Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Ayo Poligami Bantu Wanita Cari Jodoh Atau Tolong Lelaki Berbini Dua?

13-10-2017 12:13 PM |Dilihat: 865| Komen: 4

Di Indonesia diberitakan ada seorang lelaki yang “kesian”atau “prihatin” terhadap golongan wanita pertengahan umur yang belum berkahwin. Jadi apa yang dia lakukan?
 
Dia develop satu aplikasi smartphone atau menurut Agensi berita AFP  “a Tinder-style dating app” untuk golongan “poligamists”- iaitu lelaki yang berminat berpoligami.

Aplikasi itu percuma dan dinamakan Ayo Poligami atau ayuh poligami.
 
Penciptanya bernama Lindu Cipta Prayanama, berusia 35 tahun yang mendapat ilham mencipta aplikasi berkenaan setelah dia sendiri gagal untuk mendapatkan atau bertemu calon isteri menerusi beberapa dating app.

Pengasas Ayo Poligami. 
“Saya hanya mahu tolong wanita pertengahan umur yang belum berkawin”, katanya seperti dilapor AFP.

Ayo Poligami dicipta untuk menemukan atau memadan (match) lelaki Muslim sama ada yang sudah berkahwin atau yang masih bujang dengan wanita yang mahu  “berkeluarga besar”. 

Didakwa app itu ada 56,000 ahli sejak ia dilancarkan April lalu. Namun kumpulan  hak wanita atau  women’s rights campaigners mengkritik keras app Ayo Poligami memberi amaran terhadap “kaitan poligami dengan keganasan rumah tangga. 

AFP memetk Prayana sebagai berkata berikutan kontroversi itu dia pada mulanya mahu tutup aplikasinya tetapi “bila saya tengok ramai wanita berusia 40an dan 50an yang masih dara dan belum kahwin saya teruskan app ini".


Di Malaysia bilangan pasangan Muslim bercerai meningkat menurut perangkaan Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia yang dipetik Malay Mail Online pada tahun 2014. Malas saya nak cari latest statistics kerana mungkin bilangan itu sudah bertambah. I hope I’m wrong.
 
Dan Februari lalu menurut laporan Star Online pula, bilangan wanita Malaysia yang single – maknanya belum kahwin -  meningkat. Saya tidak bercadang memberi perhuraiannya.

Cuma nak tanya – adakah sesiapa yang mahu ikut jejak langkah Prayanama di Indonesia yang mahu “tolong wanita pertengahan usia cari jodoh"? Jika dilihat pada satu lagi sudut – sebenarnya tolong lelaki berkahwin atau berbini dua?
 
Lantas wujudkan aplikasi ala Ayo Poligami di Malaysia? Mungkin dinamakan Jom Poligami? Atau Mari Poligami atau Moh Poligami? Meh Bini Dua atau Ayuh Kahwin Lagi, itu nama agak catchy.  


Rasanya ramai lelaki yang akan ucapkan terima kasih kepada anda. Tapi bersedialah untuk dibelasah kumpulan hak wanita mahu pun NGO wanita dan sebagainya.

Dan jika anda sudah berumah tangga jangan tolak kemugkinan dibelasah isteri sendiri. Ada berani? 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
3
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
0
Reply: 4
Komen

Komen Terbaru

Quote samasam90 21-11-2017 09:27 PM
siapa nak poligami, pastu taknak dihencap, boleh la yo install app nye.. harap maklong para lobai

Lain-lain Komen

Quote haryatie 13-10-2017 04:09 PM
kalau xde benda ni pun dia org tahu mcam mana nak berpoligami
terpulang pd diri masing2..
Quote manjalara_01 13-10-2017 07:29 PM
bosannye topik ni...
org yg teringin nak poligami pun bosan dgn topik ni..ahahaha
Quote scanwizzzack 21-11-2017 04:17 PM


salam sape2 nak cari jodoh boleh try daftar di www.jomdating.my sesuai utk yg cari jodoh online.. kalau yg malu2 tue leh guna offline dating di www.jomdating.my

Saya dah gunakan.. insyaalllah awal tahun depan kami kahwin.. sbb saya memilih sikit sbb cari yg ada ijazah.. hahaha.. kat jomdating leh cari yg mane berkenan.. selamat mencuba
Quote samasam90 21-11-2017 09:27 PM
siapa nak poligami, pastu taknak dihencap, boleh la yo install app nye.. harap maklong para lobai

Lihat semua komen(4)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.042513s Gzip On
To Top