Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Terlalu Banyak Yang Negatif Di Laman Sosial, Bagaimana Mahu Jadi Netizen Yang Baik?

14-9-2017 12:01 PM |Dilihat: 770| Komen: 7

Sebelum tidur dan selepas bangun tidur, selalunya telefonlah benda yang kita pegang, kan? Kenapa? Apakah kita sudah terlalu taksub pada gajet itu. Sebagai freelancer, memang saya akur. 

Saya hampir tak boleh tenang kalau tidak ada telefon pintar kerana semua kerja saya ada di situ iaitu di dalam whatsapp, telegram, facebook, instagram, wechat, email, google+ dan sebagainya. 

Saya perlu lihat update terkini daripada rakan kongsi dan client. Saya buat editing dan berkomunikasi dengan pereka grafik juga di situ. Sambil itu saya akan merayap ke laman sembang di Facebook dan Whataapp. Saja nak tengok status kawan-kawan. 

Saya yakin ramai di kalangan kita ini yang banyak tugasannya bergantung pada telefon pintar dan komputer. Tahukah anda bahawa kita semua merupakan sebahagian daripada 14 juta rakyat Malaysia yang ada akaun media sosial. Wah, ramainya! Separuh daripada keseluruhan 28 juta rakyat. 


Jadi, jangan terkejut kalau saya katakan yang kita turut menyumbang kepada angka beratus billion minit masa yang diperuntukkan oleh netizen seluruh dunia di media sosial. Wah, begitu banyaknya masa kita di depan gajet ya.

Ironinya, pernahkah anda dengar kritikan seseorang yang menyatakan bahawa rakyat Malaysia merupakan antara pengguna yang paling teruk apabila meletakkan komen di platform media sosial?

Pastinya setiap orang yang ada akaun media sosial ini akan bertanggung jawab terhadap akaun masing-masing. Macam kita jaga nama baik kita juga. Jadi, saya tidak berasa yang saya ini pengguna media sosial yang negatif. Anda pun begitu juga bukan? Siapa yang hendak memasukkan pasir dalam periuk nasi sendiri? Tak gitu?

Namun, itulah hakikat yang perlu ditelan. Bahkan kritikan tersebut datangnya daripada Ketua Polis Negara kita sendiri iaitu Tan Sri Khalid Abu Bakar. Beliau dilaporkan sebagai berkata oleh freemalaysia.com bahawa pengendali sosial media Malaysia gemar memberi atau berkongsi komen sensitif yang boleh menjejaskan keharmonian negara. 

Dari segi undang-undang, beliau berkata bahawa polis bekerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) untuk memantau sebarang berita palsu yang dikongsi. Mereka yang melanggar undang-undang akan dibawa ke muka pengadilan.


Pada saya, amaran ini sudah cukup menggerunkan untuk kita bersikap sambil lewa dengan meletakkan komen-komen yang negatif, provokatif, palsu dan mengguris perasaan orang lain. Ingatlah bahawa Kata-kata sebelum diucapkan adalah hak kita tapi kata-kata yang telah diucapkan menjadi hak orang lain.

KEPERCAYAAN TERHADAP MEDIA SOSIAL MENURUN
Saya yakin, netizen semakin bijak kerana tidak mudah menelan segala yang disuap di laman sosial. Hal ini dibuktikan melalui penemuan kajian Trust Barometer 2016 syarikat konsultasi komunikasi antarabangsa, Edelman. Penemuan baru-baru ini menunjukkan kesedaran bahawa media sosial bukan sumber media paling dipercayai dalam kalangan masyarakat di Malaysia.

Laporan itu menyebut, tahap kepercayaan terhadap media juga didapati menurun satu mata daripada 46 peratus pada 2015 kepada 45 peratus pada 2016.

Sebelum ini, kepercayaan masyarakat terhadap media sosial tinggi iaitu sebanyak 58 peratus pada 2013. Bagaimana pun saiz sampel kajian Barometer di Malaysia bagi kaji selidik ini hanya seramai 1,150 responden untuk penduduk umum dan 200 responden untuk penduduk berpendidikan. Ia mungkin jauh daripada keputusan yang sepatutnya.

