Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Banjir Besar Diramalkan Bakal Melanda Malaysia Pada Bulan Ini

9-10-2017 05:58 PM |Dilihat:5149| Komen: 68

sumber : internet

Susulan berlakunya fasa perubahan tiupan monsun bermula Jumaat lalu, diramalkan satu banjir besar bakal melanda negara kita pada bulan ini. 

Memetik laporan Astro Awani, Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, taburan hujan yang meningkat merupakan amaran awal bahawa akan berlakunya fenomena ini dan ia diramal berlaku di seluruh rantau ini termasuk Indonesia dan Filipina.

"Kita telah meminta kerajaan negeri dan Majlis Keselamatan Negara untuk bersedia, selain mengambil langkah-langkah awal untuk berhadapan fenomena ini."

Jelasnya kajian mendapati fakta yang dikumpul pada tahun 2012 hingga 2014 berkaitan taburan hujan dan banjir tidak lagi tepat dan relevan dengan data terkini.

Oleh yang demikian, saya telah mengarahkan Jabatan Pengairan dan Saliran untuk mengkaji semula dari pelbagai sudut akan fakta-fakta taburan hujan ini dan mengenal pasti tempat-tempat yang dahulunya tidak banjir tetapi kini tenggelam, seperti yang kita lihat telah berlaku di Semenanjung."

Katanya, kajian kini dilakukan secara saintifik oleh pihak Jabatan Pengairan dan Saliran, Jabatan Meteorologi, Jabatan Laut dan Institut Kajian Hidraulik Kebangsaan untuk mengumpul data dan merancang tambatan banjir di seluruh negara.

Kajian turut dilakukan untuk mengemas kini fakta taburan hujan yang akan dibentangkan dalam mesyuarat kabinet akan datang.- CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
2
Terkejut
1
Sedih
3
Lawak
1
Bosan
1
Komen: 68
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote gede-bab 6-11-2017 02:23 PM
dcruins replied at 6-11-2017 09:13 AM
Dah ke mana yg sembang kencang di awal2 page ni...

depa dah tenggelam..lemas dalam banjir...

Lain-lain Komen

Quote chacon 9-10-2017 06:45 PM
bala2... adakah salah kerajaan?
Quote AbukRokok 9-10-2017 06:53 PM
chacon replied at 9-10-2017 06:45 PM
bala2... adakah salah kerajaan?

tak...salah pesta beer dan gay

Quote jetrofa 9-10-2017 07:00 PM
oo..selamat dtg monsun timur laut..
Quote salmon-suki 9-10-2017 07:04 PM
Hrp2 tempat ai x kena..aminnnn..
Quote musang_berapi 9-10-2017 07:23 PM
AbukRokok: tak...salah pesta beer dan gay

Tak.... smua ni salah DAP
Quote shernazz 9-10-2017 07:38 PM
habis la kampong nenek iols..huhu..
hujan lebat pon dah nampal cm laut
huhuuuu ..
Quote shernazz 9-10-2017 07:38 PM
habis la kampong nenek iols..huhu..
hujan lebat pon dah nampal cm laut
huhuuuu ..
Quote nolya 9-10-2017 07:43 PM
apabila manusia bangga berbuat dosa, maka alam pun tak ingin bersahabt dgn kita.
Quote bangcak 9-10-2017 07:46 PM
agak2 negeri mana yg masuk kategori gagal mengurus?
dan negeri mana yg masuk kategori ditimpa bencana?
Quote mzzenma 9-10-2017 07:57 PM
Mzz suka sangat hujan..very soothing and melancholic gitu

Tapi tak mau lah sampai banjir..huhuh
Quote Deidra 9-10-2017 08:34 PM
Risaunya dgr
Quote slavehunter 9-10-2017 08:37 PM
mzzenma replied at 9-10-2017 07:57 PM
Mzz suka sangat hujan..very soothing and melancholic gitu

Tapi tak mau lah sampai banjir..huhuh

I pulak jenis tak suka hujan sangat, seminggu sekali dua kali hujan okay. Tapi ni semua kan mother nature so no choice la.
Quote woo6466 9-10-2017 09:04 PM
banjir lagi...
Quote cheergirlz 9-10-2017 09:09 PM
klu hujan ok lagi..klu banjir..dah tak sanggup nak hadapi...
musim tengkujuh lg...pantai timur...
Quote insulin 9-10-2017 09:11 PM
Jaga-jaga ye kaka @famri7  Perahu demo dah siap ke?
Quote amone 9-10-2017 09:40 PM
kesiannya... bila banjir ni yg paling tak best masa nak basuh & kemas rumah lepas banjir.... sakit2 satu badan dibuatnya... tu tak kira lagi dgn harta benda yang hilang & rosak....
Quote Joannalee 9-10-2017 09:55 PM
Sume salah siti kassim n LGBT blh x?
Quote Vokuro 9-10-2017 11:17 PM
selayak nya lah dek/
elohim pay cash jah sekarang ini
Quote maryamamina 10-10-2017 12:00 AM
Dah lah bulan ni byk cuti, baru ingat nak cuti2 msia

Lihat semua komen(68)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.089419s Gzip On
To Top