Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Usah Keliru Lagi, Ini 5 Jenis Daging Yang Sihat Dan Baik Dimakan

14-9-2017 04:22 PM|Oleh: Adib Za | Dilihat: 1405| Komen: 13

Bila bercakap tentang daging, masih ramai yang keliru apakah yang terbaik untuk mereka. 

Adakah daging ayam kurang baik, daging lembu lebih baik..dan sebagainya. Mungkin itu adalah antara persoalan yang bermain di minda ramai orang.

Terdapat jenis daging yang anda boleh nikmati dalam hidangan dan ia tidak menyebabkan kolestrol anda melambung. Begitu juga sebaliknya.

Nak tahu apakah daging terbaik untuk anda ambil dalam diet? Berikut merupakan 5 jenis daging yang anda boleh ambil ya:


1. Daging kerbau

Daging kerbau merupakan alternatif terbaik yang baik untuk anda yang ingin mengambil daging merah. 

Rasanya setanding daging merah (lembu) namun memiliki kandungan lemak yang lebih sedikit dan kurang kalori serta kolestrol berbanding daging lembu, ayam malahan ikan!

2. Daging ayam

Sangat sihat jika diambil tanpa kulitnya. Ia juga mengandungi sumber nutrisi seperti selenium, vitamin B6 dan bitamin B3. 

Dan tahukah anda daging putih ini merupakan anti-depresi yang baik?



3. Daging ikan

Daging ikan dan ayam memang mengandungi kolestrol yang tidak setinggi daging merah. Malah, lemak dalam ikan dianggap dan dipercayai mempunyai manfaatnya seperti salmon.

Lemak omega-3 misalnya dalam ikan mampu menurunkan risiko terkena penyakit kardiovaskular. 

4. Daging ostrich

Bagi anda yang ingin mengurangkan pengambilan daging merah, bolehlah mencuba daging ostrich atau burung unta. 

Secara teknikalnya ia mengandungi lemak yang kurang separuh dari daging ayam. Malah tinggi pula kandungan proteinnya!

Foto: Carian internet

5. Daging panggang

Jika anda tetap mahu mengambil daging merah seperti lembu atau kambing, pilihlah daging yang dimasak secara panggang. 

Ia kurang mengandungi lemak tepu dan juga menawarkan protein yang tinggi. - CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
1
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 13
Komen

Previous : Geli Dengan Lendir Bendi? Kena Suka Juga Sebab...

Next       : Alamak, Bayiku Kuning? Ikut 2 Petua Viral Ini!

Komen Terbaru

Quote redapple10 15-9-2017 08:06 PM
Off topic sket.. iols mmg obsess steak and lamb chop ni.. so selalu beli yg frozen n perap sendiri.. since kat umah ada airfryer,usually masak dlm air fryer.. and boleh nmpk kat situ lemak2 tu mencair  esp kalo lamb chop. Tp yg bestnya jd sedap pulak daging/lamb chop tu bila masak dgn lemak tu sendiri.. and siapa2 yg diet tu leh invest air fryer ni.. dijamin puas hati.. sbb yg tinggal the meat itself n lemak2 selamat mencair..

Lain-lain Komen

Quote red_rose 14-9-2017 05:23 PM
ok thanks info
Quote EvieWanKenobi 14-9-2017 05:38 PM
Grilled salmon..
Quote leena1234 14-9-2017 06:42 PM
Good info! {:good{:hooray
Quote umbut 14-9-2017 07:26 PM
Daging ostrich tu sedap...
Quote salmon-suki 14-9-2017 08:40 PM
Pernah  sekali je try sate kobau tp x berkenan  sbb warna hitam sgt..hehe..lg ske mkn ayam,ikan..daging lmbu jrg2 sbb mahal..seafood lg ler mahal..{:cryrun
Quote Hedwig77 15-9-2017 06:55 AM
Daging ayam mutiara yg low fat. Lg low fat dari daging ayam.
Quote opahJan 15-9-2017 08:52 AM
kat mana nk beli daging ostrich {:laugh
Quote mizruncing 15-9-2017 09:11 AM
good info. sedapnyaaa
Quote Electromagnet 15-9-2017 09:17 AM
Kerbau liatlah.pyh empuk .ke aku xpndai msk
Quote munchkin 15-9-2017 09:30 AM
Electromagnet: Kerbau liatlah.pyh empuk .ke aku xpndai msk


I pun tak reti daging kerbau ni. First time makan, mmg sedap cuma tough sikit sebab dia lean meat. Sangat sedap actually.
Quote Aquarius9283 15-9-2017 12:11 PM
Thanks info
Quote moocoww 15-9-2017 06:45 PM
Teringin nak mkn daging ostrich ni...sedap ke rasanya?
Quote redapple10 15-9-2017 08:06 PM
Off topic sket.. iols mmg obsess steak and lamb chop ni.. so selalu beli yg frozen n perap sendiri.. since kat umah ada airfryer,usually masak dlm air fryer.. and boleh nmpk kat situ lemak2 tu mencair  esp kalo lamb chop. Tp yg bestnya jd sedap pulak daging/lamb chop tu bila masak dgn lemak tu sendiri.. and siapa2 yg diet tu leh invest air fryer ni.. dijamin puas hati.. sbb yg tinggal the meat itself n lemak2 selamat mencair..

Lihat semua komen(13)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Apple App Store
    Get it FREE Google play
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.045488s Gzip On
    To Top