Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Kebakaran Hutan Di Utara California: 10 Maut, 20 Ribu Orang Diarah Pindah

10-10-2017 03:27 PM |Dilihat:1200| Komen: 23

sumber : AFP

Sekurang-kurangnya 10 orang maut dan ratusan cedera setakat ini akibat kebakaran di 14 kawasan di utara California, Amerika Syarikat semalam. 

Pihak berkuasa menjangkakan sekurang-kurangnya 1500 buah rumah dan kedai telah habis dijilat api serta seramai 20 ribu orang diarahkan berpindah dari kawasan tersebut.

Memetik laporan CNN, kebakaran kali ini tertumpu di Napa County dan Sonoma County. Kawasan yang paling teruk adalah di Santa Rosa. 

sumber : AFP
sumber : AFP
sumber : AFP
sumber : AFP

Kebakaran kali ini telah memusnahkan hutan seluas kira-kira 230 meter persegi. Menurut jurucakap bomba, berikutan keadaan cuaca yang kering dan angin yang kuat, tambahan lagi sumber memadam api yang serba kekurangan, menyebabkan api yang membara itu masih tidak dapat dikawal sepenuhnya. 

Dilaporkan banyak pokok tumbang sehingga menghalang lalu lintas jalan raya, mengakibatkan operasi memindahkan penduduk terjejas. Terdapat penduduk menyifatkan kawasan dilanda kebakaran seakan berada di neraka. 

Datuk Bandar California, Jerry Brown mengumumkan darurat di kawasan terbabit, manakala perintah berkurung dilaksanakan di Santa Rosa untuk mengelakkan sebarang kegiatan jenayah.- CARI







Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
1
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 23
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote -electrifying- 13-10-2017 10:03 AM
tazkziah....
boleh trauma di buatnya

Lain-lain Komen

Quote harrypoter 10-10-2017 03:50 PM
wow dasyat
Quote Elle_mujigae 10-10-2017 04:11 PM
fire storm...
Quote sepiITUindah 10-10-2017 04:19 PM
230 meter persegi

kecik jer pun
Quote zorrro_03 10-10-2017 05:12 PM
kesiannya depa.  mesti gelabah gila nak selamatkan ahli keluarga.  

kalau ikut logik dengan ca. yg moden tu dan penempatan orang kaya gitu, tentunya sistem pengesan api dan sprikler dan ada pasukan waterman yang cekap dan canggih.  tapi itu lah kekuatan bencana.   semoga mereka cepat dapat pampasan insuran dan dapat rumah baru.   
Quote Modngengade 10-10-2017 05:16 PM
cash ke sister?
Quote nisako 10-10-2017 05:17 PM
wow teruk tul          sian ............................
Quote sepiITUindah 10-10-2017 05:18 PM

cash ler
timur taufan ..barat api
tunggu yellowstone lak mengamuk

Quote dcruins 10-10-2017 05:22 PM
Ni kawasan ladang2 anggur untuk dijadikan arak Wine ni, vineyard.....

------------


https://sf.eater.com/2017/10/9/16448144/am-intel-wine-country-fires-southern-pacific-wine-train-collision

Dozens of Vineyard Workers Airlifted to Safety During Wine Country Fires

by Andrew Dalton@dolftown Oct 9, 2017, 10:45am PDT




Quote Modngengade 10-10-2017 05:23 PM
sepiITUindah replied at 10-10-2017 09:18 AM
cash ler
timur taufan ..barat api
tunggu yellowstone lak mengamuk

tapi north california ni cantik...byk farm....along 405 highway

Quote mamarock 10-10-2017 06:09 PM
Wow, dasyatnya
Quote sepiITUindah 10-10-2017 06:14 PM
depa tak tanya ker kat adik depa israel
cam mana diaorg padam api tu hari
Quote merrissa 11-10-2017 03:33 AM
mana x nampak pon trump turun melawat?

pak jib pon gigih turun melawat kawasan banjir....*mata ke atas tgn ke bahu*
Quote MatDeghem 11-10-2017 05:47 AM

Cash. kerana berak tarak cuci. minum arak. tarak baca quran 30 juzuk


Quote sukacactus 11-10-2017 06:09 AM
Harap2 cepat la padam
Smlm my ig cactus friends pakat ber #prayforsantarosa
Quote gigahertz 11-10-2017 06:15 AM
zorrro_03 replied at 10-10-2017 09:12 AM
kesiannya depa.  mesti gelabah gila nak selamatkan ahli keluarga.  

kalau ikut logik dengan ca. y ...

Aku x percaya US tak expert bab bab macam.ni.
Dok ada nuklear ada HAARP . Api tak boleh padam?
Quote MissNigga 11-10-2017 08:04 AM
teringat kejadian Israel terbako previously...skrg kat US lak
Quote zorrro_03 11-10-2017 01:03 PM
gigahertz replied at 11-10-2017 06:15 AM
Aku x percaya US tak expert bab bab macam.ni.
Dok ada nuklear ada HAARP . Api tak boleh padam?

Expert ke tak gitu lah...  bila bencana besar mcm ni mungkin mereka tak boleh agak kekuatan dan cepat api merebak.  mungkin sebab tu lah.  
Quote hanalisa 11-10-2017 09:25 PM
kuatnye angin. patut la cepat merebak.
Quote Modngengade 12-10-2017 02:39 PM
MatDeghem replied at 10-10-2017 09:47 PM
Cash. kerana berak tarak cuci. minum arak. tarak baca quran 30 juzuk

cash kerana perkahwinan rogayah berleluasa dan diiktiraf sister....kalau ingin nikmat cash sila ke sana iya...

Lihat semua komen(23)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.085955s Gzip On
To Top