Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Pelik Tapi Ini Soal Hak

14-11-2017 12:01 PM |Dilihat: 2271| Komen: 29

Hampir setiap hari kita ambil gambar dengan handphone. Shoot foto waktu kita pose dengan family mahupun dengan kawan kawan. 
Lepas itu kita upload kat media sosial. Facebook , Instagram. Atau share di Whatsapp atau Messenger group.

Itu semua biasa kita lakukan. Sudah jadi satu kebiasaan zaman ini. Untuk golongan muda. Untuk golongan tua. 

Namun, apa kata jika salah seorang dalam foto yang kita share tidak suka gambar dia disiarkan di media sosial? Mungkin kerana dia tidak kelihatan menarik dalam foto. 

Atau mungkin dia tidak mau orang tahu  dia berkawan dengan anda. Atau atas sebab tidak mahu sesiapa tahu dia berada ditempat foto diambil. Dan pelbagai lagi sebab. 

 

Bagaimana pula jika dia buat bising? Maksudnya complain fotonya diambil dan dimuat naik . Atau buat aduan ? Bolehkah dia berbuat demikian? Kemungkinan besar -  boleh.

Jika ini berlaku apa yang anda boleh dilakukan untuk menyelamatkandiri ? Selaku orang yang ambil dan upload foto . 
Menurut portal mengenai  hak atau apa yang dipanggil rights portal yang dikenali  sebagai  irights.info , anda perlu minta izin terlebih dahulu daripada  semua orang yang ada dalam foto sebelum anda shoot. Apa lagi upload foto berkenaan.

Ini kata iright.info  ialah kerana upload foto ke media sosial ditafsir sebagai satu bentuk atau satu cara penerbitan . A form of publishing.
Lantas consent atau izin mesti diperolehi terlebih dahulu. 

Lebih bagus jika izin itu didapati secara bertulis. A written consent. 

Jika nasihat iright.info dituruti, ertinya jika  anda mahu shoot gambar anda dengan sepuloh orang kawan ,ada perlu tanya  setiap orang daripada awal bolehkah  anda shoot dan muat naik foto mereka di media sosial.


Jika mereka enggan beri izin, lupakan hasrat anda. 

Jika mereka  setuju anda perlu minta izin bertulis daripada setiap orang. Barulah anda shoot dan upload. Semua ini atas nama hak individu dan untuk protect anda jika timbul kontroversi dibelakang hari. 

Secara peribadi tak sanggup saya lakukan itu semua. Bagi saya shoot, upload, habis cerita.
Kawan kawan tidak akan complain. 

Kan mereka kawan kawan? Kawan kawan tak kan bikin kecoh kot. 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Reply: 29
Komen

Komen Terbaru

Quote Meiizu 16-11-2017 04:34 PM
cmf_premierleag replied at 14-11-2017 09:56 PM
biasanya akak tgk acik2 kepam jah yg kemaruk upload segela mende kat fesbuk nih
anak tgk bogel pun  ...

wakakak baru semlm kawan dlm fb list upload result anak dpt smua.darhaj 1 okehhh ahahhaah
terkesima aku

Lain-lain Komen

Quote missinpiece 14-11-2017 12:07 PM
Setujuk sgt. Hang nak ber hu ha sepuluh gambar upload kat media sosial silakan. Masuk gambar haku; tanya dulu.
Quote CardiGans85 14-11-2017 12:17 PM
Mmg betul pun..dl klu msh ade fb, rajin gak upload gmbr tp semua dgn izin. Kdg2 ade yg da warning jgn upload,so xde la.
Quote Artemesiaa 14-11-2017 12:47 PM
Betul elok minta kebenaran dulu, bukan semua orang suka gambar mereka disiarkan dimana2 tampa kebenaran
Quote mieymiey 14-11-2017 12:52 PM
Kena pula dengan orang sejenis bongok, dia kemain cantik kita kat belakang tercandid sekali. Terus upload
Quote Iema5008 14-11-2017 02:04 PM
Aku pernah tkena dgn kwn aritu, p vacay kt manila. Aku ckp tlg jgn upload dan tag gmbr aku sbb aku mmg x info sesiapa aku nk p mna. Nak upload yg reramai tu boleh tp tlg blur kn gmbr aku.ending nya dia buat jgk dan byk gmbr kandid aku.... huhuhu, wlaupun aki x auto tag tp kwm yg lain friend dgn dia boleh nmpk aku p mna.... sudahnya kantoi aku dgn client aku p mma huhuhu.... jenuh nk jwb soalan.. aku declare balik kpg bukannya p vacay... smpi skrg mmg sakit ati bila igt. Client dh la jenis dia sja betul... padahal bebal banggang. Dia nak aku doplohpat jam hadap site dia. Apa lg sakan kena aindir kena bedal dlm meeting. Huhuhu
Quote salmon-suki 14-11-2017 02:49 PM
Iema5008 replied at 14-11-2017 02:04 PM
Aku pernah tkena dgn kwn aritu, p vacay kt manila. Aku ckp tlg jgn upload dan tag gmbr aku sbb aku m ...

Haha..bertabahlah sis..
Quote Iema5008 14-11-2017 02:52 PM
salmon-suki replied at 14-11-2017 02:49 PM
Haha..bertabahlah sis..