KETAHUI 10 DO'S & DONTS UNTUK MENJADI NETIZEN POSITIF
DOS
1. Lebih banyak berkongsi mengenai urusan kerja, hobi, bisnes atau info-info berbentuk fakta yang positif.
2. Lebih selektif dan berhubunglah dengan individu yang anda kenali atau jelas profile peribadinya. Letakkan status privacy jika anda memuat naik status yang bersifat peribadi.
3. Hormati hak dan perasaan orang lain. Gunakan ayat-ayat yang baik dan sopan.
4. Hanya kongsi maklumat yang sahih dan positif sahaja. Jika bertujuan untuk membetulkan sesuatu fakta, lakukanlah dengan berhemah.
5. Bertanya dulu. Sering bertanya, betul ke maklumat ni? kepada rakan yang menghantar mesej tersebut. Selalunya bila ditanya, pasti anda akan mendapat jawapan, Entahlah, aku forward je.

Foto: Carian internet
DONTS
1. Usah buka akaun palsu semata-mata mahu membuat serangan siber terhadap seseorang atau pihak tertentu. 
2. Usah bincangkan secara terbuka perkara-perkara aib atau tidak sahih yang melibat mangsa seperti jenayah sumbang mahram dan sebagainya. Tidak perlu jadi pemberita tanpa gaji, peguam, hakim dan sebagainya. Biar mereka yang bertauliah menjadikan kerja mereka. Kita tetap boleh berbincang tapi lakukan secara umum, berhemah dan usah cuba timbulkan sensasi.
3. Usah takut untuk unfriend atau untag rakan dan post yang tidak anda senangi. Lakukannya dengan senang hati kerana akaun itu hak anda. 
4. Facebook bukan album gambar atau diari anda. Usah kongsi terlalu banyak maklumat tentang diri dan keluarga.
5. Usah jadikan media sosial sebagai ruang meluahkan perasaan secara keterlaluan. Anda akan kelihatan seperti seorang yang perlukan perhatian dan terdesak.

Di sini, saya ingin mengajak kita semua agar menjadi netizen yang matang dan bertanggung jawab. Usah menjadi penyebar berita palsu atau aib orang lain di media sosial. Sama-samalah kita hentikannya demi menjaga keharmonian keluarga, masyarakat dan negara kita.

