Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

"Tiz Zaqyah Banyak 'Komplen'? Nanti Saya Lantik Jadi AJK" - Zed Zaidi

12-10-2017 10:52 AM|Oleh: Maly Rosli | Dilihat: 5221| Komen: 39

"Kalau banyak sangat complaint saya nak lantik dia jadi Ahli Jawatankuasa tahun depan."

Aik, siapa yang Zed Zaidi nak lantik jadi Ahli Jawatankuasa Persatuan Seniman Malaysia (Seniman) tu? Dah kenapa pula?


Foto: IG Zed Zaidi

Memetik mStar Online, Zed selaku Presiden persatuan itu meminta Tiz Zaqyah hadir pada mesyuarat agung Seniman akan datang jika mempunyai sebarang cadangan mahupun masalah sebagai seorang pelakon.

Menurut Zed, luahan rasa kecewa Tiz berhubung industri seni di laman sosial tidak memberi sebarang perubahan, inikan pula nak membantu pengiat seni lain.


Foto: IG Tiz Zaqyah

"Cakap senang, kita buat mesyuarat panggil semua pengiat seni tidak pernah nampak batang hidung pun. Kalau dia rasa berhadapan dengan masalah sila utarakan dalam mesyuarat nanti. Kalau banyak sangat complaint saya nak lantik dia jadi Ahli Jawatankuasa tahun depan.

"Jangan samakan kita dengan industri luar, mereka sudah lama, persatuan kita dalam proses pembelajaran dan sebab itu kita mahu semua orang beri sokongan dan idea," ujarnya kepada mStar Online.

Zed membidas kenyataan Tiz di media sosial yang kecewa dengan permainan industri seni yang dilihat tidak setimpal dengan apa yang diperolehi sebagai anak seni sebelum ini.



mStar Online

"Kad ahli itu adalah penting sebagai lesen supaya kawal industri daripada banjiran pelakon luar," jelasnya.

Ini pula jawapan Zed berikutan persepsi negatif masyarakat terhadap artis 'bimbo'.

"Itu perkara utama saya perjuangkan iaitu sediakan peluang untuk artis sambung belajar peringkat ijazah sarjana muda di Universiti Utara Malaysia. Apabila ramai artis yang sambung belajar, ia secara tidak langsung mengubah persepsi masyarakat bahawa artis Malaysia bodoh.

"Dia tidak tahu dan ambil tahu tentang perkara-perkara itu, dia hanya tahu cari kesalahan sahaja. Berkaitan masa bekerja itu kami sedang memperjuangkannya dan ia bukan sesuatu yang mudah seperti bercakap di laman sosial," ujarnya.


Foto: IG Zed Zaidi

Banyak betul 'drama' dalam industri seni Malaysia ni ya? Anda setuju dengan siapa? - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
1
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
3
Bosan
4
Komen: 39
Komen

Previous : Penat Tok Vida Melaram Pakaian Hot Tapi Tak Dapat 'Bercakap'

Next       : Danial Lawak Solo Ditampar Amy Mastura, Dah Kenapa?

Komen Terbaru

Quote rayray28 13-10-2017 10:09 PM
izat123 replied at 12-10-2017 12:30 PM
Walaupun Zed Zaidi tu tolol, tapi dalam hal ni ada betul juga dia cakap sebab Tiz ni dah kutuk senim ...

Jangan tak tau bende mcm ni byk gk terjadi kt pibg sek. Parent yg jenis byk komplen mintak itu ini tp masa agm pibg haram nk dtg tunjuk muke request jd ajk ke hahaha.. Bile ajk buat keje mcm2 dikomplen

Lain-lain Komen

Quote beni_nikaido 12-10-2017 11:03 AM
"Itu perkara utama saya perjuangkan iaitu sediakan peluang untuk artis sambung belajar peringkat ijazah sarjana muda di Universiti Utara Malaysia. Apabila ramai artis yang sambung belajar, ia secara tidak langsung mengubah persepsi masyarakat bahawa artis Malaysia bodoh"

