Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Masih Adakah Hero Di Malaysia Ini?

5-10-2017 11:37 AM |Dilihat: 1424| Komen: 18

Assalamualaikum,

Masih adakah Hero di Malaysia ini? Kita tidak perlukan Hero seperti Spiderman, Superman Batman ataupun sekumpulan geng-geng Avengers, tetapi cukuplah Hero yang saya maksudkan ini di kalangan masyarakat kita iaitu mereka yang mudah membantu.

Bicara sesuatu perbuatan baik itu mudah namun untuk mengadaptasikan bicara itu menjadi satu perbuatan apabila sesuatu keadaan itu memerlukan, adalah sukar buat sesetengah orang. Di sini saya tidak mahu membincangkan perbuatan membantu yang besar nilainya seperti membantu orang miskin dengan sedekah, membantu rakan-rakan yang memerlukan bantuan kewangan misalnya, bersama dalam misi bantuan kemanusiaan dan sebagainya. Namun, cukuplah kita membicarakan tentang bantuan-bantuan sosial yang nampak kecil namun besar ertinya buat mereka yang dibantu. 

Untuk memudahkan perkongsian ini, lebih mudah untuk saya senaraikan antara perbuatan-perbuatan kecil tersebut.:

Foto Aktivis Malaysia
(1) Bantu mengangkat barang
Pernah tak kita berselisih dengan warga tua atau golongan wanita yang sedang bersungguh-sungguh memerah keringat mengangkat barang yang mungkin baru di beli di pasar atau sebagainya? Persoalannya, adakah kita hanya melihat? Berbisik di dalam hati betapa simpatinya anda? Atau mungkin serta merta menghulurkan bantuan dengan keringat anda? 

Jika anda memilih untuk terus menghulurkn bantuan tanpa banyak fikir dan tanpa ada perasaan riak dan menunjuk-nunjuk, maka andalah Hero Malaysia. 

(2) Bangun dan memberikan tempat kepada mereka yang memerlukan.
Kepada mereka yang menaiki kenderaan awam seperti bas atau LRT, anda mungkin sering berhadapan dengan golongan warga tua atau wanita mengandung atau mungkin wanita bersama anak-anak sedang berdiri kerana tiada kekosongan tempat duduk. Anda pula selesa duduk menunggu destinasi. Adakah anda buat-buat tak sedar? Adakah anda mengharapkan orang lain bangun memberikan tempatnya? Atau mungin anda bersedia untuk terus bangun dan memberikan tempat anda kepada mereka? 

Jika, anda memilih untuk tidak mementingkan diri, andalah Hero yang saya maksudkan.

(3) Pimpin mereka yang tidak berdaya melintas jalan.
Mungkin anda pernah melalui atau melihat keadaan ini. Sedang anda memandu, seorang warga tua, atau mungkin orang kurang upaya (OKU) ingin melintas jalan dan agak teragak-agak untuk melintas. Apakah agaknya tindakan anda ketika itu? Adakah anda akan berbisik simpati kepada mereka? Atau mungkin anda berbisik dan berdoa semoga ada orang lain akan membantunya? Atau mungkin, anda tanpa berfikir panjang akan terus menghentikan kereta dan terus memimpinnya melintas jalan dengan selamat? 

Pandangan ikhlas saya, jika anda sekadar hanya berbisik di dalam hati tanpa membuat apa-apa tindakan, maka, anda tidak cukup lagi untuk menjadi Hero Malaysia.

(4) Mengalihkan benda asing yang boleh mendatangkan bahaya kepada pengguna jalan raya.
Ada ketika anda berada dalam keadaan yang selamat dan terbaik untuk bertindak menjadi Hero. Contohnya, ketika anda sedang berjalan-jalan, terlihat di tengah jalan raya, terdapat benda asing yang berbahaya kepada pengguna jalan raya terutama penunggang motosikal. Apakah yang akan anda lakukan? Adakah sekadar menjadi saksi kepada kemalangan yang mungkin boleh berlaku? Atau mungkin anda hanya berbisik di dalam hati siapalah yang buang benda-benda ni kat tengah jalan raya tanpa melakukan apa-apa tindakan? Atau mungkin, anda mengambil tindakan untuk mengalihkan benda asing tersebut. 

Tiada keraguan lagi untuk mengesahkan anda Hero kami jika anda berani mengalihkan benda asing tersebut agar pengguna jalan raya terselamat.

