Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

Pendedahan! Rupanya Cubaan Khianat Membakar Pusat Tahfiz Sudah Lama Berlaku!

18-9-2017 05:02 PM |Dilihat:6125| Komen: 39
Memang mengejutkan bila akhirnya berita memaparkan penangkapan tujuh orang suspek untuk kes tragedi pusat tahfiz Ittifaqiyah baru-baru ini. 

Selain ramai terkejut dengan suspek yang kesemuanya remaja, seakan sukar percaya kebakaran berlaku rupanya adalah kerana khianat dan dendam.

Khianat terhadap pusat tahfiz, yang melahirkan cerdik pandai dalam bidang agama. Apa sudah jadi dengan mereka ini?


Dalam pada itu, pendedahan demi pendedahan terus dibuat oleh netizen yang membuatkan ramai terlopong. 

Rupanya perbuatan khianat terhadap sekolah tahfiz bukan satu perkara baru. Ia sememangnya sudah lama terjadi dan bezanya ia tidak sampai meragut nyawa seperti yang berlaku baru-baru ini.

Hal ini didedahkan oleh dua orang netizen di laman sosial. Anda boleh membaca luahan mereka ini di bawah:

Pengkhianat agama, masuk ke pusat tahfiz pada jam 11 malam, tuang petrol!


Pusat tahfiz yang ini pula pernah dibakar 2 kali dalam tahun ini sahaja kerana khianat!


Tak dapat diterima lagi, netizen mengecam tindakan dalang kepada kebakaran pusat tahfiz di seluruh negara. Mengapa ia berlaku?


Kesimpulannya, aspek keselamatan harus menjadi keutamaan selepas ini kerana nampaknya pusat tahfiz mempunyai musuhnya yang tersendiri. 

Apa punca dan mengapa terjadi, hanya si pengkhianat yang tahu! - CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
1
Lawak
0
Bosan
1
Komen: 39
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Rainsack 28-9-2017 06:36 AM
Kesiannye

Lain-lain Komen

Quote MRX 18-9-2017 05:12 PM
Betul ke sekadar nak tumpang populariti??
Quote b_n_c 18-9-2017 06:57 PM
pada pendapat aku,
ni pendapat aku okay,
bkn nk tuduh bdk2 tahfiz..
aku mtk maaf jika pendapat aku ni sensitif dan menyinggung sesetengah pihak atau semua pihak..
berkemungkinan, berkemungkinan...

bdk2 tahfiz ni merasakan bahawa mereka lebih bagus satu level dari manusia lain membuatkan mereka bajet2 bagus n mengeluarkan kata2 tak elok kepada org lain...?

ya didikan di tahfiz berlandaskan Islam sepenuhnya, tp tidak mustahil ini terjadi kan...kita semua manusia biasa..

minta maaf ya, ini apa yg sy rasa..

selain itu, sejujurnya sy mengecam perbuatan khianat tersebut biar apa pun alasannya...
Quote umbut 18-9-2017 07:23 PM
Nak tanya.. kalo hantar anak sek tahfiz ni diorang belajar ngaji dan agama kan.. mcm exam upsr, spm, pt3 tu ada amik juga ke.. atau lepas belajar gi sambung ke al azhar ke?
Quote salmon-suki 18-9-2017 08:14 PM
b_n_c: pada pendapat aku,ni pendapat aku okay, bkn nk tuduh bdk2 tahfiz..aku mtk maaf jika pendapat aku ni sensitif dan menyinggung sesetengah pihak atau sem ...


tak dinafikan mungkin ada y berperangai mcm tu,tu atas pembawaan diri...sbb tu pentingnya belajar agama,dalami dan fahami ajaran agama tu dan praktikkan...sy ada je tjumpa budak2 y amek kos agama ni,tp perangai xsemenggah...cuma sy abaikan aje..dorg nk pndg serong kt sy ka,nk ckp bnde2 pelik ka,ikt dorg laa..

Cume zmn skrg ni kan,sy rase budak2 remaja (org2 berumur pn sama jgk{:smile) ni pantang ditegur,ditegur cara lembut pun berangin,cara keras lagi la,tu y smpai sggup bertindak bodoh mcm ni..tp tindakan dorg smpai nk mbakar sekolah tu mmg x wajar,sebab komfem2 students y xde kena mngena dgn revenge dorg akan terkena sekali...akal pndek sgt,ikt nafsu mmg binasa laa jawabnye..
Quote noell 18-9-2017 08:34 PM
Edited by noell at 18-9-2017 08:36 PM
umbut replied at 18-9-2017 07:23 PM
Nak tanya.. kalo hantar anak sek tahfiz ni diorang belajar ngaji dan agama kan.. mcm exam upsr, spm, ...

