Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Macam Sukar Percaya! Dari Berat 300 Kg, Amber Rachdi Kini Bukan Lagi Seperti Dulu...

7-11-2017 11:41 AM|Oleh: Adib Za | Dilihat: 4836| Komen: 39

Kisah gadis yang satu ini sememangnya sangat memberi inspirasi. Dari berat 300 kg kepada yang terkini 119 kg. Wow!

Nama Amber Rachdi mungkin ramai yang tak mengenalinya. Namun selepas mengetahui transformasi gadis ini pasti ramai akan terpegun dengan apa yang dilaluinya. 

Baru sahaja berusia 24 tahun namun berat badan yang pernah mencecah 300 kg membuatkan dia kelihatan sangat tidak sihat. 




Malah mendapat simpati orang ramai bila terlibat dalam program realiti, My600lb Life pada 2014. 

Dikatakan Amber mengalami masalah ketagihan makanan yang sangat serius sehingga tak mampu berhenti mengunyah. 

Bayangkan sudah mengalami masalah tersebut dari usia lima tahun, berat badannya sudah mencecah 72 kg ketika itu. 

Akhirnya selepas beratnya tidak terkawal, gadis ini mengalami komplikasi seperti sukar berjalan dan bergerak. Jika pun berdiri hanya mampu untuk beberapa minit. 


Namun, sejak kisahnya dipaparkan menerusi program itu, kehidupannya sudah berubah 100 peratus!

Amber telah menjalami pembedahan pada bahagian perutnya dinamakan gastric bypass surgery dan dipantau pemakanannya. 

Terapi yang dilaluinya bukan dalam masa singkat sebaliknya selama 3 tahun ini dia dipantau oleh Dr Younan Nowzaradan. Hasilnya sangat mengagumkan!


Tiada lagi gadis gemuk yang 'tersadai' kerana sukar berjalan, hadir pula gadis cantik yang bersemangat dan juga sihat!

Moga ia jadi inspirasi buat semua yang setiap apa berlaku itu pasti ada solusinya... - CARI 

Foto Carian internet

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
0
Terkejut
2
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 39
Komen

Previous : Trend Ibu 'Baru' Tukar Susu Ibu Jadi Barang Kemas, Geli Atau Unik?

Next       : Jimat Duit Tak Perlu Ke Salon, Buat Rambut Kerinting Hanya Dengan Lidi Sate

Komen Terbaru

Quote paz 20-11-2017 02:19 PM
Wow cantiknya dia.

Lain-lain Komen

Quote diss69 7-11-2017 11:48 AM
wowww!!tahniah...
Quote umbut 7-11-2017 11:58 AM
Edited by umbut at 7-11-2017 11:59 AM

gemuk2 pun muka cantik...kalau kurus lagi cantik..
Quote Artemesiaa 7-11-2017 12:08 PM
Usaha tangga kejayaan kekdahnya
Quote huehue 7-11-2017 12:14 PM
Walaupun masih gems tapi gambar sheolls depan cermin tu lawa
Quote idakamaruddin 7-11-2017 12:17 PM
aku nk wat surgery ni gak la

asik nak makan je x dpt nk control haha

ni tgh taip komen ni aku terbayang sushi weyy

lapooorrrrrrrr
Quote kentel 7-11-2017 12:18 PM
inspirasi sama buat operate mcm dia ke?
Quote abangadek 7-11-2017 12:20 PM
jgn lagi 3 tahun kau anoreksia dh
Quote Rainrein 7-11-2017 12:22 PM
Masa gemuk dah cantik, dah kurang berat badan bertambah cantik.
Quote husie91 7-11-2017 12:30 PM
walaupon badan nauzubillah tp muka sheols shaping ekk lg bila dh 100 lebih terus ada jawlinee spesis adele jgk
Quote Lorra2411 7-11-2017 12:55 PM
huwaaaa, nak kurus juga
Quote Minami2013 7-11-2017 01:17 PM
Perempuan mudah je badan naik... nak turun kemain susah....
Quote mizkajura 7-11-2017 01:37 PM
Cantiknya. Tahniah{:love{:love{:love
Quote mizkajura 7-11-2017 01:37 PM
Cantiknya. Tahniah{:love{:love{:love
Quote ffawwaz 7-11-2017 01:57 PM
husie91 replied at 7-11-2017 12:30 PM
walaupon badan nauzubillah tp muka sheols shaping ekk lg bila dh 100 lebih terus ada jawlinee spesis ...

tu la tu..
kagum siap ada jawline lagi..

gastric bypass ni bukan Chef Zam pernah buat ke dulu..
tu yg heols kurus sekarang ni as compared to zaman dia mula2 menjadi chef selebriti..

tapi sebenarnya..boleh je kawal makan ni..
iols sekarang praktis kawal minda..bila lepas pukul 8 malam nak mengunyah2 iols akan delay hasrat nak keluar cari makan..
end up bila dah jejak pukul 10 lebih camtu..perut pon dah xde rasa lapar..dan dapat tidur dengan lena..hehe
tapi xtau la untuk orang lain berkesan ke tak..

Quote alieyrina 7-11-2017 02:05 PM
Features muka dia memg cantik dahh
Quote CardiGans85 7-11-2017 02:31 PM
Inspirasi sgt ni.sy sendiri mmg tgh reduce berat bdn.
Quote chinta89 7-11-2017 03:09 PM
kalau gemuk biasanya nampak kepam tp dia nmpk ok je

bila kurus lagilahhhh lawa!
Quote CrowneGlory 7-11-2017 03:10 PM
jujurin majoriti org gemuk cantik2 tp tu la dah badan mcm tu org pun tak nmpk dorg cantik... ni cth terbaik
Quote mieymiey 7-11-2017 03:16 PM
Cantik. Cuma bibir tu pula yang membesar?

Lihat semua komen(39)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Apple App Store
    Get it FREE Google play
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.059481s Gzip On
    To Top