Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Isi Minyak Ikut Liter, Bukan Ikut RM! Ini Sebab Disebaliknya...

14-11-2017 12:20 PM|Oleh: Myra Rozi | Dilihat: 1822| Komen: 25

Kenaikan harga minyak memang buat semua rakyat geleng kepala.

Ramai yang mengeluh kerana memikirkan perbelanjaan yang semakin meningkat naik. 

Foto: KlExpress
Tak guna merungut kerana hakikatnya nak atau tidak, minyak kereta dan motosikal hari-hari kena diisi.

Perkongsian tular dari Facebook Viral media johor ini berkongsi tips mengisi minyak supaya lebih jimat dari segi wang dan nilai.

Amalkan Pengisian Minyak Dalam Jumlah Liter Bukan RM

Setakat ini, ramai yang berpuas hati dan mengamalkan tips yang diberikan setiap kali mengisi di stesen minyak.

Masa untuk anda pula mula mempraktikkan tips yang diberi. Ayuh, selamat mengisi! -CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 25
Komen

Previous : Cermin Kereta Pecah Terkena Batu? Jangan Gaduh, Ini Langkah Utama Yang Anda Perlu Lakukan

Next       : Runsing Tak Dapat Banyak Likes? Ini Waktu Terbaik Untuk Post Gambar Di Instagram

Komen Terbaru

Quote b_n_c 19-11-2017 09:15 AM
matchstick replied at 14-11-2017 02:38 PM
Sbb contoh tu x btol..so aku kira balik nk tgk rugi bpa sen/ bpa liter setiap kali isi minyak ikut ...

ha a contoh tu x tepat klu nk tgk oerbezaan..(tp pengiraan dia tu btl la)

mcm contoh kau lbh tepat..

Lain-lain Komen

Quote matchstick 14-11-2017 12:56 PM
kalu isi minyak rm40 dpt 17.39 liter
kalu isi 17.39 liter kena bayar RM39.997 dibundarkan jadi rm40 jgk
Quote matchstick 14-11-2017 01:00 PM
kalu betol2 taik idung masin beli lah 17.4 liter..rm40.02 dibundarkan jadi rm40. ke kalu beli minyak sen tu x dibundarkan
Quote palmolive 14-11-2017 01:19 PM
isi ikut RM ker ikut liter ker..harga tetap naik
Quote aziiiperempuan 14-11-2017 01:24 PM
cuma kalau ikut meter mmg terasa nak keluarkan duit.
Quote aziiiperempuan 14-11-2017 01:24 PM
palmolive: isi ikut RM ker ikut liter ker..harga tetap naik

setuju !!!
Quote CiliPadiSedap 14-11-2017 01:33 PM
zaman najib rakyat hidup susah sampai terpaksa merempat dalam cari forum
Quote prettyuglybabe 14-11-2017 02:16 PM
matchstick replied at 14-11-2017 12:56 PM
kalu isi minyak rm40 dpt 17.39 liter
kalu isi 17.39 liter kena bayar RM39.997 dibundarkan jadi rm40 ...

napa nak fikir complicated sangat?
isi je la genap ie 10/20/30/40 liter seterusnya..
katakan harga ron95 minggu ni rm2.31 per liter..
so 10 liter = rm23.10, 20 liter = rm46.20 dan seterusnya..
wat gapo nak pikir isi 17 liter setengah bla bla bla
Quote mdhelmi 14-11-2017 02:31 PM
formula org tu mcm tapahape je
rugi 0.009 setiap RM40
rugi sgt ke 0.009 tu
yg dok kisah stesen minyak kaya tu dah nape
lantak diorg la
Quote matchstick 14-11-2017 02:38 PM
prettyuglybabe replied at 14-11-2017 02:16 PM
napa nak fikir complicated sangat?
isi je la genap ie 10/20/30/40 liter seterusnya..
katakan har ...

Sbb contoh tu x btol..so aku kira balik nk tgk rugi bpa sen/ bpa liter setiap kali isi minyak ikut bpa rm. Aku isi minyak pakai cc kasi full tank terus. So x rugi lah kot rm0.001 tu
Quote CrowneGlory 14-11-2017 03:08 PM
kesian pengusaha minyak...dahla melalak2 rugi2 waktu minyak turun ...ini pun nk berkira..makan pasir pulak pengusaha minyak sekelian alam nanti kalau semua isi guna liter
Quote prettyuglybabe 14-11-2017 04:03 PM
matchstick replied at 14-11-2017 02:38 PM
Sbb contoh tu x btol..so aku kira balik nk tgk rugi bpa sen/ bpa liter setiap kali isi minyak ikut ...

ni cerita dulu.. sebelum ni, kalau perasan, isi ikut rm memang lari amount liter..lepas dah viral baru station minyak adjust bagi selaras..
kalau sekarang maybe masih ada station minyak yang menipu tapi bukan kat bandar..



Quote matchstick 14-11-2017 04:06 PM
mdhelmi replied at 14-11-2017 02:31 PM
formula org tu mcm tapahape je
rugi 0.009 setiap RM40
rugi sgt ke 0.009 tu

Tokey stesen minyak tetap kaya kalu x kaut rm0.0009 tu dan kita tetap miskin huhu
Quote Gadis_sarawak 14-11-2017 04:26 PM
Dulu isi minyak RM20 dapat la 10.83 liter..Sekarang isi minyak RM20 dapat 8.32 liter je..

Tapi memang takla nak isi ikut liter..
Quote irwansuhadi 14-11-2017 05:50 PM
Rosmah
Mansur
Quote kivio 14-11-2017 07:23 PM
matchstick replied at 14-11-2017 12:56 PM
kalu isi minyak rm40 dpt 17.39 liter
kalu isi 17.39 liter kena bayar RM39.997 dibundarkan jadi rm40 ...

Erm xpayahla isi 17.39L bang
Isi la 17L atau 18L

Ni belum soalan KBAT sekolah rendah lagi bang
Baru simple math
Quote AbukRokok 14-11-2017 07:24 PM
naik 7 sen je
so klu isi minyak selalu RM20
skrg tambah je la RM20.07

tidak membebankan
minggu depan naik lagi 7 sen
Quote kivio 14-11-2017 07:25 PM
mdhelmi replied at 14-11-2017 02:31 PM
formula org tu mcm tapahape je
rugi 0.009 setiap RM40
rugi sgt ke 0.009 tu

Sebab tu abang x ditakdirkan jadi bisnesman

Opportunist dah lama kenyang dan diorang lagi suka kalau ramai macam abang

Quote SalenaGomez 14-11-2017 09:18 PM
SG dah lama amalkan...cucuk kredit kad pastu tekan button liter..pastu tekan 50liter utk full tank...so far SG rasa bagus sbb dpt track flow penggunaan n boleh estimate next pengisian
Quote ~boolean 14-11-2017 10:34 PM
aku isi ikut liter

Lihat semua komen(25)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Apple App Store
    Get it FREE Google play
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.050544s Gzip On
    To Top