Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Wanita Ini Bersalin Di Jepun, Terkejut Makanan Hospital Yang Super Sedap!

6-11-2017 12:19 PM|Oleh: Adib Za | Dilihat: 3031| Komen: 55

Makanan hospital? Aduh, mendengarkannya pun boleh membuatkan hilang selera.

Biasalah makanan yang dihidangkan di hospital terkenal dengan rasa tawar, kurang menarik dan tak keterlaluan boleh membuatkan seseorang termuntah. 

Ok tunggu dulu. Seorang wanita yang baru-baru ini bersalin di Jepun terkejut apabila dihidangkan dengan makanan yang super sedap!

Memetik Bored Panda, wanita tersebut berkongsi 12 jenis makanan yang dihidangkan kepada nya sepanjang tinggal di wad bersalin.

Mengejutkan, ia nampak lebih enak, sedap dan penting berkhasiat berbanding restoran di luar sana. 

Usaha pihak hospital terbabit menyediakan makanan berkhasiat dengan penuh dedikasi seharusnya dipuji. 

Malah, ia turut mengekalkan makanan tradisi Jepun yang boleh membuatkan sesiapapun meleleh air luar. 

Lucunya, memandangkan gambar yang dikongsikan wanita ini sudah menjadi biral, ramai warga Amerika Syarikat mahu melakukan proses kelahiran anak mereka di Jepun!

Jom kita lihat antara makanan yang dihidangkan buat wanita sedang berpantang ini. Bolehlah dicuba diaplikasikan buat ibu-ibu di sini nanti:

Omuraisu, salad makaroni, sup ayam, sotong celup tepung, buah segar dan teh hijau



Pasta cendawan, salad kentang, salad brokoli, sup ayam, buah segar, roti, teh hijau



Jejari ayam goreng dengan salad kobis, sayur peria, tofu, salad lobak, nasi dan sup miso



Salmon, tofu, salad bayam, natto, sup miso, nasi, susu



Ayam dengan sos cendawan, sayur labu, salad lobak, nasi, sup miso, chawan mushi



Ikan mackerel, salad konbu, natto, salad bayam, sup miso, nasi, susu, teh hijau



Sea bream, salad pasta, bebola ayam, jeruk daikon, nasi, sup miso, chawan mushi, teh hijau

Foto Bored Panda

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
1
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 55
Komen

Previous : Dah Beranak Sepuluh! Badan Tetap Maintain, Amalkan Je Resipi Jamu Bibik Viral Ini

Next       : Rawat Sakit Gout Tanpa Pil Tahan Sakit, Hanya Guna 2 Bahan Ini...

Komen Terbaru

Quote deltoid 18-11-2017 12:51 PM
bagus lah.

Lain-lain Komen

Quote Andyscenes 6-11-2017 12:22 PM
Lain negara lain penyediakn makanan kat hospital, xkn la acik acik yg ddk kg nak mkn mcm kau mkn tu. Sure dia nak nasi berlauk malaysia jugak
Quote Jorja 6-11-2017 12:31 PM
Bento {:love
Quote JDT 6-11-2017 12:39 PM
Setakat ni, bersalin 2 kali di hospital kerajaan dan menjaga anak  di wad, makanan yang disajikan ok bagi saya.
Mungkin juga bukan jenis pemilih, asalkan mengenyangkan dan ada rasa, memadailah.
Quote prettyuglybabe 6-11-2017 12:45 PM
pastu kena charge berpuluh ribu hilang pujian up mintak derma pulak nak bayar bill hospital..
kat malaysia ni agak-agak la masuk bayar singgit nak demand makan sedap..
daripada duit tax tu biaya makan, baik peruntukan tu pergi ke ubat-ubatan..
so far pergi swasta makan masih ok..
boleh pilih lagi menu nak makan apa..
kat swasta bayar mahal makan tak sedap boleh la komplen..
kalau masuk gomen, sila sedar diri..
Quote damian_lee 6-11-2017 12:45 PM
Bayaran berapa?
Quote umbut 6-11-2017 12:54 PM
Jepun dan korea cara mkn memang camnikan.. byk side dish sayur..
Quote Suchi 6-11-2017 01:07 PM
Andyscenes replied at 6-11-2017 12:22 PM
Lain negara lain penyediakn makanan kat hospital, xkn la acik acik yg ddk kg nak mkn mcm kau mkn tu. ...

