Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Kenapa Anda Harus Pasang Pita Pelekat Pada Webcam Macam Mark Zuckerberg?

1-11-2017 05:58 PM|Oleh: Adib Za | Dilihat: 2994| Komen: 30

Tahukah anda webcam pada laptop boleh berubah daripada satu teknologi yang membantu menghubungkan anda dengan tersayang, kepada satu yang menakutkan?

Jika anda perasan banyak imej laptop di laman sosial yang ditutup bahagian webcam dengan tape dan sebagainya. 

Malah, ia turut diaplikasikan oleh Pengarah FBI iaitu James Comey. Dia berkata dalam satu temubual,


"Saya memasang tape pada kamera kerana terlihat seseorang yang pintar melakukannya."

James sebenarnya merujuk kepada foto pengasas Facebook, Mark Zuckerberg yang berlatar belakangkan laptop. Yang menariknya pada bahagian webcam ia telah ditutup dengan tape atau pita pelekat. 

Nah, inilah yang dimaksudkan oleh Pengarah FBI ini, iaitu penggodam mampu melakukan kerja jahat mereka melalui webcam di laptop anda. 


Bukan sahaja gambar dan video boleh dirakam, malah audio perbualan anda juga boleh dijadikan bahan ugutan!

Memang bahaya kan? Jangan dibuat main-main. Apa pun memetik laman PC World, ini yang anda boleh lakukan agar webcam anda tidak digodam.

1. Tutup laptop bila anda tidak menggunakan. 

2. Sentiasa pastikan software sentiasa dikemaskini. 

3. Begitu juga dengan firewall, diaktifkan sepanjang masa. 

Foto Carian internet
4. Elakkan klik link atau pautan pada emel meskipun anda mengenali penghantarnya.

5. Tutup webcam dan mikrofon pada laptop anda dengan tape, pelekat atau apa sahaja yang boleh menutupnya. - CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
3
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 30
Komen

Previous : Buat Lagu Guna Google Translate, Macam Mana Tu?

Next       : Cermin Kereta Pecah Terkena Batu? Jangan Gaduh, Ini Langkah Utama Yang Anda Perlu Lakukan

Komen Terbaru

Quote fazzrules 2-11-2017 09:18 PM
Tapi kan kamera laptop tu biasanya mmg ada cover penutup yg kena slide dulu baru dpt capture/record pix..tatau la laptop canggih yg lain..den pakai laptop murah cap asus je

Lain-lain Komen

Quote tokio 1-11-2017 06:36 PM
Sy jg mengaplikasikan pita pelekat pd camera laptop. Zaman skrg kena berhati2.
Quote Meiizu 1-11-2017 06:40 PM
alamak. baru tau
Quote Ratutulip 1-11-2017 06:49 PM
oppsss baru tahu..
Quote sehirkedi 1-11-2017 07:15 PM
Letak sticker comel2 utk cover cam..
Quote kiambang 1-11-2017 07:32 PM
Baru ku tau ..,
Quote mommymonster82 1-11-2017 07:55 PM
Dah lm ni...

Me letak untuk semua kamera..
Even hp..sbb kdg2 ank main dia tertekan takut terlive pulak..
Quote HannahMontana 1-11-2017 08:13 PM

hah mampos kooo entah2  mrk sudah terakam aksi terlampau ko
Quote beloomberk 1-11-2017 08:34 PM
lepas aku tgk cerita Snowden baru la aku tahu dasyatnya salah guna teknologi
Quote AbukRokok 1-11-2017 08:44 PM
it just an urban legend
mampu tutup kamera handphone?
dah la minggu lepas apple diberi amaran membenarkan aplikasi mengguna fungsi kamera tanpa pengetahuan pengguna
Quote PyoNaRi 1-11-2017 09:00 PM
Dulu penah hantar repair motherboard laptop.berbulan jgk kat kedai.once dapat balik ja,teruih tepek kertas kat webcam.sbb ada terbaca,risau org yg repair tu letak camera tersembunyi kat webcam.utk record pergerakan kita etc.nak2 tau owner laptop gegurl kan.mana la tau time tu kita dpn laptop kemahen seksi taktau la sejauh mana logiknya.tapi baik beringat sebelum kena kan
Quote Jorja 1-11-2017 09:04 PM
Orang dah lama buat lah sejak zaman yahoo messenger lagi
Quote cHimo 1-11-2017 09:51 PM
Dah lama buat... kamera depan hp pun sy tutup juga... mana laa tau kan malang tidak berbau...
Quote skinskin 1-11-2017 10:52 PM
tengs tengs
Quote paz 1-11-2017 11:00 PM
Sememangnya dari dulu lagi saya tutup. Diberitahu oleh IT staff.
Quote Lagubestbest 1-11-2017 11:38 PM
Edited by Lagubestbest at 1-11-2017 11:43 PM

Realiti zaman sekarang, semua hackers boleh je tengok semua content di mana-mana server, tak kiralah content tu password protected ke tak. Hackers kerajaan USA dikhabarkan mampu tengok semua aktiviti di mana-mana server seluruh dunia (metadata), jadi kalau diorang nampak metadata tu nampak macam fail sulit 1MDB ke contohnya diorang boleh je masuk baca kalau nak, ke suis peledak nuklear mana-mana negara ke. Yang menghalang sejak dikantoikan snowden dulu cuma penggubalan undang-undang berkaitan privacy, dan kalau diorang hack masuk jugak, benda boleh trace, kalau kena trace mengaku tak mengaku memang terbukti 'dia' yang buat. So sape yang sanggup nak jadi 'dia' tu?
Quote lumie 1-11-2017 11:52 PM
I believed this is true. Ade few kwn lumie yg keje IT pn admit bnda ni. Its not impossible kekdahnye
Quote Ferr_Remy 2-11-2017 04:09 AM
Baru tau nape adik aku slalu lekat kat webcam hahaha. Aku slalu ckp xde maknenye org nak rekod ko sbb ko bkn retis pun hahahaha.
Quote mziskandar 2-11-2017 04:43 AM
Kat 7e slalu bagi sticker cartoon utk dikumpul. Sticker tu bleh pakai utk tutup camera . Utk camera infrared, boleh gunakan sticker metallic/kilat dlm kotak rokok yg ori bukan seludup. Camera akan frequently capture image utk analyze surrounding, utk function auto brightness.

Dlm android under hidden directory .face ada file gambar2 utk face recognition. Biasanya collection gambar2 muka akan di save kat situ. Utk bukak file2 tu, ubah nama file ke extension .jpg

Since x leh nak elak, bagi handphone korang tengok tv. Biar la auto save muka2 artis/actors, kasi sesak server. Phone/device/account yg terlalu 'clean' lebih mencurigakan. Especially bila nak signin tu lambat, letak la muka artis dpn camera.

Gambar2/rakaman peribadi anda atau keluarga anda yg diambil tanpa pengetahuan atau kebenaran yg jelas, boleh digunakan utk, menjatuhan maruah, mengugut/memaksa anda utk melakukan sesuatu tugasan.
Quote Ratutulip 2-11-2017 08:22 AM
HannahMontana replied at 1-11-2017 08:13 PM
hah mampos kooo entah2  mrk sudah terakam aksi terlampau ko

inshaa ALLAH tkde aksi terlampau... sll laptop guna utk keja & paperwork je... tk pernah lg lah tido sekali dgn laptop

Lihat semua komen(30)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Apple App Store
    Get it FREE Google play
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.044668s Gzip On
    To Top