Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Kadar Kehamilan Menurun, Wanita Berkerjaya Tidak Subur?

23-11-2017 01:19 PM |Dilihat:1658| Komen: 33
Pakar IVF dari Singapura, Prof Ng Soon-Chye menyatakan yang jumlah wanita berkerjaya yang semakin tinggi pada masa kini akan menjejaskan tahap kesuburan mereka.

Ini disebabkan golongan wanita ini akan lewat mendirikan rumah tangga sekaligus menjejaskan kadar kesuburan secara keseluruhan.

Pendapat berkenaan disokong dengan statistik Jabatan Perangkaan yang menunjukkan kadar kesuburan wanita berusia antara 15 dan 49 tahun menurun daripada 2.0 bayi pada 2015 kepada 1.9 bayi pada 2016.

Gambar Hiasan
Astro Awani melaporkan, fenomena tersebut meningkatkan permintaan bagi rawatan In-Vitro Fertalisation (IVF) di Malaysia.

Selepas (kerjaya) stabil, selalunya pada umur 30 hingga 40 tahun, barulah mereka mahu berkahwin. Ini menyebabkan kadar kesuburan mereka terjejas, kata Soon-Chye.

Pengarah Perubatan pusat IVF itu juga berkata wanita Malaysia kini memilih untuk mempunyai kerjaya yang stabil sebelum mendirikan rumahtangga dan membina keluarga.

Hospital Gleneagles Medini melancarkan pusat IVF tersebut bagi rawatan kesuburan yang menggunakan peralatan canggih dan infrastruktur bertaraf dunia membabitkan pelaburan sebanyak RM6 juta. -CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 33
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote yangsemb 17-12-2017 10:45 AM
Hmmmmmm.....

Lain-lain Komen

Quote kentel 23-11-2017 02:12 PM
calling my friend @ifanonline sebab mesti tered kegemaran beliau
Quote manehnya 23-11-2017 03:06 PM
aku syak pemakaian pampers buatkan wanita skrg x brpa subur..
Quote biskutsusu 23-11-2017 03:18 PM
elok lah. tak payah subur sangat. nanti asyik beranak. alih alih, yang besar kena jaga yang kecil sambil mak asyik beranak macam nak bagi penuh satu bas
Quote rosasen 23-11-2017 04:02 PM
pemakanan, kewangan, gaya hidup sekarang semua jadi faktor penyumbang kurangnya kesuburan.... dah kenapa mcm ayat wartawan...LOL
Quote pelicano 23-11-2017 04:06 PM
Kerja yang mendatangkan stress boleh juga menyebabkan tak subur....
Quote brown_pupil 23-11-2017 04:12 PM
bukan x subur.. but some ladies choose not to have kids ramai2..

anak2 ni komitment ok.. nama pun anugerah. Kalau rasa diri tak terbawa, jgn la nak ngandung ramai2. kang x mampu kasi makan, ko viral merata2..
Quote Minami2013 23-11-2017 04:16 PM
brown_pupil replied at 23-11-2017 04:12 PM
bukan x subur.. but some ladies choose not to have kids ramai2..

anak2 ni komitment ok.. nama pun ...

Yes, baru nak cakap... i opt not to beranak ramai sbb tak mampu nak jaga... especially dari segi masa & kasih sayang...
Quote makita 23-11-2017 04:25 PM
Meols ade kwn yg kwen dlm umo 30 gitu...
Sorg loyer pilih utk buat ivf...umo 38 dpt baby. Tu pon selepas kali ke 2 ivf n doktor mintak stop travel n byk rehat.
Sorg lgi kwn ni laki ustaz...xde ank gak..tp cemuh2 kwn loyer ni msa nk mencuba ivf. dia kata laki dia xnk ivf ni sbb langgar hukum tuhan bla bla bla.
Bila loyer ni dpt baby taw ternganga...hukum tuhan sgt la kan
Quote fushimi 23-11-2017 04:32 PM
stress kerja nak gesek pun takde  mood

time holiday je boleh gesek gesek sebab tak payah pikir kerja
Quote insulin 23-11-2017 04:38 PM
Duit ada semua boleh jadi. IVF kan ado. Kannnnn?
Quote azimodin 23-11-2017 04:40 PM
brown_pupil replied at 23-11-2017 04:12 PM
bukan x subur.. but some ladies choose not to have kids ramai2..

anak2 ni komitment ok.. nama pun ...

Sekarang ni kos hidup tinggi. bagi yang middle class, nak beranak lebih dari 2 pon kena fikir banyak kali.... Lampin, susu, insuran kesihatan, pendidikan semua nak pakai $$$$. Lagi satu pasal masa, kalau dari pukul 8-7 kerja, mana ada cukup masa nak menghadap anak sampai 5 orang.
Quote batmana 23-11-2017 11:27 PM
melayan thread ni pn bole jadikn tk subur

dah2, pi layan psgn masing2 kt bilik

Quote RatuDunia94 24-11-2017 01:31 AM
Zmn skrg ni anak sorang pon dh belanja byk.. So ikut kemampuan la..
Quote ninja boy 24-11-2017 02:31 AM
ini semua salah majikan, salah ekonomi negara, salah simpanan hari tua tak cukup, salah najib dapig pas
Quote kroit92 24-11-2017 03:16 AM
nak kawen, nak anak jugak

tapi dengan keadaan socio-ekonomi sekarang ni, nak makan sendiri pun tak mampu. duit semua habis kat keperluan harian. itupun tak pernah cukup. adik-adik lagi nak belajar,  sekolah. support rumah mak ayah. tanggungjawab penuh, tak cukup tangan, duit tak penah duduk dalam dompet, berat makin susut, stress memanjang.

tak campur lagi dengan masalah mental yang makin meningkat kat Malaysia ni. tekanan hidup punya pasal. memang orang plan tak beranak or anak sikit ler

mengeluh mengeluh zaman la ni.. rumah pun tak mampu beli, nak duduk mana la oii.. bukan semua orang mampu..
Quote memeque12 24-11-2017 07:48 AM
apa guna beranak 13 lepas tu masuk utusan tb3 minta wang
Quote hyldia 24-11-2017 08:08 AM
bukan tak subur dekkk, tp wanita bekerjaya ni lebih pentingkan kualiti anak berbanding kuantiti. kalo anak ramai tapi hidup dorang terbiar, tak diurus dgn sempurna??kesian laa kt anak2 kan... ujung2 masuk rancangan bersamamu
Quote lkick2113 24-11-2017 08:09 AM
ni semua salah umngok.


sekian

Hj. karjo Lebai kuntut

Ketua cawangan AMANAH
Kg. XXXXX
Quote ifanonline 24-11-2017 08:26 AM
kentel replied at 23-11-2017 02:12 PM
calling my friend @ifanonline sebab mesti tered kegemaran beliau

terima kasih sahabatku kentel kerana menjemput memberi sepatah dua kata dlm tred ini...

Ya...kesuburan wanita akan terjejas apabila memasuki kategori andartu senior dan andartu forever...

Harapan masih ada bagi andartu junior...

faktor2 yg menyebabkan penurunan kesuburan wanita adalah stress, rokok, alkohol dan fast food...

wanita2 yg bekerjaya ini pun kadang2 tidak mempunyai masa utk mencukur bulu burit..di biarkan hutan belukarnya tumbuh dgn mekarnya...

Lihat semua komen(33)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.094370s Gzip On
To Top