Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Cermin Kereta Pecah Terkena Batu? Jangan Gaduh, Ini Langkah Utama Yang Anda Perlu Lakukan

13-11-2017 04:36 PM|Oleh: Myra Rozi | Dilihat: 1368| Komen: 20

Malang tak berbau! Perkara buruk boleh menimpa diri kita bila-bila masa sahaja.

Antara kecelakaan yang selalu berlaku adalah cermin kereta terkena batu. Sedang asyik memandu di atas jalan, tiba-tiba cermin kereta pecah akibat batu yang melantun dari pekerja yang sedang memotong rumput di tepi jalan.

Tak perlu marah atau bergaduh dengan si pemotong rumput, jangan panik atau bimbang, ikuti perkongsian dari Facebook Malaysian Response Team. Ini apa yang perlu anda lakukan:

1. Berhenti dan ambil gambar


2. Tahukah anda setiap kerja pemotongan rumput di tepi jalan mempunyai insurans? 


3. Buat laporan polis dan bawa kereta ke bengkel panel


Benar kata orang, jika kita banyak pengetahuan tentang pelbagai perkara, pastinya masalah yang datang dapat ditangani dengan jayanya tanpa sebarang pergaduhan. -CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
3
Lawak
1
Bosan
1
Komen: 20
Komen

Previous : Kenapa Anda Harus Pasang Pita Pelekat Pada Webcam Macam Mark Zuckerberg?

Next       : Isi Minyak Ikut Liter, Bukan Ikut RM! Ini Sebab Disebaliknya...

Komen Terbaru

Quote Psfzi 16-11-2017 08:53 PM
Batu melantun dari lori mmg selalu kena. Retak cermin depan. Pasal batu dr mesin rumput ni penah jadi kt bapak ku. Nasib masa kejadian org mesin rumput tu ada. So terus confront je la. Kalau x, mmg xtau nk buat ape. Good info.

Lain-lain Komen

Quote ninjago 13-11-2017 04:55 PM
biasanya sedar dah crack bila dah jauhhhh tinggalkan mamat potong rumput. claim windscreen insurance sendiri je, malas nak susah2 deal ngan another party. nanti nk kena follow up banyak kali leceh gila.
Quote Clan204 13-11-2017 04:55 PM
bukan sahaja tepi2 jalan tapi benda nh boleh digunakan juga didalam kawasan2 kerajaan cth klinik kesihatan dan hospital yang mana mempunyai vendor bagi kerja2 sebegini.
Quote kivio 13-11-2017 05:36 PM
Haritu ade terbaca kalau tayar kene barang atas highway PLUS pun ade insuran drpd PLUS kan?
Ke cane.
Sape ade tolong tepek info.
Quote Jorja 13-11-2017 07:39 PM
I kalau tengah drive nampak org potong rumput ni sempat lagi tunduk2 sambil drive takut batu kena mata {:smile bahaya gila
Quote HannahMontana 13-11-2017 09:19 PM
na3uzubillah perit jika kena mcm ni.
Quote lasagnaklcc 13-11-2017 09:51 PM
Potong rumput penah, batu melantun dari lori pon penah.
Quote RatuDunia94 14-11-2017 12:17 AM
Kalo mesin rumput guna tali selamat sikit.. Biasa kes batu melanton ni yg guna bilah pisau..
Quote RatuDunia94 14-11-2017 12:17 AM
Kalo mesin rumput guna tali selamat sikit.. Biasa kes batu melanton ni yg guna bilah pisau..
Quote CiliPadiSedap 14-11-2017 07:20 AM
kivio: Haritu ade terbaca kalau tayar kene barang atas highway PLUS pun ade insuran drpd PLUS kan?Ke cane.Sape ade tolong tepek info.

Leceh dik, berjoget baru dpt claim, dia ambil gambar estimate value, suruh report balai, bg surat kt tol, lepas tu repair guna duit sendiri baru claim..

