Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Makin Ramai Pemandu Uber, GrabCar Guna Taktik Licik...

14-11-2017 10:45 AM |Dilihat:5426| Komen: 133
Pemandu Uber dan juga GrabCar dikatakan semakin licik melakukan taktik tertentu semata-mata untuk mendapatkan pelanggan dengan cara lebih mudah dan keuntungan berlipat kali ganda.

Utusan Malaysia melaporkan, seorang pemandu GrabCar berkata taktik mematikan aplikasi GrabCar sering dilakukan untuk mendapatkan pelanggan dengan lebih mudah, malah harga tinggi diperoleh.

Ramai pelanggan tidak sedar perkara ini dan ada antara mangsa terpedaya dengan permintaan pemandu yang sengaja meminta bayaran lebih dengan alasan kesesakan jalan raya dan sebagainya, ujarnya kepada Utusan Malaysia. 

Antara lain, mereka mematikan aplikasi tersebut adalah untuk mengelak daripada bayaran Fee grabCar & Uber yang berjumlah 25 peratus daripada keseluruhan tambang setiap perkhidmatan. 

Foto Carian internet
Selain itu, ada pemandu yang mendedahkan mereka melakukan taktik melalui jalan jauh bagi meningkatkan jumlah tambang.

Ada antara kami menggunakan kaedah Fake GPS semata-mata untuk mendapatkan pelanggan dengan cara mudah tanpa perlu beratur panjang dalam tempoh lama sehingga empat jam bagi mendapatkan pelanggan se-perti di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), katanya. 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 133
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Super-M 21-11-2017 05:21 PM
Modngengade1 replied at 21-11-2017 05:12 PM
sister sepatutnya memberikan tamparan wanita biar dia serik....kalau akak dh lama akak side kick d ...


aku rasa xpernah biadap dan tinggikan suara kat org mcmtu.haritu mmg aku terus baling duit tu.

siap konon2 aku nak ugut..baiklah mcmni cara u menipu ya..i viralkan pasal u..lpstu dia muka samseng terus kecut perut aku. aku pun keluar amik pix kete dia..terus lari..sbb takut dia langgar aku.org skrg kan gila lain macam xboleh dijangka.yg ptg aku dh report uber..padan muka.

@ipes2 ..lupa nak cerita kena tipu aritu..uwaaaa

Lain-lain Komen

Quote yoshimitsu 14-11-2017 07:45 AM
rezeki ko dpt tuh bkn nk bg famili ko mkn ke
Quote saladin780 14-11-2017 07:50 AM
Ramai pelanggan tidak sedar perkara ini dan ada antara mangsa terpedaya dengan permintaan pemandu yang sengaja meminta bayaran lebih dengan alasan kesesakan jalan raya dan sebagainya, katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Bolehke mntak byr lebih? bukan ke da fix price..selama aku naik grabcar x penah plak pemandu mntak harga lebih
Quote kasibiman 14-11-2017 08:37 AM
So ini baka teksi bangsat la Kan yg buat keje ni.

Yg pulangkan permit teksi Dan bawak uber?

Senang je nak tahu puak ni. Kereta dlm Kotor mcm teksi wira buruk, ye la tu.

Most bona fide Uber drivers kete dlm immaculate.
Quote tobby 14-11-2017 08:42 AM
saladin780 replied at 14-11-2017 07:50 AM
Ramai pelanggan tidak sedar perkara ini dan ada antara mangsa terpedaya dengan permintaan pemandu  ...

penumpang pun bukan semuanya cerdik.  walhal kalau lapor kpd Uber/Grab secara pantas pemandu2 ini akan diBAN  oleh kedua2 syarikat tersebut.   
Quote SWORKS27 14-11-2017 08:45 AM
kasibiman replied at 14-11-2017 12:37 AM
So ini baka teksi bangsat la Kan yg buat keje ni.

Yg pulangkan permit teksi Dan bawak uber?

pikir gitu jugak..puak2 fake teksi ni yg buat keje jahat, saja nak sabotaj uber dgn grab...kasi busuk nama....
Quote coco 14-11-2017 08:57 AM
pelik bukan ke kita boleh charge terus ke kredit kad dengan harga yang tetap.    ada unsur sabotaj di sini
Quote Super-M 14-11-2017 08:59 AM
saladin780 replied at 14-11-2017 07:50 AM
Ramai pelanggan tidak sedar perkara ini dan ada antara mangsa terpedaya dengan permintaan pemandu  ...

aku dah kena haritu.aku boleh je drive.tp xlarat hadap jalan sesak.aku selam ni puji uber tau x dlm thread sblum ni.

dekat apps tu tambang aku perlu bayar rm26..tetiba sampai destinasi dia suruh aku bayar rm43.aku dh berkali pergi situ..tambang mmg sama..la ni dia tekan aku.bukan sekali dua naik uber.

aku cakap mana boleh mcmni,cakap baik2.lpstu dia buat muka selamba cakap mana boleh u kena bayar i..aku cakap u tipu i masalahnya.aku mmg panas hati sgt2 time ni..aku cakap xpe sy bayar.aku campak je duit rm50,muka dia mmg biadap gila.

aku turun aku report kat uber semua..siap uber reply aku dia bagi duit aku balik dlm bentuk credit..lepastu dia minta maaf lagi sekali,siap bagi aku 10 perjalanan dgn setiap perjalanan diskaun 50%.skrg apps uber tu aku dh delete terus..bye2 lah.kimk sgt

