Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Letupan Kilang Mercun Di Jakarta, 30 Pekerja Maut

26-10-2017 06:09 PM |Dilihat:976| Komen: 15

sumber : BBC
sumber : BBC

Sekurang-kurangnya, 30 pekerja maut manakala 32 cedera dalam kebakaran dan letupan sebuah kilang mercun di Indonesia pada 9 pagi waktu tempatan.

Memetik laporan Reuters, stesen televisyen swasta tempatan turut menyiarkan kejadian menunjukkan kepulan asap hitam tebal dari sebuah kompleks perindustrian di daerah Tengerang, barat Jakarta. 

Menurut saksi, ketika kejadian terdapat dua letupan kedengaran dimana letupan pertama pada sekitar jam 10pagi, letupan satu lagi kedengaran tiga jam kemudian. 

Kedua-dua letupan terlalu kuat sehingga mampu didengari biarpun berada beberapa kilometer dari tempat kejadian.

Detik.com melaporkan, Ketua polis Tangerang, Harry Kurniawan berkata, mayat mangsa ditemui oleh pegawai ketika memasuki gudang kilang tersebut.

Paparan gambar gudang PT Panca Buana Cahaya Sukses jelas kelihatan asap tebal dan kawasan sekeliling dipenuhi habuk.

Dilaporkan, kilang tersebut baru beroperasi hanya dalam tempoh dua bulan sahaja. 

BBC pula melaporkan, pengarah siasatan jenayah, balai polis Jakarta, Nico Afinta berkata terdapat seramai 103 pekerja bekerja di dalam kilang tersebut. 

43 orang yang mengalami kecederaan telah dihantar ke tiga hospital untuk rawatan manakala 23 mangsa yang lain turut berjaya ditemui.- CARI


Apa Reaksi Anda...

Bagus
3
Marah
5
Terkejut
3
Sedih
2
Lawak
4
Bosan
2
Komen: 15
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote misscendol 27-10-2017 09:53 AM
Sedih tengok mangsa terkorban

Lain-lain Komen

Quote irish_ieka 26-10-2017 06:14 PM
Ini jgn lupa claim kes negara sendiri tau indonesia.
Quote malon 26-10-2017 06:15 PM
Inna lillahi wa inna ilaihi raji'un.
Quote raradhia 26-10-2017 06:33 PM
irish_ieka replied at 26-10-2017 06:14 PM
Ini jgn lupa claim kes negara sendiri tau indonesia.

ntah, negara sndiri byk kes tp indon pprt ni pergi cibuk dekat negara org!

salam takziah!
Quote EJALTI 26-10-2017 06:59 PM
Salam takziah...

Harap indon jongos ambil iktibar dari kejadian ini, jgn asyik nak meroyan 24/7 dgn claim bagai...
Quote Rainrein 26-10-2017 07:06 PM
Takziah. Kesian plak baca berita macam ni
Quote Kerta_Angin 26-10-2017 07:51 PM
terkini : 47 maut, 46 cedera .. manakala 17 lagi masih hilang.

salam takziah
Quote shaun_bb 26-10-2017 07:55 PM
Takziah. Ni jenis major hazard industrial ni.
Quote shaun_bb 26-10-2017 07:55 PM
Takziah. Ni jenis major hazard industrial ni.
Quote lasagnaklcc 26-10-2017 07:58 PM
Ramainya mati...

Mcm kes bright sparklers sg buloh.
Quote insulin 26-10-2017 08:40 PM
Mungkinkah pada waktu sebelum kejadian ada pekerja yang hisap rokok sewaktu mengendalikan belerang?
Quote sepiITUindah 26-10-2017 08:46 PM
Inna lillahi wa inna ilaihi raji'un.

kita pernah mengalaminya
Quote PongKang 26-10-2017 08:49 PM
siannya al fatihah
Quote Lilly.june 26-10-2017 09:28 PM
Teringat kilang mercun meletup kt sg.buloh dulu...
Quote Jorja 26-10-2017 09:49 PM
Fobia dengan benda2 yg boleh meletup ni.. tabik lah kt org yg berani kerja kilang mercun
Quote misscendol 27-10-2017 09:53 AM
Sedih tengok mangsa terkorban

Lihat semua komen(15)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.091885s Gzip On
To Top