kat tmpat i kat cerok tokun neh kalo tahfiz hafal quran saja sis...kalo nak amek pereksa kena cari tahfiz yg ada sediakan tak byk...jiran i anak dia tahfiz tp dia tak amek pmr & dia amek spm belajaq sendiri saja lepas tuh dia amek stam & budak2 tahfiz neh memory mmg kuat so senang hapal pelajaran nak amek spm

tapi i rasa baik lagik belajaq pondok sis...pondok belajaq kitab & tahfiz sekali kalo dia ndak sebab ada ustaz neh cerita byk budak2 tahfiz pi belajaq oversea dada kosong pasal kitab2 hadis sampai sana terus terpengaruh dgn syiah sis wallahualam

satu lagik sis kena amek stam/senawi segala kalo nak jadi imam masjid kat tanah malaya sis

Quote SalenaGomez 18-9-2017 08:50 PM
umbut: Nak tanya.. kalo hantar anak sek tahfiz ni diorang belajar ngaji dan agama kan.. mcm exam upsr, spm, pt3 tu ada amik juga ke.. atau lepas belajar gi s ...


Ade je skrg ni tahfiz yg integrate ngn sekolah kerajaan....contohnya pagi depa pegi sekolah,lepas zohor stat pengajian tahfiz..diorg ni sume duk asrama
Quote mommymonster82 19-9-2017 12:13 AM
Edited by mommymonster82 at 19-9-2017 12:18 AM
umbut replied at 18-9-2017 07:23 PM
Nak tanya.. kalo hantar anak sek tahfiz ni diorang belajar ngaji dan agama kan.. mcm exam upsr, spm, ...


Terpulg pd jenis tahfiz yg u pilih..
Ada tahfiz skrg ni amik cambridge silibus pon ada. Yg gini biasanya berbayar dan kena ada kelulusan dr kpm..
So sebelum nk hntar anak u kena tanya habis2. Free ke berbayar ke mcm mn.. silibus apa dorg amik. Tahfiz skrg ni bukn mcm dulu2 hafal quran je.. ada tempat yg bahasa inggeris n arab jd bahasa utama selain bm. Budak amik subjek sains semua. Termasuk subjek2 agama...

Mcm cousin me dulu ada amik Spm dgn STAM ke apa ntah.. belajar sampi belas2 subjek..  sambil hafal quran.. habis spm..dah hafal 30 juzuk..
Quote mommymonster82 19-9-2017 12:16 AM
SalenaGomez replied at 18-9-2017 08:50 PM
Ade je skrg ni tahfiz yg integrate ngn sekolah kerajaan....contohnya pagi depa pegi sekolah,lepa ...

Ada sekolah yg x asrama. Tp sekolah dr pagi sampi asar gtu..

Pagi2 hafal quran lepas tu ada kelas mcm biasa ambil igcse lagi..bukn setakat upsr pt3 spm.. kena survey n tanya sbb private school ni mcm2 ada..
Quote chazey 19-9-2017 01:39 AM
mommymonster82 replied at 19-9-2017 12:13 AM
Terpulg pd jenis tahfiz yg u pilih..
Ada tahfiz skrg ni amik cambridge silibus pon ada. Yg gini ...


Mesti bayar pun mahal kan Mommy. But dengan silibus yang ditawarkan tu berbaloi bagi ai walau mahal cemana pun.
Quote Aera 19-9-2017 02:35 AM
Tak berani nak komen apa2.

Anak jiran iols kemain buas,malas nak buat kerja sekolah,nak ke sekolah hari2 pun kemain liat.last2 maknya tanya sbb dah lain macam sgt.dia cakap dia mmg tak suka pi sekolah tapi teringin sgt nak masuk tahfiz.maknya mcm tak caya dan rasa tak yakin.

Tahun lepas hantar masuk tahfiz.alhamdulillah dah tak buas macam dulu.balik rumah sopan and tertib ja,tak banyak cakap macam dulu.kat mulut nampak dok berzikir ja maknya cerita.kalau family bawak dia pi outing, bila dah nak dekat maghrib,tak senang duduk dah nak suruh hantar balik cepat2 sbb takut tak sempat berjemaah.allahuakbar

Wallahualam.moga yg baik2 hendakNya utk anak2 tahfiz dan anak2 yg lain di luar sana jugak.
Quote wikedsaikel 19-9-2017 07:40 AM
umbut: Nak tanya.. kalo hantar anak sek tahfiz ni diorang belajar ngaji dan agama kan.. mcm exam upsr, spm, pt3 tu ada amik juga ke.. atau lepas belajar gi s ...

