Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

Baru Darjah Enam Dah Mengandung- Guru Ini Selar Ibu Bapa Terlalu Moden Didik Anak

10-10-2017 11:14 AM |Dilihat:4626| Komen: 57
Budak sekolah rendah dah pandai bermain cinta! Masih mentah dan budak hingusan, silap-silap ada yang tak sunat lagi pun dah pandai 'angkut' kekasih ke sana ke mari.

Lebih-lebih lagi kebanyakan ibu bapa moden sekarang lebih bersikap terbuka tentang soal hubungan dan perasaan, kononnya nak tiru seperti orang Barat yang membenarkan anak mereka bergaul bebas dengan sesiapa sahaja.

Tapi awas ya, disebabkan sikap beginilah generasi muda sekarang semakin teruk akhlaknya. Geleng kepala kalau baca kisah seorang guru, seperti yang diceritakan oleh Mohd Fadli Salleh ini.

Foto: FB Fadli Salleh
Baru darjah enam dah mengandung. Budak darjah empat seks dengan beberapa orang murid lelaki.

Tolonglah didik anak gaya oldschool. Jangan tiru budaya Barat
Kawal penggunaan telefon pintar, kalau boleh bagi telefon yang boleh call dan SMS sahaja.

Bila dah kena tangkap basah, baru ibu bapa nak menyesal?
Mendapat lebih dari 8 ribu perkongsian, status ini mendapat reaksi dari ramai netizen yang kebanyakannya bersetuju dengan apa yang dikatakan.

Fikir dan renungkan, adakah kita tergolong di antara ibu bapa yang disebutkan? Kalau ya, bertindak sekarang sebelum menyesal! -CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
5
Marah
7
Terkejut
7
Sedih
6
Lawak
4
Bosan
2
Komen: 57
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Jeasabri 14-11-2017 03:26 PM
dak2 sekarang{:dot{:dot{:dot2{:dot{:dot

Lain-lain Komen

Quote mommymonster82 10-10-2017 11:27 AM
Senyum..xperlu kata apa2
Quote kentel 10-10-2017 11:32 AM
asal negeri mana tu?
Quote shernazz 10-10-2017 11:34 AM
uish
advance
ni yang mak pak ckp pijak semut x mati ke..pastu salahkan cikgu xpandai didik...
mg patut la ada hukuman rotan tu..
tapi smartphone. bawakk pegi sekolah.
Quote mommymonster82 10-10-2017 11:38 AM
Malas nk ckp tp nk ckp juga.

Klu elok didikn ank dr rumh..dtg sekolh tak perlu cikgu rotan pon..
Rotan pon cikgu boleh simpan..

Ni nk harapkn cikgu plak rotan ank ki bru nk jd manusia..ko sedap2 mengangkang beranak
Quote chazey 10-10-2017 11:50 AM
Sikit2 budaya Barat. Sikit2 budaya Barat.

Sindri ngok tak reti jaga anak, lagi nak tuding jari ke Barat.
Quote starcity 10-10-2017 11:52 AM
Semuanya bergantung kat parents terutama si bapak yg jadi ketua keluarga. Jadi mak bapak bukan takat lahirkan seorang manusia ke muka bumi. Anak tu Amanah Allah. Apa2 pun kena berbalik kepada agama gak. Pening jadi cikgu zaman sekarang kena handle kes2 rosak akhlak mcm ni
Quote mommymonster82 10-10-2017 11:55 AM
chazey replied at 10-10-2017 11:50 AM
Sikit2 budaya Barat. Sikit2 budaya Barat.

Sindri ngok tak reti jaga anak, lagi nak tuding jari k ...

Ada juga budaya barat yg elok tp xnak ikut.

Mcm say pls n tq ..