Foto Aktivis Malaysia
(5) Mengutip sampah yang bersepah
Anda mungkin sedang berada di dalam Shopping Mall sebagai contoh. Sedang asyik berjalan-jalan dan memerhatikan lot-lot kedai di sekitar, anda terlanggar botol kosong yang mungkin telah dibuang merata. Apakah tindakan anda ketika itu? Adakah anda akan terus menyumpah seranah mereka yang membuangnya sambil kaki terus menyepak botol tersebut? Atau anda hanya melihat sahaja tanpa ada sedikit pun rasa tanggungjawab? Atau mungkin tanpa banyak cerita anda terus mengutip dan membuang botol tersebut di dalam tong sampah. 

Jika anda yakin anda adalah golongan yang akan mengutip dan membuangnya di dalam tong sampah, maka, tidak syak lagi, andalah Heronya.  

Banyak lagi situasi dan keadaan yang boleh saya berikan sebagai contoh perlakuan spontan yang menunjukkan ciri Hero itu ada dalam diri kita. Namun, cukup setakat ini, biar penulisan pendek namun sekurang-kurangnya dapat kita bersama bermuhasabah diri. Mungkin, segmen seterusnya saya boleh tambahkan lagi jika ada yang mahu.

Foto Aktivis Malaysia
Kesimpulannya, latihlah diri anda untuk menjadi Hero Masyarakat kerana percayalah, ia bukan sahaja meringatkan sedikit beban orang lain, tetapi juga memberikan ketenangan dan keindahan buat diri anda sepanjang hari. InsyaAllah.

