Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Hanya 2 Bahan Sahaja! DIY Penyembur Serba Guna, Dijamin Semut Hilang Sekelip Mata

12-10-2017 04:46 PM|Oleh: Myra Rozi | Dilihat: 2188| Komen: 18

Rasa nak mengamuk sahaja kalau rumah penuh dengan semut, tahu-tahu sahaja dah sakit sebab digigit.

Bukan senang sebenarnya nak halau sebut dari rumah, dah macam-macam cara dicuba, semut tetap datang lagi! Geramnya.

Perkongsian tips dari Yatie Eimra ini mungkin boleh membantu menyelesaikannya dengan sekelip mata. Tak perlu guna racun serangga pun, tapi guna penyembur serba guna homemade sahaja.


Stresnya rumah banyak semut, merayap atas badan dan gigit anak kecil!

Fakta menarik tentang semut yang semua orang patut tahu

Cara untuk buat penyembur serba guna

Bahan-Bahan
1¼ cawan air paip
¼ cawan cuka putih
1-2 sudu makan sabun pencuci pinggan

Cara-Cara
1. Campurkan semua bahan, masuk dalam botol penyembur

-Bancuhan ini sebenarnya tiada sukatan yang tetap, tapi kalau cuka terlebih, cat dinding/perabot anda mungkin akan rosak, kalau terlalu cair pulak tak berkesan dan kalau terlebih sabun licin sangat bila dah kering.
-Yang saya buat ni 1 bahagian cuka : 5 bahagian air. Sabun dalam 25%-30% dari jumlah cuka.
-Kalau guna sabun mandi (syampu badan) lebih wangi tapi tak berapa berkesan untuk tanggalkan kesan minyak.


Kegunaan penyembur serba guna
Mudah, murah dan sangat berkesan. Jangan lupa buat sendiri di rumah, hasilnya pasti memuaskan hati anda. -CARI

Foto: FB Yatie Eimra

Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
4
Lawak
3
Bosan
4
Komen: 18
Komen

Previous : Bijak! Tak Sangka Gula Boleh Digunakan Untuk 8 Tujuan Ini

Next       : Saintis Jumpa Asal Bau Durian, Kaji Cara Hilangkannya

Komen Terbaru

Quote deltoid 19-11-2017 01:58 PM
nampak semut bunuh terus

Lain-lain Komen

Quote nisako 12-10-2017 05:09 PM
wah bo try la...............
Quote harrypoter 12-10-2017 05:14 PM
nisako replied at 12-10-2017 05:09 PM
wah bo try la...............

tryla, tapi jgn berharap sgt ye, kalau tak berkesan jgn kecewa tau..
Quote Artemesiaa 12-10-2017 05:32 PM
Boleh ler cuba cara murah kekdahnya.  
Quote missinpiece 12-10-2017 06:19 PM
Pnah satu masa byk ngat semut msuk umah. Me pon google la segala mala petua menghalau semut termasuk petua diatas tu. Semut x hilang2. L
Geram lagi ada coz semut2 tu buat laluan lain utk elak kawasan yg ada cuka kicap petua yg i bubuh. Last2 i tabur ubat serbuk. Puas hati. Dulu kini selamanya mmg itu je i guna utk ubat masalah semut.
Quote mummyAS91 12-10-2017 08:44 PM
stress dengan semut nii....penat lap rumah dengan dettol...baru settle masalah
Quote skinskin 12-10-2017 09:16 PM
bleh cube nih.. umah haku segala mala jenis smut ade.. kalo buat nasik ayam.. jgn kate ayam goreng smut ni hinggap.. kuah cili pin dia hurung{:laugh
Quote mziskandar 12-10-2017 10:13 PM
missinpiece replied at 12-10-2017 06:19 PM
Pnah satu masa byk ngat semut msuk umah. Me pon google la segala mala petua menghalau semut termasuk ...

