Kedua-dua jenis pelaburan ini mempunyai risiko dan peluang untuk menggandakan pelaburan dengan cara tersendiri. Namun sebelum bergerak ke fasa pengurusan kewangan peribadi ini, moleklah sekiranya kita lengkapkan dengan ilmu disamping simpanan yang 'gemuk'

Fasa Wasiat
Mengikut Prof. Datin Dr. Azizan Baharuddin dari Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM), kira-kira sebanyak RM 60 bilion aset terdiri seperti hartanah dan wang dari pelbagai institusi kewangan masih tidak dituntut oleh rakyat Malaysia. Harta tersebut tidak bertuan dan masih tergantung, seriuskah masalah ini?

Wasiat dibuat seseorang itu sebelum meninggal dunia supaya harta yang dikumpul dapat dijadikan legasi dan diwariskan kepada keturunan yang akan datang. Contoh terbaik adalah sultan-sultan dalam negara kita. Kekayaan mereka adalah hasil dari kekayaan nenek moyang mereka yang diwarisi. Keturunan mereka dihormati bukan setakat status sosial, tetapi kesanggupan nenek moyang mereka untuk mencipta legasi yang kekal sepanjang zaman.

Foto: Carian Internet

Kesemua fasa di atas adalah fasa asas dalam perkembangan pengurusan kewangan peribadi. Ianya perlu diikuti secara tertib supaya keupayaan kewangan peribadi boleh dimaksimakan sehabis mungkin dengan kos yang minima. Penyesuaian kesemua fasa ini bergantung kepada kewangan individu yang berbeza mengikut keperluan, umur dan pendapatan.

Sekarang anda di tahap mana? Mari mulakan! -CARI


Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 6
Komen

Previous : Eh, Tekan-tekan Pun Boleh Kurus.. Jom Cuba!

Next       : Islam Mengamalkan Sistem Ekonomi Kapitalis, Betul Ke?

Komen Terbaru

Quote yangsemb 17-12-2017 05:12 PM
Thks for sharing this {:smile

Lain-lain Komen

Quote syidarohim 6-12-2017 11:25 AM
thanks for sharing
Quote moonbug 6-12-2017 11:28 AM
Fasa baru nak bernafas
Quote haryatie 6-12-2017 01:03 PM
fasa nak tunggu pencen...
rumah da ada, kreta da ada, saving ada la sikit..
utk ank2 biar la dia org cri sendri dan kumpul sendiri
sbb aku dulu pun cri sendri.. da kerja baru la kumpul sikit2..
Quote deekhan 6-12-2017 01:16 PM
di awan awangan
Quote Arissamaisarah 7-12-2017 02:06 PM
Sape penah invest kat public mutual.komen please
Quote yangsemb 17-12-2017 05:12 PM
Thks for sharing this {:smile

Lihat semua komen(6)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
   CARI App
  Get it FREE Apple App Store
  Get it FREE Google play
   Instagram
  cari_infonet
  FOLLOW
  Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
  0.051686s Gzip On
  To Top