Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Bebas Berniaga Di Sarawak, Kereta Sapu Dari Indonesia Untung RM10,000 Sebulan

16-10-2017 05:14 PM |Dilihat:1824| Komen: 35
Sedia kita maklum Sarawak mahupun Sabah mempunyai sempadan yang paling dekat dengan Indonesia khususnya Kalimantan. 

Justeru sering timbul pertikaian bahawa warga Indonesia didapati dengan mudahnya memasuki Sarawak untuk mencari rezeki tanpa pemantauan yang sewajarnya. 

sumber : FMT

Memetik laporan Berita Harian, kereta sapu dari Kalimantan Barat, Indonesia didakwa bebas keluar masuk sempadan Tebedu-Entikong di Sarawak seolah-olah mereka memiliki lesen besar.

Dilaporkan kenderaan pelbagai guna (MPV) paling popular di Indonesia, Toyota Kijang melintasi sempadan Sarawak tanpa perlu menjalani pemeriksaan rapi.

Mereka begitu berani melakukan kegiatan haram itu kerana sikap sambil lewa agensi berkaitan dalam penguatkuasaan."

Mereka tiada masalah mengambil dan menurunkan penumpang kerana tahu tiada tindakan diambil. Ini juga jelas memperlihatkan kelonggaran cukup serius di pintu sempadan, kata sumber.

Sumber berkata, setiap penumpang dikenakan bayaran RM6 hingga RM30 bergantung kepada destinasi tujuan, dengan ada yang bergerak sejauh 100km dari pintu sempadan sehingga ke Sibu, Bintulu dan Miri yang mempunyai ramai pekerja Indonesia.

Pemandu kereta sapu itu didakwa memperoleh keuntungan RM7,000 hingga RM10,000 sebulan.

Menurut laporan itu, sekurang-kurangnya 40 hingga 50 kereta sapu, selain kereta sedan bernombor pendaftaran Malaysia beroperasi secara haram di pintu sempadan dari 6 pagi hingga 6 petang.

Mereka turut mewujudkan transit haram berhampiran pintu sempadan untuk membawa warga Indonesia bekerja atau menjalani rawatan kesihatan di Sarawak.

Kegiatan itu dikatakan berleluasa sejak 5 tahun lalu dan menjejaskan lebih 70 pengusaha van dan kereta sewa berdaftar di Tebedu.- CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
4
Marah
2
Terkejut
5
Sedih
4
Lawak
4
Bosan
3
Komen: 35
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Muntz 23-10-2017 04:02 PM
InVendeTTa replied at 17-10-2017 12:38 PM
Sarawak..one place i never interested to visit..sama lah mcm johor..i was like watpe g sarawak kalo  ...

Ko nak ker tak nak, ko dtg sini bagi pas 3 bulan jer.

Lain-lain Komen

Quote raradhia 16-10-2017 05:28 PM
ikut laa lagi kmu kereta sapu ah, x pandai jerak nanti kena rogol semua kena rompak siapa yg susah??????
Quote Burong_Hantuk 16-10-2017 05:29 PM
lebih selesa makan angin dieropah.
Quote Jorja 16-10-2017 08:29 PM
Lama dah tak p Tebedu
Quote seng1981 16-10-2017 09:21 PM
sempadan tak strict
Quote chazey 16-10-2017 09:26 PM
Lesen besar hapanya. Depa takat main hulur duit jah la kat sapa2 yang jaga sempadan tu. Ada duit semua jadi ma.
Quote Jigglyjiggle 16-10-2017 11:35 PM
Tu belum lg angkut tong gas masuk kawasan diaorg mcm harta sendiri
Quote lonso 16-10-2017 11:37 PM
sarawak untuk sarawak okeh...
Quote Skuau 17-10-2017 12:32 AM
untuk kali keberapa...sempadan negara...bolos lg..
Quote DARSITA 17-10-2017 12:34 AM
Dah korang rakyat tempatan bertindaklah .. buat mcm penduduk tempatan disempadan texas .. nampak jer illegal tangkap tak pun tembak.

Nak harapkan penguasa ... alasan depa gaji cipot kalau nun di putrajaya boleh makan jutaan ringgit apalah sangat dgn sepuloh duapoloh ringgit ni.

