CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Frust Kek Asyik Bantat? Resepi Mudah Kek Butter Ini Pasti Menjadi!

13-12-2017 12:20 PM| Diterbitkan: Cari-Faizal| Dilihat: 7404| Komen: 33|Original author: Oleh: Faizal

Description: Buat Peminat Kek, Jom Cuba Resepi Mudah Kek Butter Yang Dikongsi Oleh Papaglamz.com
Buat peminat kek, jom cuba resepi mudah kek butter yang dikongsi oleh Muhammad Faizal di laman blognya Papaglamz.com. Nampak begitu mudah dan hasilnya sungguh menarik. 

Memang sangat-sangat gebu. Anda perlu cuba tau!



Inilah hasilnya. Bakar menggunakan deep pan 6 inci. Boleh juga nak guna pan 8 inci tetapi kek akan leper sedikit

Tengok! Sangat-sangat gebu kan?


Resepi Butter Kek Gebu yang Mudah

Bahan-bahan

200g tepung gandum
50g susu tepung
225g butter atau merjerin
3 biji telur
150g gula kastor
1 sudu teh baking bikarbonat
1 sudu teh asen vanila

Cara nak buat

  1. Pukul butter dan gula sampai kembang
  2. Masukkan telur sebiji demi sebiji
  3. Masukkan asen vanila
  4. Pukul adunan sehingga kembang dalam 10 minit
  5. Masukkan tepung dan baking powder yang sudah diayak
  6. Masukkan susu tepung
  7. Gaul rata semua bahan dan masukkan dalam loyang
  8. Bakar pada suhu 170 darjah selsius 1 jam

Selamat mencuba.! - CARI 
1

Bagus
1

Marah
1

Terkejut
1

Sedih
1

Lawak
1

Bosan

Friends Rank (6 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote kaksarah66 13-12-2017 02:06 PM
terima kasih share. nanti kak cuba buat.
Quote syue86 13-12-2017 03:46 PM
baru buat kek gak mggu lepas
tp guna premix..die suh pukul butter ngn tepung
telur kemudian..cm pelik skjap tp follow je
skali bantat..tp ai rasa sbb ai xde bakat masak kek kot
Quote hatikudus 13-12-2017 05:12 PM
syue86 replied at 13-12-2017 03:46 PM
baru buat kek gak mggu lepas
tp guna premix..die suh pukul butter ngn tepung
telur kemudian..cm pe ...

Memang pelik tu dekkk...biasanya pukul butter dgn telur, tepung masuk kemudian
Quote candybatik 13-12-2017 06:12 PM
Pukul telur tu lama2... insya Allah molek. Jgn lupa oven tu pns dl
Quote syue86 13-12-2017 06:19 PM
hatikudus replied at 13-12-2017 05:12 PM
Memang pelik tu dekkk...biasanya pukul butter dgn telur, tepung masuk kemudian

tulah duk tgk mak buat kek cmtu
heran skjap tp resepi kt bgkusan ckp lain

Quote munchkin 13-12-2017 06:24 PM
syue86 replied at 13-12-2017 03:46 PM
baru buat kek gak mggu lepas
tp guna premix..die suh pukul butter ngn tepung
telur kemudian..cm pe ...

Sorry sangat mod. I nak tekan reply. Tertekan report. Maaf maaf sangat
Quote munchkin 13-12-2017 06:27 PM
syue86 replied at 13-12-2017 03:46 PM
baru buat kek gak mggu lepas
tp guna premix..die suh pukul butter ngn tepung
telur kemudian..cm pe ...

Dia bantat sebab kalau pukul tepung ngan batter, hasilkan gluten lalu jadi bantat.

Pukul mentega (room temperature) ngan gula. Sampai kembang. Masukkan telur satu per satu sambil pukul. Habis saja telur, matikan mixer. Guna spatula gaulkan tepung dalam batter. InsyaAllah kek gebu.