Malysian ni susah sgt nk say tolong n terima kasih..
Quote salmon-suki 10-10-2017 12:01 PM
mommymonster82: Malas nk ckp tp nk ckp juga.Klu elok didikn ank dr rumh..dtg sekolh tak perlu cikgu rotan pon..Rotan pon cikgu boleh simpan..Ni nk harapkn cikgu plak  ...


betul tu mommy..didikan dari umah tu penting..tp budak2 zmn skrg tersangat advance,baru masuk tadika umur 5,6thn daa ada pakwe makwe bagai...dh ler pndai menipu,buat cerita bagai...cuma kalau da bergaul dgn kwn2,akan ada jugak terpengaruh,biar laa kita jaga anak baik mcm mana pun..kt situ role parents penting utk explain kat anak2 pulak..

Isu ckgu rotan ke x tu,kalau betul salah students,sy ok je tp cikgu kena taw batas hukuman tu juga,part mana boleh sentuh n part mana xley..and cikgu pun kena jaga bahasa,kt sekolah jgn sesekali ckp bodoh bangang kat students,walau seteruk mana pun students tu...nti students jd rebellious..pendek kata kena jaga attitude sbb ckgu dan parents merupakan org y paling students look up into..
Quote matchstick 10-10-2017 12:04 PM
Anak cina elok je mak pak hntr sekolah x buat hal. budaya mana diorg folo hah
Quote palmolive 10-10-2017 12:09 PM
bapak berperanan dlm hal ini..
kalo  nak suruh cikgu nasihat baik tak yah jadi bapak..jadi bapok
Quote Artemesiaa 10-10-2017 12:11 PM
Jahanam bila tanggungjawab dah dibaikan dan tunding jari pada orang lain bila masaalah timbul
Quote CiliPadiSedap 10-10-2017 12:27 PM
budaya barat umur 13 tahun mmg dah lost virgin.

kita ada agama budaya sendiri. hidupkan budaya tersebut dalam diri dan keluarga
Quote niena90 10-10-2017 12:48 PM
Seriouslah darjah 6 dah ngandung? Dekk akak dah tua ni pun blom kahwin apetah lg nak ngandung. Advance btol la kau ni!
Quote freezyout 10-10-2017 01:15 PM
takutnyaaa...
Quote fushimi 10-10-2017 01:19 PM
wow hebat kau dik darjah 6 dah main jolok jolok gitew

akak dulu darjah 6 nak apa pun tak tahu pasal pendidikan seks

sexs education di barat and di malaysia sangat berbeza.Sebenarnya jika sexs education di ajar dengan cara yang betul mungkin generasi boleh menerima dengan baik.Tapi kalau yang mengajar pun alah malu malu kucing bila menyampaikan ilmu tentang sexs so siapa yang patut dipersalahkan

aku rasa ibubapa di malaysia masih tabu soal pendidikan seks.Patutnya pendidikan seks bermula dari rumah.Ibubapa patut lebih terbuka soal seks education.So mereka hanya harapkan pihak sekolah yang mainkan peranan.
Quote CardiGans85 10-10-2017 01:21 PM
Sometimes kesian org yg jd cikgu zmn skrg ni..'taik' parents semua dorg yg kena basuh. Seolah2 sekolah tu mmg 100% tempat bdk2 ni di ajar utk jd manusia. Semua hrpkan cikgu,anak dorg sendiri pun x tbela.



Quote lolita737 10-10-2017 01:26 PM
mencabar betul nak didik anak zaman sekarang.. sepatutnya dari kecik lagi kita dh buat anak tu macam kawan kita..rajin borak2 dgn diaorg..layankan je apa yg diaorg cerita walaupun kadang2 cerita tu xlogik n xmasuk akal..

sekurang2 nya dia tau yg ibubapa mereka ni pendengar yg setia..dan ajar mereka apa yg boleh dan xboleh..
Quote idakamaruddin 10-10-2017 01:55 PM
NAUZUBILLAH

Quote haryatie 10-10-2017 01:55 PM
Nauzubillahiminazaliq..

Lihat semua komen(57)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.065827s Gzip On
To Top