Ada tahfiz yg lengkap. Ada tahfiz yg takde. Bergantung pada pilihan ibu bapa. Pendapat aku adalah kalau ibubapa yg hantar tahfiz tak lengkap akademik keduniaan tu bermakna dua je -
1) ibu bapa tu ada perancangan lain sebab kaya dan ada bisnes sendiri
2) ibu bapa tu tidak ada rasa tanggungjawab/mmg unfit jadi parents.
fyi, aliran agama ada exam dia sndiri dan nk lulus bukan senang. Budak kena kerja keras dan cerdik juga.
Ramai je yg skor dua dua aliran dan parents hantar sendiri ke timur tengah.
Quote wikedsaikel 19-9-2017 07:43 AM
noell:    Edited by noell at 18-9-2017 08:36 PM  kat tmpat i kat cerok tokun neh kalo tahfiz hafal quran saja sis...kalo nak amek pereksa kena cari tahfiz yg  ...

Tq. Iols take note perenggan kedua uols nok {:good
Quote mizruncing 19-9-2017 10:52 AM
Allahuakbar. Takutnya dgr
Quote revolusi_30 19-9-2017 11:04 AM
Bg akak  kerana mulut badan binasa.  Itu saja
Quote mommymonster82 19-9-2017 12:50 PM
chazey replied at 19-9-2017 01:39 AM
Mesti bayar pun mahal kan Mommy. But dengan silibus yang ditawarkan tu berbaloi bagi ai walau ma ...

Setkt ni me survey2 mmg yuran antara 1-2k sebulan. Yuran pendaftaran pelbagai harga. Tp berbaloila dgn servis. Tengok bangunan semua ok..
Ada yg mmg tak amik silibus malaysia. Nk amik spm kena daftar sendiri.. ada yg xde akademik  mcm sains ke apa. Ada yg hafal quran je ada yg belajar hadithla tafsir la..so mcm2 dah sekrg ni. Mak bapak kena survey.  Ikut keperluan n kehendak kita..
Quote arffa 20-9-2017 10:00 AM
umbut replied at 18-9-2017 07:23 PM
Nak tanya.. kalo hantar anak sek tahfiz ni diorang belajar ngaji dan agama kan.. mcm exam upsr, spm, ...

ada yang ambil persendirian. ada juga ibu bapa upah guru untuk ajar secara persendirian. sebab ada juga student - student saya ni budak tahfiz dan sekolah pondok yang berjaya di IPT ni. ada ibu bapa fokus dulu pada tahfiz bila anak dah hafal Alquran mereka hantar belajar subject asas untuk melayakkan mereka mengambil SPM.
Quote arffa 20-9-2017 10:03 AM
Aera replied at 19-9-2017 02:35 AM
Tak berani nak komen apa2.

Anak jiran iols kemain buas,malas nak buat kerja sekolah,nak k ...

anak kawan saya pun sama. belajar sekolah kebangsaan ni memang teruk keputusannya dan macam tak semangat. Dia kata kat mak dia nak masuk tahfiz. Alhamdulillah boleh pulak dia menghafal Al - Quran ni walaupun akademiknya teruk. Tapi budak ni mmg budak baik mendengar kata sangat.
Quote Aera 20-9-2017 11:28 AM
arffa replied at 20-9-2017 10:03 AM
anak kawan saya pun sama. belajar sekolah kebangsaan ni memang teruk keputusannya dan macam tak se ...

Betul u...minat budak2 ni tak sama.ada yg kdg teruk akademiknya,tapi dr segi rohani dia boleh.nak bg anak2 masuk stadi bidang apapun,mmg kena tgk minat dan kebolehan anak tu.kalau paksa tapi anak tu takboleh bawak,tak menjadi jgk kan...mudahan baik2 saja la utk anak2 tahfiz ni kan
Quote aurorae 20-9-2017 12:20 PM
arffa replied at 20-9-2017 10:03 AM
anak kawan saya pun sama. belajar sekolah kebangsaan ni memang teruk keputusannya dan macam tak se ...

mudah mengafal Quran ni satu kelebihan juga, terutama bagi budak2 yang lemah akademik.  Seorang anak aku begitu,  apa2 saja yang berkaitan agama dia cepat dapat.  Aku rasa sebab dia otak dia lurus dan tak bersimpang siur.    Sebab tu subjek lain yang perlukan pemahaman dan kritikal thinking macam maths dan sains dia susah nak dapat.  Dia pun jenis budak baik dan selalu mengalah dengan adik2.

Bagi budak2 yang power akademik dan boleh menghafal, memang berlebih2 lah kebolehannya tu.

Lihat semua komen(39)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.069605s Gzip On
To Top