Memang bagus usaha tu...tapi tak semestinye  dengan sambung study tu artis kite akan jadi pandai. Aku rasa Tiz maksudkan bimbo tu dari segi "kekayuan dalam lakonan" dan  "perangai tak semenggah" artis yg memalukan. bukan maksud artis tu cuma ada SPM and tak da degree dikira bodoh
Quote cupu 12-10-2017 11:08 AM
Sama bodoh je dua ni
Quote Themilo 12-10-2017 11:11 AM
betul la tu, jadah apa kau nak menyalak kat socmed, tapi meeting pun tak datang? such a bij..
Quote lovelytouch 12-10-2017 11:22 AM
Kali ni akaq sokong ZZ sbb dia ckp ada point. Kena kawal kebanjiran ombak segala macam retis2 baru yang sedih dan kayu kayan. Tgk tagline pertandingan lelaki maskulin apa benda ntah 'peluang jadi pelakon'. Oh now jd pelakon kena masuk pertandingan laki tanggal baju jah & sbb rupa? Bukan lg kena masuk akademi belajar? Giytewww akaq bersemangat
Quote nisako 12-10-2017 11:46 AM
hmmmmmmm........
Quote BoongaKertas 12-10-2017 12:07 PM
gigih lah iols baca rempanan TZ smlm. hahaha! panjang betul sheols taip.
Quote tomaz 12-10-2017 12:15 PM
sejak kes tekya byk pulak royanan minah ni.. terkesan sgguh sheolss ngn kes ittew.. nape kiah? chuolss takut org csi ko pulak ke
Quote Budakmomok 12-10-2017 12:19 PM
bolehllah tiz jadi AJK Kelab Sosial
Quote izat123 12-10-2017 12:30 PM
Walaupun Zed Zaidi tu tolol, tapi dalam hal ni ada betul juga dia cakap sebab Tiz ni dah kutuk seniman tapi meeting apa semua haram tak pernah datang. Zaman sekarang senang sangat nak kutuk kondem kehulu kehilir di sebalik media sosial tapi bila minta join bagi pendapat dan sumbangan jadikan sesuatu benda yang dikritik tu lagi baik tak nampak batang hidung pun.
Quote samasam90 12-10-2017 12:49 PM
who r yussss zed zaidi? knp byk yg x amek heolls berlakon? byk cekadak ke?
Quote pukulrata 12-10-2017 12:56 PM
adakah tekya yg menjadi punca ?
tekya1.png
tekya.png
Quote samasam90 12-10-2017 01:11 PM
btw, motif membership cuma utk mengawal lambakan pelakon luar? tu jah kah?

patutla kualiti pun kelaut.. dari dramanya sampai ke pelakonnya.. jadi imegresen dalam industri seni kira paling terrrrpenting sekali ke acahne?
Quote buapakperut 12-10-2017 01:17 PM
abam jed sentap oo.. abam jed pulak sudah sambung blajar uum? tz pun sama bodoh takde keje nk kecam si presiden
Quote sepitsiput 12-10-2017 01:19 PM
setuju dgn ZZ..

tp kan, dedulu retis retis yg lantanb bersuara mcm Amani, Afdlin, Lisa, Dira...rajin dtg meeting siap bertanding jawatan lagi...tp si zed zeldom tetaplah amik macai macai dia jd AJK....antaranya si pelakon spektra sendu Rena Tan & Shariza Mahmud...dah berkurun cina dan acik kepam ni tak berlakon tp menten pegang jawatan... dulu Abu Bakar Omar pun pernah merentan kt zed zeldom ni.
Quote Carlalisk 12-10-2017 01:20 PM
Bg jela tiz tu jd ajk. Alaahaii zz ni oun, org tu tatau ko bgtau. Jgn butthurt sgt mcm bgs!
Quote buapakperut 12-10-2017 01:23 PM
samasam90 replied at 12-10-2017 05:11 AM
btw, motif membership cuma utk mengawal lambakan pelakon luar? tu jah kah?

patutla kualiti pun ke ...

persoalannya adakah kad keahlian mampu mengawal kedatangan artis luar. wow mcm green card lah kiranya. macam tak seswai pelaksanaan
Quote kakasotong2 12-10-2017 01:25 PM
Sorg retis poyo gila kuasa sorg lg retis lalok mendadih elokkk lerrr tuuuu next~
Quote selamair 12-10-2017 01:27 PM
sepitsiput replied at 12-10-2017 01:19 PM
setuju dgn ZZ..

tp kan, dedulu retis retis yg lantanb bersuara mcm Amani, Afdlin, Lisa, Dira...ra ...

Kan.. dulu nmpk gak pelakon2 A list ni dtg meeting .. tp sejak kes Vanida tu dah xnmpk dah..
kebykkan AJK yg dilantik2 geng2 ZZ..



Quote mizzy 12-10-2017 01:29 PM
sepitsiput replied at 12-10-2017 01:19 PM
setuju dgn ZZ..

tp kan, dedulu retis retis yg lantanb bersuara mcm Amani, Afdlin, Lisa, Dira...ra ...

I baru tertanya benda yang sama. Kalau diorg ambik pelakon2 macam Amani, afdlin, redza minhat or anybody yang betul2 perjuangkan seni I think our entertainment industry really can change. Tapi rupanya zed zaidi pulak pilih bulu

Lihat semua komen(39)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
Kategori Berkaitan
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.060335s Gzip On
To Top