Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Terjumpa Ular Hubungi 999, Bukan Tular!

17-11-2017 05:49 PM |Dilihat:2534| Komen: 13
Perhatian buat semua orang awam yang terlihat atau pun terjumpa ular di kawasan perumahan anda, Angkatan Pertahanan Awam (APM) menasihatkan agar terus menghubungi talian kecemasan 999.

Ini kerana ramai yang tidak tahu apakah yang harus dilakukan ketika menjumpai ular di kawasan berdekatan tempat tinggal mereka. 

Memetik laporan Bernama, Pegawai Pertahanan APM Miri Kapten Mohd Hazle Shah Abdul hamid berkata orang awam juga boleh menghubungi terus talian Pusat Kawalan Operasi Daerah (PKOD) bagi membolehkan APM menangkap ular tersebut. 

"APM Miri terima maklumat kes ular apabila ia tular dalam laman Facebook Miri Community. Jadi, saya menyarankan masyarakat menghubungi APM dengan segera jika mengalami kes sama," katanya. 

Foto hiasan: carian internet
Bernama melaporkan rakaman yang tular semalam mendapat kritikan netizen apabila individu yang merakam tidak melaporkan kepada APM.

Sebaliknya hanya berkongsi di media sosial. Oleh itu, segera laporkan kepada APM sekiranya hal sama berlaku dan bukan hanya tular sahaja. 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 13
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote deltoid 19-11-2017 04:27 PM
Jumpa ular bunuh terus la

Lain-lain Komen

Quote Andyscenes 17-11-2017 05:57 PM
Sangat hambar lawaknya
Quote jazaa100 17-11-2017 07:54 PM
Jumpa ular, jgn tular......


Quote merrissa 18-11-2017 08:09 AM
ntah la kalo aku jumpe ular...aku melompat ketakutan...T_T
Quote Maideen. 18-11-2017 08:39 AM
Thread ini mengingatkan kita tentang pepatah Melayu yang telah lama wujud dan diketahui ramai:

" Dan jika bertemu oleh mu ular dan keling maka pukul lah oleh mu keling itu dahulu (yakni dengan kayu). Kemudian barulah kamu memukol ular itu  kerana begitu adalah lebih afdol untuk mu!"
Quote Jorja 18-11-2017 10:32 AM
Next time jumpa ular sis call aja lah APM tu.. untung untung nanti abang sado yg datang rescue
Quote Konahhh 18-11-2017 03:44 PM
Kadang mungkin terkejut kot tu tak dan nak call, terus jiran datang pukul2 sampai ular tu pengsannn
Quote samasam90 18-11-2017 03:47 PM
sangap like dengan followers... kau mana tahu dia dah call 999, sebelum video call, kata acik yg fefeling prihatin..

teringat bopeng yg kilaperi rasanya dok live bila nampak sofi jikan kidnap zurin..
Quote samasam90 18-11-2017 03:51 PM
acu ramai acik2 macam @Bedah.Cun .. fenin para bomba nak angkat telefon mendengar desahan2 semata-mata nak abam bomba datang selamatkan theyolls
Quote finesse 18-11-2017 04:55 PM
Maideen. replied at 18-11-2017 08:39 AM
Thread ini mengingatkan kita tentang pepatah Melayu yang telah lama wujud dan diketahui ramai:

"  ...

Tukar keling kpd lobai la bang meden
Quote misc 18-11-2017 05:50 PM
kalau jumpa kaki mengular di tempat kerja anda, sila tular.
Quote Maideen. 18-11-2017 06:10 PM
finesse replied at 18-11-2017 04:55 PM
Tukar keling kpd lobai la bang meden

Memang itu suatu cadangan yang baik Fin....... Tapi kita tak boleh menukar suatu pepatah Melayu yang sudah menjadi darah daging orang Melayu sejak sekian lama, sewenang wenangnya.

Abang khuatir jika kita tukar "keling" kepada "lebai" ianya akan menukar identiti dan sifat semula jadi yang sedia ada (yakni inherent trait) orang Melayu itu sundri yang memandang hina kepada keling. Ini mungkin akan menyebabkan krisis Perlembagaan berlaku di Malaya.

Abang juga ada terfikir untuk menukar "keling" kepada "lebai Keling" tapi jika ini dilakukan maka pepatah melayu lama dan terkenal ini hanya akan terpakai kepada Mr. Zakar Naik dan lebai lebai keling lain sahaja dan tidak kepada semua keling...

Kerana itu, Abang rasa elok lah pepatah Melayu yang telah menjadi panduan hidup orang Melayu selama ini, di kekalkan sebagai:

" Dan jika bertemu oleh mu ular dan keling maka pukul lah oleh mu keling itu dahulu (yakni dengan kayu). Kemudian barulah kamu memukol ular itu  kerana begitu adalah lebih afdol (yakni baik) untuk mu!"

Wallahualam.
Quote Jeasabri 19-11-2017 12:48 PM
tular..mngular .ahahahahha
Quote deltoid 19-11-2017 04:27 PM
Jumpa ular bunuh terus la

Lihat semua komen(13)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.086277s Gzip On
To Top