Quote saladin780 14-11-2017 09:03 AM
Super-M replied at 14-11-2017 08:59 AM
aku dah kena haritu.aku boleh je drive.tp xlarat hadap jalan sesak.aku selam ni puji uber tau x dl ...

bagi low rating je kak..biar drebar tu mereputaku pnh sekali je naik uber..kebanyakan masa naik grab..setakat ni oklah..pemandu semua baik2..x pnh lagi mntak bayar lebih
Quote Super-M 14-11-2017 09:08 AM
saladin780 replied at 14-11-2017 09:03 AM
bagi low rating je kak..biar drebar tu mereputaku pnh sekali je naik uber..kebanyakan masa na ...

low rating mmg seharusnya..yg ptg aku nak dia lingkup terus..aku buat aduan terus..bio padan muka..rm17 tu aku boleh buat makan kfc..dia sedap nak tipu aku.
Quote iznanaziz 14-11-2017 09:11 AM
saladin780 replied at 14-11-2017 07:50 AM
Ramai pelanggan tidak sedar perkara ini dan ada antara mangsa terpedaya dengan permintaan pemandu  ...

Saladin,

Saya tak pernah naik Uber ataupun Grab Car sebab saya takut.  Dah la pemandunya muda2, lps tu kereta pun mcm kereta sendiri.  Entahla, tak yakin la.  Tentu ia bukan ada meter bayaran kan? mcm teksi2 biasa
abih camana nak tau bayaran perjalanan sebenar?

Quote zalll 14-11-2017 09:23 AM
Nie yg kasi rosak U/G nie...rider boleh terus report dgn
HQ U/G utk diambil tindakan
pihak Hq akan terminate akaun driver tersebut

..dah lah cari duit bg anak bini makan or tamping belanja harian
tp cara n kaedah yg tak berkat...

satu lg jgn salahkan driver semata2 perkara nie.
pihak HQ pun kena lah tgk rate per kilometer skrg nie..
dgn harga minyak yg makin tinggi tp rate x berubah2...

bkn minta di naikkan melampau tp biar lah berbaloi
dgn apa yg driver bg servis utk rider..


Quote mieymiey 14-11-2017 09:26 AM
Pernah driver Grab cerita cara kotor dia nak dapatkan lebih penumpang dan lebih duit. Katanya, dia tak pernah cerita kat sesapa sebab cara kotor tu memang berkesan tapi kita kena pandai untuk dapatkan rezeki lebih katanya.
Quote chaotic_soul 14-11-2017 09:31 AM
cirit la burung2 ni
Quote salmon-suki 14-11-2017 09:37 AM
Super-M replied at 14-11-2017 09:08 AM
low rating mmg seharusnya..yg ptg aku nak dia lingkup terus..aku buat aduan terus..bio padan muka. ...

Dapnye kepci..tp baca pengalaman sis,x sangka jgk ada driver y sggup bt mcm tu..dorg taw kan harga da fixed tp sesuka hati mtk lebih..kalau lalu tol tu betulla,tmbh payment tol tu jgk..kalau saja2,mmg mendapat laa...hrp pihak uber/grab dpt detect manusia2 mcm ni..

Tp so far sy naik grab,xde lg laa driver y mtk tmbg lebih..y promo brg tu ade laa..hehe..
Quote hasniey 14-11-2017 09:39 AM
iznanaziz replied at 14-11-2017 09:11 AM
Saladin,

Saya tak pernah naik Uber ataupun Grab Car sebab saya takut.  Dah la pemandunya muda2, ...

Pd apps tu dh tulis berapa tambang kita.fix fare.so kalau driver sebut lain confirm dia tipu.kalau guna card akan auto deduct.so mmg xkan tertipu punyalah
Tp kalau guna cash ni kdg2 dpt driver biadap suka2 nk tipu duit org.ai jarang guna grab.tp kalau uber,after kita report dia akn refund.sekejap je dh dpt refund tu
Quote hasniey 14-11-2017 09:39 AM
iznanaziz replied at 14-11-2017 09:11 AM
Saladin,

Saya tak pernah naik Uber ataupun Grab Car sebab saya takut.  Dah la pemandunya muda2, ...

Pd apps tu dh tulis berapa tambang kita.fix fare.so kalau driver sebut lain confirm dia tipu.kalau guna card akan auto deduct.so mmg xkan tertipu punyalah
Tp kalau guna cash ni kdg2 dpt driver biadap suka2 nk tipu duit org.ai jarang guna grab.tp kalau uber,after kita report dia akn refund.sekejap je dh dpt refund tu
Quote hasniey 14-11-2017 09:41 AM
zalll replied at 14-11-2017 09:23 AM
Nie yg kasi rosak U/G nie...rider boleh terus report dgn
HQ U/G utk diambil tindakan
pihak Hq akan ...

Spe ckp rate xberubah?dh naik la skrg
Ai guna dr nama grabtaxi lg.rate mmg dh naik.sbb tu skrg ai naik uber je.uber dh jd fix fare.dulu kalau ikut meter sbnrnya lg murah kalau xjammed.tp still murah dr grab
Quote chinta89 14-11-2017 09:44 AM
mcm ni pun ade??? alahai
Quote krustykrab 14-11-2017 09:49 AM
Super-M replied at 14-11-2017 08:59 AM
aku dah kena haritu.aku boleh je drive.tp xlarat hadap jalan sesak.aku selam ni puji uber tau x dl ...

wah dasyat tul nak menipu org...biasa ko naik G/U ni ko bagi tips ke? sbb ada sorg forumer kata dia selalu bagi tip...

agaknya dia anggap yg balance tu mcm tip kut

Lihat semua komen(133)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.103986s Gzip On
To Top