Tlebih btabah... hahaha... gmbr aku paling byk kt fb dia sbb bila dia selfie skali aku masuk sma.. paling xboleh hadap seksa aku tau jd bahan sindiran client hahaha.. smpi la ni pun jd issue....
Quote salmon-suki 14-11-2017 02:53 PM
Sy pn xske org upload gmbr sy sbb muka sy x fotogenik..irl,nmpk muda (jgn kecam plis) tp dlm pic nmpk tua sgt..so xde konfiden laa ble bergambar tu..kui3~

Tp my family mmbers or kawan2 mmg akan upload je pic sy,n tag plak kt fb..nsb ler sy lama x jenguk fb,terbiar gtu je,tu y sesedap rase dorg ltk pic tu..
Quote salmon-suki 14-11-2017 02:54 PM
Iema5008 replied at 14-11-2017 02:52 PM
Tlebih btabah... hahaha... gmbr aku paling byk kt fb dia sbb bila dia selfie skali aku masuk sma.. ...

Gmbr candid ke sis?bhahahaha..lagi laa jd bahan smpai akhir hayat..hahaha (sori tergelakkan,tp lawak sgt ler sis..kekeke~)
Quote Iema5008 14-11-2017 03:06 PM
salmon-suki replied at 14-11-2017 02:54 PM
Gmbr candid ke sis?bhahahaha..lagi laa jd bahan smpai akhir hayat..hahaha (sori tergelakkan,tp law ...

Candid aku dgn two peice satu.. mnari kat atas stage satu. Hahahah... nasib aku lawa. Cewah.. tp personal life mmg aku x suka tayang kat orang especially fb.. ni minah sorang suka suki je tayang hahaha
Quote Iema5008 14-11-2017 03:08 PM
salmon-suki replied at 14-11-2017 02:53 PM
Sy pn xske org upload gmbr sy sbb muka sy x fotogenik..irl,nmpk muda (jgn kecam plis) tp dlm pic n ...

Jgn ketak auto aprove.. aku mmg x sanggup nk letak auto approve hahah. Tau feeling staff aku mmg suka pedajal aku kengkadang... tp gmbr elok msa keja lah,, kalau msa vacay sah2 aku x tayang. Hahah
Quote salmon-suki 14-11-2017 03:10 PM
Iema5008 replied at 14-11-2017 03:08 PM
Jgn ketak auto aprove.. aku mmg x sanggup nk letak auto approve hahah. Tau feeling staff aku mmg s ...

Lama x godek2 fb..tgk2 elok kena tag daa..Haha..tp pic y diambil tu decent laa walaupun candid,xde y pelik2..tu y xde nk bising. Kui3
Quote salmon-suki 14-11-2017 03:11 PM
Iema5008 replied at 14-11-2017 03:06 PM
Candid aku dgn two peice satu.. mnari kat atas stage satu. Hahahah... nasib aku lawa. Cewah.. tp p ...

Nsb baik ada 2piece..kalau no piece,mau nangis kang kwn bt cmtu..harus kena tembak ngn m16~
Quote Iema5008 14-11-2017 03:14 PM
Tu lah.. tp kwn ni mmg jenis mcm tu. Asal jumpa je kompom dia haplod masuk fb. Masul tandas selfie fb. Tak kira org tgh betulkn bra ke apa..
Quote Star_el 14-11-2017 03:49 PM
Kan mereka kawan kawan? Kawan kawan tak kan bikin kecoh kot.

Kawan takkan buat benda yg kawan dia xsuka kot. Respect, sounds cliche but rare indeed.
Quote zorrro_03 14-11-2017 04:22 PM
sepatutnya memang kena dapat kebenaran empunya diri @ harta tersebut.  mcm aku pernah ada satu jiran ni jenis berniaga online suka gebang dia kaya etc2.  beberapa kali ambil gambar di kejiranan dan nampak kereta aku serta plate no.  pernah sekali tegur dan minta dia sensor part no kereta tapi dia mcm tak endah.  

then sekali tu aku komen kat wall, terus tak bertegur sapa dgn aku dekat2 setahun juga.  peduli apa aku.  



ps-harap2 dia tak baca post ni. (kalau baca pun paduli apa aku)  
Quote Jorja 14-11-2017 05:36 PM
Masa study I bkawan dgn sorang minah ni kuat dengki ya.. dia tak puas ati kwn2 dia satu kampung tu dah lawa2 sekarang ni so dia btau I cuti sem nanti dia balik kg n nak cari gambar2 lama kwn dia tu then upload n tag derang
Quote amyza 14-11-2017 05:46 PM
Iema5008 replied at 14-11-2017 02:04 PM
Aku pernah tkena dgn kwn aritu, p vacay kt manila. Aku ckp tlg jgn upload dan tag gmbr aku sbb aku m ...

Yelah. I pun sama mcm u. Member jenis attention seeker, semua gambar dia upload. Nak bagitau yang dia bercuti dgn bff. Yang penting gambar dia cantik.org lain blom ready,tertutup mata ke lantak kan..tetap upload. Kalau gambar yg org lain cantik,mampus tak upload.
Quote Iema5008 14-11-2017 05:50 PM
zorrro_03 replied at 14-11-2017 04:22 PM
sepatutnya memang kena dapat kebenaran empunya diri @ harta tersebut.  mcm aku pernah ada satu jiran ...

Jiran mcm ni mmg patut kena bedal.... kdg2 kita xmau org tau kn kita dok mana...
Tp ummah mlm mna nak pedulik, yg dia tau prospek hunting.

Lihat semua komen(29)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.046893s Gzip On
To Top