Yg harga rm1.20 tu kan?
Packet kaler silver. Semut akan bawak balik ke sarang, pastu ramaii2 mati dlm sarang.
Lepas seminggu, telur2 semut akn menetas. Baby2 semut skan mati juga sbb kelaparan.
Baby yg survived akn kuar cari makan n terjumpa serbuk tu.
Sampai sarang, baby yg survived pun mati juga.
Hari aku mop rumah sbb x de semut buat kerja pembersihan.
Quote missDollie 12-10-2017 10:38 PM
Banyak plug rumah mak iols rosak sebab semut ni ha suka nau buat sarang dalam tu..aritu buat dalam peti ais I mean blakang tu ha..tak plak mati kejung semut2 tu..alih2 barang letrik yang rosak..
Quote PyoNaRi 13-10-2017 01:36 AM
Boleh try ni.harap berkesan la merata rumah ada semut.nak bunuh kang tak sampai hati
Quote aidia 13-10-2017 07:27 AM
Saya guna penyembur Serai wangi. Berkesan sangat.
Quote noell 13-10-2017 07:40 AM
tapi hgpa jgn bunuh plak semut itam pasai makanana semut itam neh anai2

sila la bertabah kalo nampak semut itam kat rumah tuh tandanya lemari ka kabinet ka dah  kena serang hendap dek anai2
Quote missinpiece 13-10-2017 09:30 AM
mziskandar replied at 12-10-2017 10:13 PM
Yg harga rm1.20 tu kan?
Packet kaler silver. Semut akan bawak balik ke sarang, pastu ramaii2 mat ...

Yep yg tu. Sapu mop setiap hari pon x jalan. Last2 pkai ubat serbuk tu. X suka sgt pkai penyembur racun serangga. Sblm masuk umah hari tu spray racun anai2 yg bancuh tu. Habis segala mala serangga mati. Cik lipan pun ada. Kesan pkai spray tu tahan lama jugak. Now susah sket coz ada meow kt umah.
Quote JerryJemima 13-10-2017 12:53 PM
Nyamuk pon leh mati? Mcm too gud to be true je

Abis tu kena spray sekeliling bilik mcm kita pakai ridsect tu ke
Quote krustykrab 13-10-2017 02:21 PM
satu lagi kalau korg yg guna meja makan kayu, semut mmg suka duduk situ....biasa aku spray kayu bawah meja tu dgn racun anai2....confirm tak dtg dah...

Quote kayladelisha 26-10-2017 11:25 AM
Jangan menjadi mangsa penipuan

Tidak perlu membayar untuk permohonan pinjaman

Mengapa mengambil risiko untuk meminjam wang dari along, Kami adalah syarikat pinjaman berlesen yang anda cari
Selepas kelulusan, anda boleh mendapatkan wang tunai dalam satu jam

Tidak perlu membayar sebarang yuran, meminjam wang tidak perlu membayar terlebih dahulu

Keistimewaan :
* Dokumen Mudah
* Ansuran Mudah Untuk Pembayaran Balik Bulanan
* Boleh Menyelesaikan Pinjaman Sedia Ada
* Mudah , Cepat , Selamat dan Sah
* TIADA PERLU DEPOSIT JANGAN BIMBANG KAMI BOLEH BANTU

Keperluan :
* Warganegara Malaysia
* 18 Tahun Dan Ke Atas
* Pekerja Kerajaan
* Pekerja Kilang
* Pencen
* Gaji Melalui Bank
* Blacklist & Ctos Layak Untuk Memohon

KAMI SEDIA MEMBANTU
JANGAN LEPASKAN PELUANG INI UNTUK MEMOHON
SILA HUBUNGI KAMI!
SILA HUBUNGI KAMI!
SILA HUBUNGI KAMI!
Whatsapp 01156581159
Quote ninjago 26-10-2017 01:57 PM
wahhh thanks for the tips! skrg nie musim panas.. memacam binatang keluar dari sarang memasing masuk umah org lak
Quote umbut 7-11-2017 12:00 AM
X perlu susah2.. pergi kedai hardware, beli racun semut.. sepeket 1.20 je.. tabur kat laluan semut.. semut bawa balik sarang, semua koloni mati..
Quote deltoid 19-11-2017 01:58 PM
nampak semut bunuh terus

Lihat semua komen(18)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Apple App Store
    Get it FREE Google play
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.049208s Gzip On
    To Top