Betul tu huhu dah tu nak sepital malaysia hidang masakan jepun ke apa?
Lg satu mmg makanan jepun tu sendiiri sejenis masakan yg menyihatkn kurang minyak dan rasa bagai pastu mmg selalunya fresh dan byk side dish n sayur mayur.
Berbeza ngn masakan malaysia biasa kita mkn nasi pun dgn 1-2 jenis lauk je. Pastuh lauk kita mmg jenis berlinang2 ngn minyak bagai.
Jd bila hospital nk jadikn masakan malaysia tu lebih menyihatkn dan rendah kalori bagai maka terpaksalah tukar cara masak n kurangkn itu ini maka jd tak sedap ler sprt kebiasaan.
Quote notyghosty 6-11-2017 01:16 PM
JDT replied at 6-11-2017 12:39 PM
Setakat ni, bersalin 2 kali di hospital kerajaan dan menjaga anak  di wad, makanan yang disajikan ok ...

setuju... aku pon ok je ngan mknan sepital kerajaan skang... tgk lah bayaran yg dikenakan... rs2 mknan x best... g beli kat luar... kikiki
Quote JDT 6-11-2017 01:21 PM
notyghosty replied at 6-11-2017 01:16 PM
setuju... aku pon ok je ngan mknan sepital kerajaan skang... tgk lah bayaran yg dikenakan... rs2 m ...

Kan....dah abis pantang atau dah sihat nanti, makan apa sajalah ikut selera..
Quote idakamaruddin 6-11-2017 01:37 PM
suka sgt japanese food

paling suka chawi moshi ngn sup miso nyum nyummm

Quote alieyrina 6-11-2017 01:38 PM
Hosp swasta mahal kt jepun kut..tu yg mkn tahap gini..
Quote damian_lee 6-11-2017 01:42 PM
idakamaruddin: suka sgt japanese foodpaling suka chawi moshi ngn sup miso nyum nyummm


Aku dulu nyampah gila ngan miso soup
But now .... Suka la gak
OT plak

Mmang makanan hospital kerjaan jenis plain and tak meriah sangat
Tapi xdelah hauk mana weyh
Ada sarapan ... Tengah hari .. Minum petang ... Makan petang lagi
Pastu bayaran ciput
Ok la tuuuu
...
Pernah warded kat sepital kerajaan dekat seminggu ...
Denggi
Percuma jer
...
So .. Xde bak complaint
LOL
Quote Andyscenes 6-11-2017 01:43 PM
Suchi replied at 6-11-2017 01:07 PM
Betul tu huhu dah tu nak sepital malaysia hidang masakan jepun ke apa?
Lg satu mmg makanan jepun  ...

Betul, cuba hari2 mkn mkanan jepun
Quote insulin 6-11-2017 01:57 PM
Nampak classy dan sedap.
Quote lonso 6-11-2017 02:02 PM
Org skrg komplen bukan2....nyampah plak..
Quote iloveyou 6-11-2017 02:23 PM
Sedap nye makanan jepun! my favvvv
Quote skinsandstars 6-11-2017 02:36 PM
takda lagi ka acik2 kepam bersuara tentang ni semuanya bukannya makanan pantang, nanti masuk angin, bentan, rahim rosak, efeknya di masa hadapan, nanti seks tak best sebab vagina kembang lantas suami tinggal, badan nak Pakai lama etc?
Quote sarahmirza 6-11-2017 03:29 PM
I bersalin kat hospital kerajaan kat dubai.. bersalin pukul 3 lebih, pukul 6pm dihidang beef lasagna. Boleh pilih2 makanan, nak local (arab), western or asean...
Quote manehnya 6-11-2017 03:30 PM
aduh..

menu pas bersalin makan sotong.. aouchhh...

Lihat semua komen(55)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Apple App Store
    Get it FREE Google play
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.045448s Gzip On
    To Top