Salam Ikhlas,
----Airol Irwan Limin----

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Reply: 18
Komen

Komen Terbaru

Quote jlgg 9-10-2017 08:04 PM
ray ban uk
Premier Jewelry. - Official
Nike Air Force 1 Homme
Nike Air Max Femme
kate spade outlet sale
kate spade bags
Hermes Outlet
burberry
michael kors
michael kors outlet sale
NIKE Schuhe Shop
pandora charms outlet
hermes bag
Salomon Speedcross Shoes
hot dor
Air Max 90 Femme
payless near me
salomon sneakers
michael kors
black friday
Jewelry Armoire - Official
Nike Air Jordan
Nike Jordans
omega watches
coach handbags sale
puma oulet sale
prada outlet sale
michael kors handbags
under armour
chrome store
Dreamland Jewelry - Official
Louis Vuitton Online
louis vuitton outlet
Green Cleaned
Diamond Rings - Official
birkenstock canada
michael kors outlet online
Air Max 90
school bags on sale
Air Max 180
Air Max Enfants
michael kors factory outlet
michael kors bags
burberry books
burberry outlet sale
birkenstock sandals
kate spade australia
Nike Air Max 1
mens sunglasses
sunglasses hut
pandora australia
puma australia
Nike Air Max 2017
pandora australia
ugg uk
Michael Kors
kate spade outlet
prada outlet online
pandora charms sale clearance
Jordan Flight 45 Femme
kate spade
China wholesale
ugg boots
Kruz-graphix
ray ban outlet
Engagement Rings - Official
coach outlet online
coach outlet online
coach outlet
black friday
pandora jewelry sale
pandora jewelry
black friday shopping
Nike Schuhe Damen
ray-ban eyeglasses
Air Max Enfants
nike jordan shoes
Air Jordan 11 Femme
Nike KD 8
shop mlb
kate spade outlet bags
burberry outlet
Online Oyun
Nike Air Jordan Enfants
kate spade uk
payless shoes
Nike Air Max 90
kanye west shoes
kate spade shopping
coach outlet store
ugg uk
pandora necklace
oakley sunglasses
moncler sale
Longchamp outlet
discount oakley sunglasses
Nike Air Max
moncler jacket
Nike Free
swatch watch
birkenstock outlet
oakley sunglasses
Premier Jewelry - Official
Prada Bags
under armour shoes
kate spade italy
sunglasses
hermes belt
michael kors outlet
Nike Air Max 2017
birkenstock outlet
Nike Air Max 90 Mes
prada outlet woodbury
michael kors outlet online
burberry outlet sale
michael kors black friday
burberry
louis vuitton outlet
Air Jordan Femme
payless shoes
coach carter
Nike Air Jordan enfants
Wholesale Outlet Sale
Wave Prophecy 2 Shoes
michael kors outlet online
Michael Kors Outlet
michael kors australia official
80's Fashion
kate spade outlet online
prada handbags
kate spade
Nike Boots
oakley outlet
Cartier Watches
Air Max 1 Homme
birkenstock
michael kors outlet
gel kayano
Air Max 95
Nike Air Max 90
michael kors outlet online
kate spade
puma outlet
pandora charms
pandora uk
kate spade outlet online
michael kors shoes
Nike Free Run
?m th?c
ray-Ban sunglasses
louis vuitton outlet online
Nike Air Jordan Enfants
fake sunglasses
michael kors
kate spade outlet
pandora rings
Nike Shox R3
coach factory outlet
Nike Air Max Chase
michael kors
snow boots
ray ban sunglasses
rayban sunglasses
spendless shoes
coach tennis shoes
sunglasses
michael kors australia
puma shoes
diesel watches
Nike Free 3.0
Air Max 180 Homme
north face sale
burberry outlet
Prada Shoes - Official
Chanel Outlet
coach outlet us
oakley sunglasses
tracking ups
birkenstock
michael kors australia
pandora rings
ua shoes
prada outlet online
michael kors us
Wholesale womens autumn winter clothing
hermes outlet
official coach outlet site
louis vuitton outlet
Chaussures pour Femme
michael kors outlet
Nike Air Jordan Enfants
clb shoes sale
Dreamland Jewelry - Official
Nike Air Max 2017
seiko watches
sunglasses
Coach Factory Outlet
Nike Free
michael kors outlet online
official michael kors
ray ban frames
ray ban erika
coach outlet online
michael kors outlet
Air Max 180
pandora uk
Nike Air Max Enfant
hermes belt
nike outlet
Ray Ban sunglasses
nflshop com
chaussures nike
Nike Air Jordan Enfants
louis vuitton
nike running shoes
coachs outlet
Air Max 180
chrome store
Watches
mk outlet online
Rolex Watch
moncler us
puma outlet
Promise Rings - Official
michael kors shop australia
ray ban sale
Nike Blazer Femmes
kate spade outlet
michael kors australia
burberry sale
chaussure pas cher
birkenstock sandals
coach outlet online
puma sneakers
Nike Air Force
nike running
timberland outlet
prada outlet online
yeezy boost 350 shoes
michael kors outlet online
ray-ban sunglasses
Nike Free Run
michael kors outlet
Lunette Oakley
the beat
black friday michael kors
ray ban shop
Lisinopril 10mg Us
pandora australia
sunglasses store
prada us
Nike Dunk SB Low
trazodone100mg
michael kors outlet online
ugg boots
Nike Air Max 180
evbid
timberland boots
Air Jordan 10
coach outlet
louis vuitton outlet
moncler outlet
coach factory outlet online
backlink
business blog
kate spade bags
louis vuitton outlet
nbastore
michael kors bags
michael kors
birkenstock sandals
chrome store
polo outlet
Wedding Rings- Official
pandora uk
kate spade outlet
yeezy boost 350
michael kors
Air Jordan Retro 3
Nike Air Max Couple
kate spade sale
yeezy boost 350 shoes
mk outlet for sale
yeezy shoes
kate spade outlet store
burberry outlet
Coach Handbags
yeezy boots 350
kate spade handbags
ray ban outlet
Air Jordan Homme
pandora uk
kate spade australia
pandora outlet
Jewelry Armoire - Official
michael kors uk
Louis Vuitton Outlet
Nike Free Run
prada outlet online
puma shoes
jlgg10.9

Lain-lain Komen

Quote Artemesiaa 5-10-2017 11:52 AM
Yang pasti dah makin susah nak jumpa orang yang suka mebantu secara ikhlas tak kira latar belakang atau agama macam dulu2.  Kalau bukan segeng segroup sewassap sepemikiran etc masing2 buat hal masing2 je.
Quote CardiGans85 5-10-2017 12:06 PM
Ade lg manusia yg ikhlas hatinya..penah nampak.mgkn x ramai tp msh ada.
Quote palmolive 5-10-2017 12:36 PM
memang la tak jumpa pasal dorang ni buat kerja amal ni tak share kt fesbuk, wasap grup or sewaktu dengannya
Quote harrypoter 5-10-2017 12:44 PM
Quote mizruncing 5-10-2017 02:41 PM
in sya allah masih ada
Quote irwansuhadi 5-10-2017 02:53 PM
malam2 saya kerja part time sebagai vigilante.
Quote cik-jaja 5-10-2017 05:24 PM
ada je, insyaallah..
Quote siskepoh 5-10-2017 05:27 PM
sekarang kekdahnya, "ada aku kisah?". Sama2 kita muhasabah diri. Klau tak jumpa hero, apa kata kita sendiri tukar diri sendiri jadi hero okay.
Quote kroit92 5-10-2017 07:42 PM
brader spek yang tersengih pegang kek tu, yang selalu aktif buat soup kitchen merata dunia tu kan?

macam mana nak jadi macam dia eh? I mean, join in social work.