Quote munchkin 13-12-2017 06:30 PM
Tips yang baker ajar

Mentega kena soft
Guna whisk wire utk mixer masa pukul
Tepung ayak bersama baking powder (4-5 kali ayak)
Telur masuk semua pun boleh tapi elok satu per satu unless powerful mixer
Kalau nak lembut asingkan telur putih. Pukul telur putih asing baru fold dalam batter
Quote pearl.silver 13-12-2017 10:12 PM
syue86: baru buat kek gak mggu lepastp guna premix..die suh pukul butter ngn tepungtelur kemudian..cm pelik skjap tp follow jeskali bantat..tp ai rasa sbb ai  ...

Kat tred kek butter memang ada resepi yg pukul butter,gula n tepung sekali..last br masuk telur. Kat tred tu paling femes kek butter bebop..tp xigt dah resepi dia..
Quote drivethru 14-12-2017 02:34 AM
Aku suka buat kek. Pernah keje concorde hotel kl bahagian kek. Cuma skill hias kek aku fail. Cheese cake paling aku suka buat. Sbb x perlu nak hias2.
Quote yangsemb 14-12-2017 05:02 AM
Tq tq., nanti nk try
Quote edee_91 14-12-2017 06:16 AM
syue86 replied at 13-12-2017 03:46 PM
baru buat kek gak mggu lepas
tp guna premix..die suh pukul butter ngn tepung
telur kemudian..cm pe ...

aku pun pernah beli kek premix jenama nona dia suruh pukul butter dengan tepung dia tu dulu. sama jugak macam kau, kek aku pun agak kebantatan akhirnya.
Quote edee_91 14-12-2017 06:18 AM
munchkin replied at 13-12-2017 06:30 PM
Tips yang baker ajar

Mentega kena soft

bab pukul telur putih asing tu cara nak buat kek chifon kan?
Quote makton 14-12-2017 08:08 AM
aku try resepi namee roslan buat kek butter tu senang gile. mmg mnjadi.

tak payah nak timbang2, tak payah nak pukul pakai whisk. pakai senduk je pun jadi.
tp kalau nak betul2 gebu gebas kena pukul betul2 laa.

bahan pun simple je.

http://nameeroslan.blogspot.my/2 ... -paling-senang.html

Quote eileen80 14-12-2017 08:33 AM
munchkin replied at 13-12-2017 06:24 PM
Sorry sangat mod. I nak tekan reply. Tertekan report. Maaf maaf sangat

ok dear, its ok.
Quote syue86 14-12-2017 08:50 AM
munchkin replied at 13-12-2017 06:27 PM
Dia bantat sebab kalau pukul tepung ngan batter, hasilkan gluten lalu jadi bantat.

Pukul menteg ...

tu lah tp premix dh ade gula kan?
cmne tah nk buat..kekekeke
adekah pukul butter ngn telur dulu jika begitu
Quote syue86 14-12-2017 08:51 AM
pearl.silver replied at 13-12-2017 10:12 PM
Kat tred kek butter memang ada resepi yg pukul butter,gula n tepung sekali..last br masuk telur. K ...

yeke?tu lahhh..heran niiii..
Quote syue86 14-12-2017 08:52 AM
edee_91 replied at 14-12-2017 06:16 AM
aku pun pernah beli kek premix jenama nona dia suruh pukul butter dengan tepung dia tu dulu. sama  ...

ai beli jenama Bagus
nasib sedap gak wpn bantat
Quote Felycya 14-12-2017 12:04 PM
syue86 replied at 14-12-2017 07:52 AM
ai beli jenama Bagus
nasib sedap gak wpn bantat

Ai pun pernah try yg jenama bagus ni.

Hahaaa...

Jenama bagus tapi kejadiannye kurang bagus.

Lihat semua komen(33)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-9-2022 08:12 AM GMT+8 , Processed in 0.074944 second(s), 29 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top