Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Segalanya Bukan Mustahil, Ini 10 Cara Miliki 4 Buah Rumah Sebelum 30 Tahun

15-9-2017 02:12 PM|Oleh: Myra Rozi | Dilihat: 1801| Komen: 12

Foto: Property Guru
Harga hartanah yang semakin melambung tinggi membuatkan ramai antara kita, terutama anak muda garu kepala memikirkan bagaimana caranya untuk memiliki rumah idaman.

Tapi segalanya bukan mustahil, perkongsian dari Harith Faizal melalui blog Gila Hartanah ini dapat membantu anda untuk memiliki sehingga empat buah rumah sebelum usia 30 tahun. Jom baca.

10 Cara Miliki 4 Buah Rumah Sebelum 30 Tahun

1. Rumah pertama jangan guna kelayakan maksimum

2. Buat kad kredit beberapa bulan sebelum beli rumah

3. Rumah pertama disewakan, jangan duduk sendiri

4. Cari tawaran untuk beli rumah dengan modal minima

5. Mohon ASB Financing sebagai force saving

6. Jangan menggedik nak beli kereta dulu

7. Nak senang, beli rumah dengan bantuan ejen

8. Elakkan beli rumah gabung gaji suami isteri

9. Simpan duit di Tabung Haji atau ASB secara konsisten

10. Mulakan simpanan tabung rumah walau masih belajar
Apa yang penting kena ada hala tuju yang jelas, mulakan semua langkah yang disarankan dan konsisten dalam melaksanakannya. 

Semoga berjaya kepada semua!-CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
3
Marah
0
Terkejut
1
Sedih
0
Lawak
2
Bosan
3
Komen: 12
Komen

Previous : Masalah Bulu Kucing Gugur Satu Rumah? Berilah Kucing Makan Kuning Telur!

Next       : Tersalah Hantar Mesej Whatsapp? Fungsi Delete Ini Pasti Membuatkan Anda Terasa Lega

Komen Terbaru

Quote acik79 19-10-2017 12:35 AM
Edited by acik79 at 19-10-2017 12:36 AM

Sapa nak cari rumah leh bagitau aku... aku ejen hartanah...

Lain-lain Komen

Quote tagas 15-9-2017 02:40 PM
Di mana ada kemahuan di situ ade jln
Quote leena1234 16-9-2017 11:44 PM
{:good baguslah tp x semua org bole ikut
Quote SweetShera 17-9-2017 11:54 AM
alhamdulillah sy dah ada 3 buah rumah sekarang

caranya- sy jual rumah kedua dan bina 2 buah rumah hasil jualan rumah kedua. (bina rumah mampu sewa..hihi)

Ramai cakap rugi bina rumah better simpan dalam asb

Sy tak peduli sbb cost membina rumah makin meningkat hari demi hari

Sy plan dlm 5 tahun lagi boleh bina lagi 1 rumah




Quote sabar_sabariah 18-9-2017 11:48 AM
kenapa tak digalakkan beli rumah combine nama suami isteri?

Saya dah beli 1st rumah atas nama saya
Saya plan beli 2nd rumah combine nama suami isteri
Quote EncikRhoma 18-9-2017 07:26 PM
Edited by EncikRhoma at 18-9-2017 11:30 AM
sabar_sabariah replied at 18-9-2017 03:48 AM
kenapa tak digalakkan beli rumah combine nama suami isteri?

Saya dah beli 1st rumah atas nama say ...

sebab untuk rumah pertama dan kedua, bank boleh bagi pinjaman hingga 90% dari harga rumah. Untuk rumah ketiga cuma dapat 70% saja. Tapi kalau tak gabung, suami boleh dapat rumah pertama dan kedua dengan margin pinjaman 90%. Kemudian isteri pulak buat loan untuk rumah pertama dan kedua dia dengan margin pinjaman 90% jugak. Kiranya 4 biji rumah dapat margin pinjaman 90%.

Kalau ikut situasi kau, rumah pertama dapat 90% pinjaman. Rumah kedua yg ko plan nak gabung dengan nama isteri still dapat 90% pinjaman. Untuk rumah ketiga isteri ko still layak untuk dapat 90% pinjaman tapi pinjaman kau cuma layak untuk 70% je. Kalau kau nak gabung pinjaman untuk rumah ketiga dengan isteri, bank akan ambik kelayakan yg paling rendah iaitu kelayakan kau  yg sebanyak 70% tu


Quote EncikRhoma 18-9-2017 07:29 PM
Eh ko ni laki ke pompuan @sabar_sabariah ooii... konpius pulak aku nak guna term siapa isteri, siapa suami
Quote sabar_sabariah 19-9-2017 08:26 AM
EncikRhoma replied at 18-9-2017 07:29 PM
Eh ko ni laki ke pompuan @sabar_sabariah ooii... konpius pulak aku nak guna term siapa isteri, siapa ...

i see..maksudnya kalau bergabung, bank akan consider kelayakan yang terendah la ye
ok. faham.

aku sang isteri
Quote mizruncing 19-9-2017 11:27 AM
bestnya spe ada rumah sdri . x mampu lg
Quote EncikRhoma 19-9-2017 06:03 PM
mizruncing replied at 19-9-2017 03:27 AM
bestnya spe ada rumah sdri . x mampu lg

Insyaallah ada rezeki nanti. Orang kata pelan-pelan kayuh
Quote mizruncing 20-9-2017 09:59 AM
EncikRhoma replied at 19-9-2017 06:03 PM
Insyaallah ada rezeki nanti. Orang kata pelan-pelan kayuh

btol. i will
Quote @chik 17-10-2017 11:36 PM
kena cepat bertindak..jangan teragak-agak
Quote acik79 19-10-2017 12:35 AM
Edited by acik79 at 19-10-2017 12:36 AM

Sapa nak cari rumah leh bagitau aku... aku ejen hartanah...

Lihat semua komen(12)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Apple App Store
    Get it FREE Google play
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.047511s Gzip On
    To Top