Minat sangat nak kerja social work ni as career
Quote felinecat 5-10-2017 08:23 PM
kalau ada pon, selalu dipergunakan @ dipandang serong
Quote jazaa100 5-10-2017 10:53 PM
Pd pendapat aku lah kann.....

Klu banding dgn dulu, org sekarang lg ok....klu dulu, dlm bas, tak de pun org nk bg tempat duduk kat org tua ke....buat tak tau je....tapi skrg, klu ada pompuan berdiri, lelaki malu nk duduk, so offer kat pompuan duduk....

Byk lg kerja sukarela org skrg buat yg org dulu tak hingin nk buat....
Quote jazaa100 5-10-2017 10:55 PM
kroit92 replied at 5-10-2017 07:42 PM
brader spek yang tersengih pegang kek tu, yang selalu aktif buat soup kitchen merata dunia tu kan?
...

Kau masak nasi lemak pastu agihkn kat org nk gi kerja....

Cepat je nanti kau famous....tak yah gi luor negeri, kau agihkan kat kola cry tempat famri pun dah ok.....
Quote kroit92 6-10-2017 01:45 AM
jazaa100 replied at 5-10-2017 10:55 PM
Kau masak nasi lemak pastu agihkn kat org nk gi kerja....

Cepat je nanti kau famous....tak yah  ...

tak reti masak



aku rebus telur pun meletop-letop jadi pop-corn
Quote merrissa 6-10-2017 03:50 AM
Edited by merrissa at 6-10-2017 03:52 AM

