Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Pesta Durian Malaysia Di China Untung RM2.5 Bilion

7-11-2017 11:28 AM |Dilihat:1766| Komen: 41
Durian sememangnya menjadi kegemaran rakyat Malaysia, malah ramai orang luar yang menyukainya walaupun baunya yang agak menyegat.


Foto: VKEONG.COM

Ini dapat dilihat menerusi Pesta Durian Malaysia 2017 yang dianjurkan di Nanning, China mulai 3 November lalu, mendapat sambutan hebat daripada rakyat republik itu.

Menurut Sin Chew Daily seperti dipetik FMT, pengusaha durian tempatan berjaya memeterai perjanjian dianggarkan berjumlah RM2.87 bilion menerusi pesta itu.

Jumlah urus niaga Pesta Durian Malaysia 2017 pada 2 hari pertama mencecah 4 bilion yuan (RM2.5 bilion), kata penganjur bersama pesta itu, Dominic Su.

Tambah Ketua pegawai eksekutif Regal International itu, acara tiga hari itu dikunjungi 165,000 orang pelawat berbanding sasaran asal 100,000 orang.

Malah, ada yang sanggup terbang dari Liaoning atau memandu selama 5 jam ke Nanning semata-mata untuk menikmati Musang King.

Pesta durian yang diadakan julung kali ini mencapai prestasi di luar jangkaan sehinggakan Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani menganggap ini satu kejayaan," katanya.

Lebih menarik, bandar Nanning di wilayah Guangxi diberi jolokan Bandar Musang King Malaysia berikutan menjadi laluan yang menyambungkan 10 negara Asean dalam inisiatif One Belt One Road.



Menurut Su, Guangxi berpotensi menjadi pusat pengedaran Musang King, buah-buahan tropika dan produk berkaitan durian ke Nanning dan Taman Perindustrian Qinzhou China-Malaysia di tenggara China. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 41
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote pembisikmaut 8-11-2017 09:50 AM
Edited by pembisikmaut at 8-11-2017 03:04 PM
idakamaruddin replied at 7-11-2017 02:25 PM
kemain durian msia smpai kat sana smpai untung bilion2

kita kt sini nk merasa kemain payah

Hahahahaha ..... Berita HOAX kok masih dipercaya dan lawaknya malah bikin anda menjadi kehilangan akal sehat ....Jika betol untung dari menjual durian mencapai RM 2,500,000,000  ... Minimal harus ada paling sedikit 10.0 juta durian yang tejual saat itu (jika untung 1 durian sebesar RM 250) .. Betol-betol X masuk akal berita itu ...:

Lain-lain Komen

Quote SWORKS27 7-11-2017 11:35 AM
jual la banyak2 luar sana..sampai durian kat sini pun jual bukan mahal harganya...
Quote AbukRokok 7-11-2017 11:48 AM
jom tukar ladang getah dan kelapa sawit kpd ladang durian
Quote insulin 7-11-2017 11:50 AM
Betapa berkualitinya durian Malaysia....

Dan confirm tanah2 di pendalaman Malaysia akan bertukar tangan kepada bukan Melayu....
Quote alieyrina 7-11-2017 12:06 PM
Aku masih mengidam durian..tak,puas mkn haritu
Quote shamsadis 7-11-2017 12:31 PM
Dah boleh tukar sawit ke durian
Quote vaious 7-11-2017 12:45 PM
Tunggu china dpt buat durian tiruan...

Baru la marhaen dpt mkn durian harga mampu milik..

Beras, telur dah buat....
Quote monreyes 7-11-2017 12:54 PM
bagus la durian ni naik harga...
x yah  aku nak sebok2 beli...
kalau x berbiji2 aku mkn sekali hadap je...
Quote irwansuhadi 7-11-2017 12:56 PM
ok... one word.

lancau!
Quote SWORKS27 7-11-2017 01:00 PM
halaaa...ini meniaga dengan bangsa C, semua sekejap2 je...
tengah nak makan...lepas2 ni, semua pakat bosan nak makan...
linkup balik...

sekarang..toke2 eksen la...

jual durian timbang kilo...

Quote mizkajura 7-11-2017 01:42 PM
Next time timbul la clon{:smile{:smile{:smile
Quote Lagubestbest 7-11-2017 02:01 PM
mizkajura replied at 7-11-2017 01:42 PM
Next time timbul la clon{:smile{:smile{:smile

China sedang clone, tapi kualiti tak sama musang king malaysia.
Quote idakamaruddin 7-11-2017 02:25 PM
kemain durian msia smpai kat sana smpai untung bilion2

kita kt sini nk merasa kemain payah

tahun 2017 aku x rasa lgsg durian lg ni sbb x jupe lg durian jual kt mana2

Quote albedah 7-11-2017 02:34 PM
Dengarnya thn depan harga durian di Malaya lg meningkat tinggi sbb kementerian mahukan buah durian dieksport aje. Jadi mereka telah tetapkan harha dan nanti penjual pun kabor laaaa mereka jual ikut harga yg telah ditetapkan bla blab labla
Quote ohnoLia 7-11-2017 02:47 PM
Hopefully cepat2 lah ladang2 kat indonesia dan thailand tanam durian musang king byk2 dan besaran ... jd xde lah rakyat negara kita kempunan atau hadap nk kna byr mahal2 per kilo
Quote nisako 7-11-2017 02:49 PM
wah patut durian makin mahal
Quote kecimpret 7-11-2017 02:52 PM
ohnoLia replied at 7-11-2017 02:47 PM
Hopefully cepat2 lah ladang2 kat indonesia dan thailand tanam durian musang king byk2 dan besaran .. ...

dari ko harap org indon, apa kata ko sendiri tanam musang king...nak makan pun free...1 anak pokok dlm rm50 tak salah aku
Quote kucen_miang 7-11-2017 02:56 PM
ohnoLia replied at 7-11-2017 02:47 PM
Hopefully cepat2 lah ladang2 kat indonesia dan thailand tanam durian musang king byk2 dan besaran .. ...

durian kalimantan, org kpg aka norlia.


Quote beautifulorchid 7-11-2017 03:49 PM
Dah boleh cover dah utang 1.3 billion yang di curikk.. ker tipu je 2.3 billion tu
Quote mizkajura 7-11-2017 04:46 PM
Susah la nak jmp durian tepi jalan dgn harga mampu milik next year

Lihat semua komen(41)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.091769s Gzip On
To Top