Quote zach2008 17-10-2017 09:58 AM
Ada apa2 kaedah ke nak halang dia org dr masuk guna kenderaan dia org.
Diketahui umum secara kereta sapu. Tp utk pemeriksaan dianggap sebagai kereta personal yg bawak ahli keluarga.

Quote leylapple 17-10-2017 10:30 AM
tak ada penguasaan dari pihak berwajib.. kadang2 diorang pun ada kantau sama sendiri...

dr tebedu tu sampai masuk2 kampung sampai lawas pun ada.. subpply maid, pekerja sawit, pekerja kedai, siap jual barang2 indon lagi...

ada yang dah berkahwin dgn org tempatan, ada yang settle down kat serian, beranak pinak pastu guna alasan duduk kat tempat pedalaman takder ic utk mohon ic biru.. sain ketua kampung..

so much ignorant...

kes rabies kat serian pun berpunca dari diorang jugak...

kes rompak area samarahan, batu kawa (berdekatan dgn serian) pun diorang jugak yang dalangnya..lepas rompak, curik vehicle terus masuk sempadan...

yg trauma orang tempatan la..

padan muka
Quote -electrifying- 17-10-2017 10:40 AM
bkn sarawak suka banned org masuk negeri dorg ka?
Quote melayu.asli 17-10-2017 10:44 AM
Tu la asyik salahkan semenanjong...dirisendiri pemalas tak nak cermin.

Orang Bumiputera Sarawak memang pemalas dik....lepastu van2 syarikat2 estate di Sarawak dibedal oleh driver bumiputera itu untuj dijadikan van sapu.

Otak diorg suka ambil kesempatan dan tak serius nak berniaga (memang tak reti berniaga Bumiputera Sarawak weyhhh)
Quote melayu.asli 17-10-2017 10:47 AM
leylapple replied at 17-10-2017 10:30 AM
tak ada penguasaan dari pihak berwajib.. kadang2 diorang pun ada kantau sama sendiri...

dr tebedu ...

Masalahnya dik....Bumiputera Sarawak ramai pemalas dan suka ambil kesempatan dr kesenangan orang lain.

Pemalas tapi suka ambil kesempatan......mendalam ayat akak ni.
Quote melayu.asli 17-10-2017 10:50 AM
-electrifying- replied at 17-10-2017 10:40 AM
bkn sarawak suka banned org masuk negeri dorg ka?

Tu lah hakikat dia dik.....diorg jenis busok hati dik.

Yg dia busok hati dia..dia jaga betol2 punya siap sembang bergegar tak bagi cikgu semenanjung mengajar di Sarawak....sanggup jadi bodoh dari diajar oleh guru2 semenanjong.

Yg lain2 tu diorg terlepas pandang atau mungkin tak busok hati dgn kereta sapu Indon ini
Quote melayu.asli 17-10-2017 10:53 AM
raradhia replied at 16-10-2017 05:28 PM
ikut laa lagi kmu kereta sapu ah, x pandai jerak nanti kena rogol semua kena rompak siapa yg susah?? ...

Office akak di Sarawak dulu pernah dimasuki oleh penjenayah Indon yer dik....kerana kebodohan security dan immigresen Sarawak.

Nasib baik ada polis2 dari Semenanjung yang gagah perkasa...tangkap dan torture penjenayah yg dh rasa kuat itu.
Quote melayu.asli 17-10-2017 10:53 AM
raradhia replied at 16-10-2017 05:28 PM
ikut laa lagi kmu kereta sapu ah, x pandai jerak nanti kena rogol semua kena rompak siapa yg susah?? ...

Office akak di Sarawak dulu pernah dimasuki oleh penjenayah Indon yer dik....kerana kebodohan security dan immigresen Sarawak.

Nasib baik ada polis2 dari Semenanjung yang gagah perkasa...tangkap dan torture penjenayah yg dh rasa kuat itu.
Quote AbukRokok 17-10-2017 11:17 AM
ini semua salah Malaya
Quote melayu.asli 17-10-2017 11:22 AM
Tak berkutik orang Sarawak dalam ni

@dodolgemok @Muntz @FanTasyCreaTioN @MissNigga

Lihat semua komen(35)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.077484s Gzip On
To Top