ntah la...yg nampak nya macam spesis beto dalam citer "Muliakah aku"......buat baik duk upload fb
tp kalo deme betoi2 unsung hero....mana kiter tau....sb deme x upload...maybe ada kot...tapi susahh nak jumpa...
Quote nisako 6-10-2017 09:03 AM
masih ade lg......................
Quote -electrifying- 6-10-2017 10:32 AM
aku salah sorg nya
Quote moocoww 6-10-2017 10:53 AM
Masih ramai..cuma bila mereka ikhlas dlm melakukanya mereka tak ada la nak menunjuk2
Quote jlgg 9-10-2017 08:04 PM
ray ban uk
Premier Jewelry. - Official
Nike Air Force 1 Homme
Nike Air Max Femme
kate spade outlet sale
kate spade bags
Hermes Outlet
burberry
michael kors
michael kors outlet sale
NIKE Schuhe Shop
pandora charms outlet
hermes bag
Salomon Speedcross Shoes
hot dor
Air Max 90 Femme
payless near me
salomon sneakers
michael kors
black friday
Jewelry Armoire - Official
Nike Air Jordan
Nike Jordans
omega watches
coach handbags sale
puma oulet sale
prada outlet sale
michael kors handbags
under armour
chrome store
Dreamland Jewelry - Official
Louis Vuitton Online
louis vuitton outlet
Green Cleaned
Diamond Rings - Official
birkenstock canada
michael kors outlet online
Air Max 90
school bags on sale
Air Max 180
Air Max Enfants
michael kors factory outlet
michael kors bags
burberry books
burberry outlet sale
birkenstock sandals
kate spade australia
Nike Air Max 1
mens sunglasses
sunglasses hut
pandora australia
puma australia
Nike Air Max 2017
pandora australia
ugg uk
Michael Kors
kate spade outlet
prada outlet online
pandora charms sale clearance
Jordan Flight 45 Femme
kate spade
China wholesale
ugg boots
Kruz-graphix
ray ban outlet
Engagement Rings - Official
coach outlet online
coach outlet online
coach outlet
black friday
pandora jewelry sale
pandora jewelry
black friday shopping
Nike Schuhe Damen
ray-ban eyeglasses
Air Max Enfants
nike jordan shoes
Air Jordan 11 Femme
Nike KD 8
shop mlb
kate spade outlet bags
burberry outlet
Online Oyun
Nike Air Jordan Enfants
kate spade uk
payless shoes
Nike Air Max 90
kanye west shoes
kate spade shopping
coach outlet store
ugg uk
pandora necklace
oakley sunglasses
moncler sale
Longchamp outlet
discount oakley sunglasses
Nike Air Max
moncler jacket
Nike Free
swatch watch
birkenstock outlet
oakley sunglasses
Premier Jewelry - Official
Prada Bags
under armour shoes
kate spade italy
sunglasses
hermes belt
michael kors outlet
Nike Air Max 2017
birkenstock outlet
Nike Air Max 90 Mes
prada outlet woodbury
michael kors outlet online
burberry outlet sale
michael kors black friday
burberry
louis vuitton outlet
Air Jordan Femme
payless shoes
coach carter
Nike Air Jordan enfants
Wholesale Outlet Sale
Wave Prophecy 2 Shoes
michael kors outlet online
Michael Kors Outlet
michael kors australia official
80's Fashion
kate spade outlet online
prada handbags
kate spade
Nike Boots
oakley outlet
Cartier Watches
Air Max 1 Homme
birkenstock
michael kors outlet
gel kayano
Air Max 95
Nike Air Max 90
michael kors outlet online
kate spade
puma outlet
pandora charms
pandora uk
kate spade outlet online
michael kors shoes
Nike Free Run
?m th?c
ray-Ban sunglasses
louis vuitton outlet online
Nike Air Jordan Enfants
fake sunglasses
michael kors
kate spade outlet
pandora rings
Nike Shox R3
coach factory outlet
Nike Air Max Chase
michael kors
snow boots
ray ban sunglasses
rayban sunglasses
spendless shoes
coach tennis shoes
sunglasses
michael kors australia
puma shoes
diesel watches
Nike Free 3.0
Air Max 180 Homme
north face sale
burberry outlet
Prada Shoes - Official
Chanel Outlet
coach outlet us
oakley sunglasses
tracking ups
birkenstock
michael kors australia
pandora rings
ua shoes
prada outlet online
michael kors us
Wholesale womens autumn winter clothing
hermes outlet
official coach outlet site
louis vuitton outlet
Chaussures pour Femme
michael kors outlet
Nike Air Jordan Enfants
clb shoes sale
Dreamland Jewelry - Official
Nike Air Max 2017
seiko watches
sunglasses
Coach Factory Outlet
Nike Free
michael kors outlet online
official michael kors
ray ban frames
ray ban erika
coach outlet online
michael kors outlet
Air Max 180
pandora uk
Nike Air Max Enfant
hermes belt
nike outlet
Ray Ban sunglasses
nflshop com
chaussures nike
Nike Air Jordan Enfants
louis vuitton
nike running shoes
coachs outlet
Air Max 180
chrome store
Watches
mk outlet online
Rolex Watch
moncler us
puma outlet
Promise Rings - Official
michael kors shop australia
ray ban sale
Nike Blazer Femmes
kate spade outlet
michael kors australia
burberry sale
chaussure pas cher
birkenstock sandals
coach outlet online
puma sneakers
Nike Air Force
nike running
timberland outlet
prada outlet online
yeezy boost 350 shoes
michael kors outlet online
ray-ban sunglasses
Nike Free Run
michael kors outlet
Lunette Oakley
the beat
black friday michael kors
ray ban shop
Lisinopril 10mg Us
pandora australia
sunglasses store
prada us
Nike Dunk SB Low
trazodone100mg
michael kors outlet online
ugg boots
Nike Air Max 180
evbid
timberland boots
Air Jordan 10
coach outlet
louis vuitton outlet
moncler outlet
coach factory outlet online
backlink
business blog
kate spade bags
louis vuitton outlet
nbastore
michael kors bags
michael kors
birkenstock sandals
chrome store
polo outlet
Wedding Rings- Official
pandora uk
kate spade outlet
yeezy boost 350
michael kors
Air Jordan Retro 3
Nike Air Max Couple
kate spade sale
yeezy boost 350 shoes
mk outlet for sale
yeezy shoes
kate spade outlet store
burberry outlet
Coach Handbags
yeezy boots 350
kate spade handbags
ray ban outlet
Air Jordan Homme
pandora uk
kate spade australia
pandora outlet
Jewelry Armoire - Official
michael kors uk
Louis Vuitton Outlet
Nike Free Run
prada outlet online
puma shoes
jlgg10.9

Lihat semua komen(18)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.057572s Gzip On
To Top