Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Take Note Ibu Bapa, Nama-nama Bayi Ini Dilarang Di Negara Lain...

6-11-2017 05:20 PM|Oleh: Adib Za | Dilihat: 2701| Komen: 17

Ada sesetengah ibu bapa mengambil masa yang lama untuk mencari nama yang sesuai untuk anak mereka.

Nama yang mempunyai maksud tersendiri merupakan doa buat si kecil agar menjadi insan berguna kelak. 

Terdapat beberapa nama yang bersifat universal turut menjadi pilihan ramai ibu bapa. Meskipun mempunyai ejaan berbeza dan sebutan sedikit lain namun maksudnya tetap sama. 

Seperti contoh Victor ditulis sebagai Viktor di negara-negara Skandinavia, bermaksud penakluk. 

Pun begitu, nama-nama universal ini rupanya tidaklah boleh digunakan sesukanya kerana terdapat beberapa negara yang melarang penggunaan nama tertentu untuk anak. 


Misalnya nama popular seperti Charlotte dilarang digunakan di Portugal. 

Satu fakta menarik sebenarnya. Nah, lihat lagi beberapa nama yang dilarang didaftarkan untuk anak, untuk beberapa buah negara memetik laman Good Housekeeping:


1. Catherine

Untuk alasan tertentu, anda boleh menamakan anak sebagai Caterina tetapi tidak Catherine di Portugal.

Di negara tersebut terdapat 83 halaman yang berkaitan nama-nama anak yang dibenarkan dan sebaliknya. Wow!

2. Peter

Denmark dan juga Portugal lebih menyukai nama-nama yang ada kaitan atau pun sesuai dengan budaya mereka. Nama Peter jelas tidak mencerminkan budaya negara tersebut.


3. Sarah

Nama Sarah juga bukanlah satu yang berkaitan dengan budaya masyarakat di Iceland. Pun begitu ia masih dibenarkan, namun ibu bapa harus mengisi borang khas terlebih dahulu.

4. Linda

Nama ini dilarang di Arab Saudi, juga kerana tidak selari dengan tradisi masyarakat di sana. 

5.George

Ia melanggar undang-undang nama di Portugal. Begitu juga nama William.

Foto Carian internet

6. John

Sudah tentu ia nama yang sangat popular di merata dunia namun Denmark  melarang nama ini.

7. Stephen

Negara Hungary mengekalkan undang-undang agar nama disebut dengan cara bahasa ibunda mereka. Jadi Stephen tidak dibenarkan, namun Stefan dibolehkan. Ejaan dalam bahasa Inggeris tidak boleh ya. 

8. Maya

Arab Saudi melarang nama  ini untuk bayi perempuan meskipun menjadi trend sekarang di seluruh dunia. - CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 17
Komen

Previous : Ibu Bapa Terkejut Dengan Kostum Halloween Anak, Netizen Berair Mata

Next       : Nak Pujuk Anak Merengek, Lelaki Ini Cetak Wajah Isteri. Memang Menjadi Tapi...

Komen Terbaru

Quote Husnaliana 16-11-2017 03:23 PM
Kat malaysia ada tak nama yang di haramkan nie?

Lain-lain Komen

Quote mizkajura 6-11-2017 05:58 PM
Nama najib?
Quote Skuau 6-11-2017 09:04 PM
takpe...kita kt msia...ada badang,megat,jenin,mawar,kenanga,cempaka......
Quote Orix 6-11-2017 09:32 PM
mizkajura: Nama najib?

Haram jugak tu...haram jadah
Quote RatuDunia94 6-11-2017 09:44 PM
Patutnya nama org Malaysia Sri Cempaka, Saga Perwira etc... Bukan nama org ereb.
Quote Konahhh 6-11-2017 09:59 PM
Aneh2 je negara lain ni {:dot
Quote husie91 6-11-2017 10:21 PM
reason knapa tak boleh?
Quote HannahMontana 7-11-2017 07:31 AM

nama yg membayangkan seseorang yg pernah menggulingkan sesebuah negara itu mmg mrk cela terus xboleh ada sbg rakyat mrk.

Maya dlm bhs arab maksud pelacur
Quote amon_79 7-11-2017 08:04 AM
nama iols antara yg dilarang disatu negara tu...
Quote precious_chicas 7-11-2017 08:06 AM
#2 tu....bukan ke Peter Schmeichel tu kan Danish? Boleh je bubuh PETER.
Quote chinta89 7-11-2017 11:21 AM
amon_79 replied at 7-11-2017 08:04 AM
nama iols antara yg dilarang disatu negara tu...

u pmpuan ke lelaki. meh nk teka nama
Quote nisako 7-11-2017 03:00 PM
nama pun x boleh eh.......
Quote amon_79 7-11-2017 04:01 PM
chinta89 replied at 7-11-2017 11:21 AM
u pmpuan ke lelaki. meh nk teka nama

... kalo terer teka ler...
Quote merrissa 7-11-2017 04:57 PM
iye la tuh.....apa jadi kalo letak gak ....kene penjara kene bunuh?
Quote chinta89 8-11-2017 08:55 AM
amon_79 replied at 7-11-2017 04:01 PM
... kalo terer teka ler...

Sarah atau Linda

nama Maya jarang org pakai.

itu pun kalau u perempuan la
Quote amon_79 8-11-2017 09:14 AM
chinta89 replied at 8-11-2017 08:55 AM
Sarah atau Linda

nama Maya jarang org pakai.

....hehehehehehe
Quote chinta89 8-11-2017 09:17 AM

nama Sarah atau Linda ramai gak kawan2 iols guna.

kalau maya, iols kenal Maya Matahari dan Maya Karin je itupun kenal dlm tv
Quote Husnaliana 16-11-2017 03:23 PM
Kat malaysia ada tak nama yang di haramkan nie?

Lihat semua komen(17)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Apple App Store
    Get it FREE Google play
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.048971s Gzip On
    To Top