Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Indonesia Tuduh Malaysia 'Curi' Kuda Kepang Pula

3-10-2017 03:36 PM Komen: 143
Sudah banyak kali timbul perbalahan dengan Indonesia, kali ini netizen negara seberang itu menuduh Malaysia cuba mencuri tarian kuda kepang pula.

Semuanya timbul selepas peserta pertandingan ratu cantik Miss Grand International dari Malaysia bergambar dengan kuda kepang.

Foto: FB Miss Grand Malaysia
Menurut Harian Metro, peserta yang dikenali sebagai Sanjeda John itu bergambar dengan memakai pakaian tradisional sambil memegang kuda kepang dalam satu sesi fotografi yang dijalankan baru-baru ini.

Tindakan bergambar dengan kuda kepang atau disebut sebagai kuda lumping di Indonesia itu menimbulkan kemarahan penduduk Indonesia kerana mendakwa ianya adalah budaya asal penduduk Jawa.

Malaysia sekali lagi dituduh cuba untuk mencuri budaya Indonesia.

Foto: FB Miss Grand Malaysia
Bukan itu sahaja, sebelum ini juga Malaysia pernah dituduh mencuri budaya dan makanan negara tersebut termasuk rendang, batik, cendol dan lagu Rasa Sayang.

Sementara itu menurut Jawa Pos,  pereka fesyen Indonesia, Rinaldy A Yunardi menggesa kerajaan Indonesia mempatenkan semua budaya dan kesenian milik negara itu.

Selepas ini apa lagi? Saya harap pemerintah supaya lebih peduli, katanya. -CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
9
Marah
11
Terkejut
16
Sedih
8
Lawak
14
Bosan
6
Komen: 143
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote kenarikelabu 5-10-2017 03:53 PM

Dgn negara lain diorg TAK AKAN berani punye. Kahkahkah!!!

Lain-lain Komen

Quote should 3-10-2017 03:38 PM
Edited by should at 3-10-2017 03:40 PM

Die tu org india nape pule pakai budaye jawe pakai je budaye india macam kamasutra
Quote Themilo 3-10-2017 03:42 PM
bodohnya yindon..
Quote kentel 3-10-2017 03:42 PM
TT mabuk mcm TS Loo ka???suka sgt bukak tered da basi...

https://mforum.cari.com.my/forum ... ead&tid=1061462
Quote kentel 3-10-2017 03:43 PM
should replied at 3-10-2017 03:38 PM
Die tu org india nape pule pakai budaye jawe pakai je budaye india macam kamasutra

pegi mampus la dia india ke apa nak pakai kuda lumping tu...ngko indog bila nak sedar diri masuk porem kaskus indog ngko tu? tolol negara gagal total
Quote Kerta_Angin 3-10-2017 03:55 PM
aku pulak tuduh wartawan cari curi thread kuda lumping  

masuk ni ada 3 thread kuda lumping ping ping
Quote kentel 3-10-2017 04:45 PM
Kerta_Angin replied at 3-10-2017 03:55 PM
aku pulak tuduh wartawan cari curi thread kuda lumping  

masuk ni ada 3 thread kuda lumping ping  ...

sabar gan...
Quote ainie_1008 3-10-2017 05:06 PM
semua kat Malaysia nie milik indon..
Malaysia nie tak ada apa pon..

jap salah bumi nie pon milik Indon..
Quote should 3-10-2017 05:27 PM
kentel replied at 3-10-2017 03:43 PM
pegi mampus la dia india ke apa nak pakai kuda lumping tu...ngko indog bila nak sedar diri masuk p ...

Tak nak saye nak berkuntum kat sini je
Quote damian_lee 3-10-2017 06:22 PM
Indon sentiasa dihadapannnn ... mendoniaaaa
Miliki segalanyaaaa ... gak ada selevel denhan indonnnn ... #done
Quote RatuDunia94 3-10-2017 09:40 PM
Despite of curi budaya or not.. For me kostum tu so tacky! Execution is so poorly.. Byk je lg kostum negeri2 di Malaysia yg lbh gah.
Quote dani-rox 3-10-2017 09:48 PM
kedek nya indon... negara majikan pinjam sekejap kuda kepang hauk tu pon tak boleh
Quote capiloton 3-10-2017 09:56 PM
aku tak heran pun.
yindon dah lama mendonia dengan mengklaim oksigen kat dunia ni datang dari yindon.
Quote namr 3-10-2017 10:18 PM
Amik lah indon oiii...kami tak hingin pung ngan kuda kepang lumpik lehnat itu
Quote Konahhh 4-10-2017 12:11 AM
Yelaaaa semua indon punyaaa kekdahnya {:give
Quote Konahhh 4-10-2017 12:11 AM
Yelaaaa semua indon punyaaa kekdahnya {:give
Quote Husnaazri 4-10-2017 03:46 AM
Mcm mcm org indo ni
Quote merrissa 4-10-2017 07:31 AM
kahkahkahkahkah.......claim ler sumer selagi boleh
Quote Aliaskotonggo 4-10-2017 07:53 AM
Edited by Aliaskotonggo at 4-10-2017 07:57 AM

buat dunno je. kat Indon je kecoh, kat msia haram pun org tak peduli. dah mmg dasar indon akan kecoh2 bakar2 baling2 tahi. Takyah kita ikut depa buat heboh benda ni lagi.

satu lagi, apa ke jadddaaahnya bukak sampai 3, 4 thread pasal isu nih??
Quote kentel 4-10-2017 08:18 AM
should replied at 3-10-2017 05:27 PM
Tak nak saye nak berkuntum kat sini je

kesial indon...tak cukup tanah garu dedak lari ke malingsia...tak cukup kaskudis, lari ke cari

Lihat semua komen(143)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.231627s Gzip On
To Top