Dh jelas nyata ada 6 biji kereta kt tol terlanggar babi tercabut serpihan tayar.menangis akak bumper honda civic jadi jongang.. nanti akak lekat braces kt bumper akak
Quote CiliPadiSedap 14-11-2017 07:22 AM
lasagnaklcc: Potong rumput penah, batu melantun dari lori pon penah.

Kasihannya, nasib baik xrosak bumper
Quote CiliPadiSedap 14-11-2017 07:23 AM
Jorja: I kalau tengah drive nampak org potong rumput ni sempat lagi tunduk2 sambil drive takut batu kena mata {:smile bahaya gila

Cermin kereta ada dua layer. Jgn risau takkan kena kepala kecuali 1 layer.
Quote CiliPadiSedap 14-11-2017 07:26 AM
RatuDunia94: Kalo mesin rumput guna tali selamat sikit.. Biasa kes batu melanton ni yg guna bilah pisau..

Biasa mesin mata besi akak buat berkebun bila musim durian, kalau kebun  semak lalang , org kampung suka dan berani curi durian akak.. lepas lalang hilang kejadian curi durian lenyap..
Quote saviour_09 14-11-2017 08:50 AM
cuz aku kena
park depan rumah je pun
continental car
rm4k oi windscreen sajaaa
2 minggu la ke  hulu ke hilir dgn cermin crack
tunggu order sampai
nasib baik la subcon yg potong rumput tu nak tanggungjawab
Quote tembikai 14-11-2017 09:36 AM
pernah kena pastu pi  jumpa pekerja yg tgh mesin rumput ...
abg  tu kata ...ambik la gmbr then buat aduan kat company ...dia bg alamat semua....
tapi kat penghujung ayat dia...nnti bos tolak dr gaji.
Aduiii..trus terpikir berapa plak tinggal gaji dia nnti....then tak jadi claim.
Quote eyansss 14-11-2017 02:00 PM
kivio replied at 13-11-2017 05:36 PM
Haritu ade terbaca kalau tayar kene barang atas highway PLUS pun ade insuran drpd PLUS kan?
Ke cane ...

kes aku, ada keta depan belah kiri terlanggar amende ntah terus melayang hentam pintu keta aku...  bila buat report, diorang suruh amek gambo menda yang hentam keta tu...  dah kejadahnya nak patah balik carik...  lagipun time kena tu takkan nak emergency break pastu terus kena hentam ngan keta belakang semata2 nak carik barang tu...

last2 repair sendiri jek...
Quote kivio 14-11-2017 04:53 PM
eyansss replied at 14-11-2017 02:00 PM
kes aku, ada keta depan belah kiri terlanggar amende ntah terus melayang hentam pintu keta aku...  ...

Eh bodoh nye permintaan dia nak minta bukti benda yang melayang.
Mgmt sume dah tua tua bebal agaknye, takleh pikir logik.

Quote kivio 14-11-2017 04:55 PM
CiliPadiSedap replied at 14-11-2017 07:20 AM
Leceh dik, berjoget baru dpt claim, dia ambil gambar estimate value, suruh report balai, bg surat  ...

Payah betul tolong pon kan.
Terang-terang tak ikhlas nak setel.
Quote eyansss 14-11-2017 05:04 PM
kivio replied at 14-11-2017 04:53 PM
Eh bodoh nye permintaan dia nak minta bukti benda yang melayang.
Mgmt sume dah tua tua bebal agak ...

tu yang buat kami bengang...  last2 laki aku cakap, repair sendiri je la...  malas nak gado...
Quote CiliPadiSedap 14-11-2017 06:00 PM
kivio replied at 14-11-2017 04:55 PM
Payah betul tolong pon kan.
Terang-terang tak ikhlas nak setel.

biasa kena cmni kt highway johor dik sbb dua link lepas tu gelap.

akak masuk jajahan highway johor akak buka lampu spotlight kapal kontena. 2KM boleh nampak bayang2 lori kat depan.. daripada rosak kereta baik pasang spot light highway johor gelap gulita. mohon upgrade highway jadi terang dan selamat. akak kena akciden langgar serpihan lori kat ayer hitam

Lihat semua komen(20)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Apple App Store
    Get it FREE Google play
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.050327s Gzip On
    To Top