Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Sayang, Tiada Lagi 'Gadis Sunti Dengan Sangkar Burung'

Oleh: Adib Za|13-11-2017 06:28 PM |Dilihat:2826| Komen: 22
Sayang sekali bila karya pelukis dinding popular 'budak perempuan di atas bangku dengan sangkar burung' di Ipoh telah dipadam.

Memetik laporan Projek MMO, lukisan itu telah dipadamkan oleh pemilik bangunan tersebut. 

Namun demikian, pelukisnya Ernest Zacharevic, seorang artis Lithuania berkata dia tidak berkecil hati apabila karyanya itu dipadam. 

Ini kerana sememangnya sudah dipersetujui dari awal bahawa memang menjadi hak pemilik premis untuk membuangnya jika tidak diperlukan atau pun tidak sesuai lagi.

Foto Projek MMO
Sifat tidak kekal seni jalanan yang menjadikannya menarik. Biasa seni di jalanan dibuang, rosak atau pudar, katanya.

Karya daripada pelukis ini sememangnya telah menambat hati ramai rakyat Malaysia.

Antara karyanya yang lain terdapat di Jalang Panglima, Market Street, Concubine Lane 3, Jalan Tun Sambanthan dan Jalan Padang. 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
1
Komen: 22
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote nisako 14-11-2017 03:24 PM
buat yg baru la.............

Lain-lain Komen

Quote drivethru 13-11-2017 06:30 PM
Dah usang pun. Nak bergambar pun dah x cantik.
Quote Artemesiaa 13-11-2017 06:39 PM
Dah nampak lusuh pun orang ramai jadi kurang minat nak bergambar,  Eloklah dah di cat supaya nampak bersih semula dinding tu.  
Quote Kittie 13-11-2017 06:48 PM
Leh jemput artist lain pula.
Quote Andyscenes 13-11-2017 07:23 PM
Buat mural lain lak.
Quote CiliPadiSedap 13-11-2017 07:29 PM
akak buat mural panda habis dia ternak dalam zoo KL
Quote pyropura 13-11-2017 10:02 PM
drivethru replied at 13-11-2017 06:30 PM
Dah usang pun. Nak bergambar pun dah x cantik.

Imej budak tu kan tak lusoh lagi, bokeh aje dicat tapi maintain figure budak tuh ... tapi ye lah orang kita bukannya well-cultured, bukan tau hargai seni ... semua kampong estet punya puak
Quote chazey 13-11-2017 10:05 PM
Aiol paling suka street art kat Muar jalan apa tah namanya tu. Yang ada gamba 2 orang budak pompuan berpelukan tu. Teringat anak bila lehat gambar tu.
Quote chazey 13-11-2017 10:08 PM
Edited by chazey at 13-11-2017 10:11 PM

Yang neh:

5.jpg

13769542_667045283447531_6471879569299135920_n.jpg

Inspired from adik2 nih:

13728896_667045263447533_2107356558217523234_n.jpg

www.siakapkeli.my/2016/07/fotomural-loving-sisters-diiktiral.html?m=1

Mural terbesar kat Malaysia katanya. Ai is suka suka suka. Heart-warming sangat lukisan neh.

Quote sukacactus 13-11-2017 10:25 PM
Zacharevic ni tunang sheena liam asntm season 2 tu kan.
Xpe la dah kena padam pun.
Sayang, tp dah building org tu so xleh nak kata apa
Byk lg lukisan dia utk kita appreciate
Quote pyropura 13-11-2017 10:29 PM
... mural kat former Pudu jail pun abis punah oleh manusia2 tanpa budaya ...
Quote kerasuk 14-11-2017 12:15 AM
pyropura replied at 13-11-2017 10:29 PM
... mural kat former Pudu jail pun abis punah oleh manusia2 tanpa budaya ...

mural ni still pegang mural paling pnjang di Malaysia/asia/dunia?
Quote ~boolean 14-11-2017 12:32 AM
pyropura replied at 13-11-2017 10:02 PM
Imej budak tu kan tak lusoh lagi, bokeh aje dicat tapi maintain figure budak tuh ... tapi ye lah o ...

tapi bagi aku pula, bukan semua street art perlu dikekalkan selamanya...

aku suka street art kerana ianya sentiasa evolving...

sepertinya di penang, muralnya lebih pada budaya dan gaya hidup masyarakat...
tapi kalau dah pudar, boleh saja buat baru...dan diberi mesej dan ekspresi baru atau lebih kontemporari..

samalah juga seperi installation art yang lebih makan masa dan duit..tapi tak semuanya dikekalkan.

kadang-kala kita lebih hargai indahnya sesuatu seni bila kita tahu sifatnya tidak kekal selamanya
Quote aziiiperempuan 14-11-2017 08:58 AM
boleh lukis baru
Quote zulka 14-11-2017 09:09 AM
kerasuk replied at 14-11-2017 12:15 AM
mural ni still pegang mural paling pnjang di Malaysia/asia/dunia?

sayang....penjara pudu pun dah lama pupus.....tinggal kenangan je...
dah naik bangunan baru skang

Quote kerasuk 14-11-2017 09:47 AM
zulka replied at 14-11-2017 09:09 AM
sayang....penjara pudu pun dah lama pupus.....tinggal kenangan je...
dah naik bangunan baru skang ...

aritu dlm tv dokumentari kata diorg nk kekalkan pintu masuk tu sebagai tanda(sebab kena push dgn aktivis)...ke yg tu pun dah kena roboh?
Quote Vokuro 14-11-2017 09:53 AM
pyropura replied at 13-11-2017 10:29 PM
... mural kat former Pudu jail pun abis punah oleh manusia2 tanpa budaya ...

Ummah pertiwi lokal ini bab seni dan budaya memang kosong iya, ada tunroboh bangunan kolonial yang berseni bina cantik dengan bangunan modern yang design sangat plain dan pprt macam design rumah kedai yang ada di merata tempat di ibu pertiwii ini, hodoh gila kot
Quote merrissa 14-11-2017 10:15 AM
ekeleh retis pon nk import bagai....rakyat malaysia mmg x creative kot gamaknya....

semua takat reti lukih org lidi
Quote saladin780 14-11-2017 10:30 AM
merrissa replied at 14-11-2017 10:15 AM
ekeleh retis pon nk import bagai....rakyat malaysia mmg x creative kot gamaknya....

semua takat r ...

Kan..melambak budak seni lukis uitm berbakat..motif nak import gak
Quote ultra78 14-11-2017 10:39 AM
Aku nampak tuan premis tu plaster balik dinding yg retak tu.Once dah tampal,nampak la sangat tak elok kalau dibiarkan dinding tu sebegitu jadi aku faham kenapa dicat balik semua.

Lihat semua komen(22)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.092926s Gzip On
To Top