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
1
Reply: 7
Komen

Komen Terbaru

Quote jlgg 9-10-2017 08:04 PM
ray ban uk
Premier Jewelry. - Official
Nike Air Force 1 Homme
Nike Air Max Femme
kate spade outlet sale
kate spade bags
Hermes Outlet
burberry
michael kors
michael kors outlet sale
NIKE Schuhe Shop
pandora charms outlet
hermes bag
Salomon Speedcross Shoes
hot dor
Air Max 90 Femme
payless near me
salomon sneakers
michael kors
black friday
Jewelry Armoire - Official
Nike Air Jordan
Nike Jordans
omega watches
coach handbags sale
puma oulet sale
prada outlet sale
michael kors handbags
under armour
chrome store
Dreamland Jewelry - Official
Louis Vuitton Online
louis vuitton outlet
Green Cleaned
Diamond Rings - Official
birkenstock canada
michael kors outlet online
Air Max 90
school bags on sale
Air Max 180
Air Max Enfants
michael kors factory outlet
michael kors bags
burberry books
burberry outlet sale
birkenstock sandals
kate spade australia
Nike Air Max 1
mens sunglasses
sunglasses hut
pandora australia
puma australia
Nike Air Max 2017
pandora australia
ugg uk
Michael Kors
kate spade outlet
prada outlet online
pandora charms sale clearance
Jordan Flight 45 Femme
kate spade
China wholesale
ugg boots
Kruz-graphix
ray ban outlet
Engagement Rings - Official
coach outlet online
coach outlet online
coach outlet
black friday
pandora jewelry sale
pandora jewelry
black friday shopping
Nike Schuhe Damen
ray-ban eyeglasses
Air Max Enfants
nike jordan shoes
Air Jordan 11 Femme
Nike KD 8
shop mlb
kate spade outlet bags
burberry outlet
Online Oyun
Nike Air Jordan Enfants
kate spade uk
payless shoes
Nike Air Max 90
kanye west shoes
kate spade shopping
coach outlet store
ugg uk
pandora necklace
oakley sunglasses
moncler sale
Longchamp outlet
discount oakley sunglasses
Nike Air Max
moncler jacket
Nike Free
swatch watch
birkenstock outlet
oakley sunglasses
Premier Jewelry - Official
Prada Bags
under armour shoes
kate spade italy
sunglasses
hermes belt
michael kors outlet
Nike Air Max 2017
birkenstock outlet
Nike Air Max 90 Mes
prada outlet woodbury
michael kors outlet online
burberry outlet sale
michael kors black friday
burberry
louis vuitton outlet
Air Jordan Femme
payless shoes
coach carter
Nike Air Jordan enfants
Wholesale Outlet Sale
Wave Prophecy 2 Shoes
michael kors outlet online
Michael Kors Outlet
michael kors australia official
80's Fashion
kate spade outlet online
prada handbags
kate spade
Nike Boots
oakley outlet
Cartier Watches
Air Max 1 Homme
birkenstock
michael kors outlet
gel kayano
Air Max 95
Nike Air Max 90
michael kors outlet online
kate spade
puma outlet
pandora charms
pandora uk
kate spade outlet online
michael kors shoes
Nike Free Run
?m th?c
ray-Ban sunglasses
louis vuitton outlet online
Nike Air Jordan Enfants
fake sunglasses
michael kors
kate spade outlet
pandora rings
Nike Shox R3
coach factory outlet
Nike Air Max Chase
michael kors
snow boots
ray ban sunglasses
rayban sunglasses
spendless shoes
coach tennis shoes
sunglasses
michael kors australia
puma shoes
diesel watches
Nike Free 3.0
Air Max 180 Homme
north face sale
burberry outlet
Prada Shoes - Official
Chanel Outlet
coach outlet us
oakley sunglasses
tracking ups
birkenstock
michael kors australia
pandora rings
ua shoes
prada outlet online
michael kors us
Wholesale womens autumn winter clothing
hermes outlet
official coach outlet site
louis vuitton outlet
Chaussures pour Femme
michael kors outlet
Nike Air Jordan Enfants
clb shoes sale
Dreamland Jewelry - Official
Nike Air Max 2017
seiko watches
sunglasses
Coach Factory Outlet
Nike Free
michael kors outlet online
official michael kors
ray ban frames
ray ban erika
coach outlet online
michael kors outlet
Air Max 180
pandora uk
Nike Air Max Enfant
hermes belt
nike outlet
Ray Ban sunglasses
nflshop com
chaussures nike
Nike Air Jordan Enfants
louis vuitton
nike running shoes
coachs outlet
Air Max 180
chrome store
Watches
mk outlet online
Rolex Watch
moncler us
puma outlet
Promise Rings - Official
michael kors shop australia
ray ban sale
Nike Blazer Femmes
kate spade outlet
michael kors australia
burberry sale
chaussure pas cher
birkenstock sandals
coach outlet online
puma sneakers
Nike Air Force
nike running
timberland outlet
prada outlet online
yeezy boost 350 shoes
michael kors outlet online
ray-ban sunglasses
Nike Free Run
michael kors outlet
Lunette Oakley
the beat
black friday michael kors
ray ban shop
Lisinopril 10mg Us
pandora australia
sunglasses store
prada us
Nike Dunk SB Low
trazodone100mg
michael kors outlet online
ugg boots
Nike Air Max 180
evbid
timberland boots
Air Jordan 10
coach outlet
louis vuitton outlet
moncler outlet
coach factory outlet online
backlink
business blog
kate spade bags
louis vuitton outlet
nbastore
michael kors bags
michael kors
birkenstock sandals
chrome store
polo outlet
Wedding Rings- Official
pandora uk
kate spade outlet
yeezy boost 350
michael kors
Air Jordan Retro 3
Nike Air Max Couple
kate spade sale
yeezy boost 350 shoes
mk outlet for sale
yeezy shoes
kate spade outlet store
burberry outlet
Coach Handbags
yeezy boots 350
kate spade handbags
ray ban outlet
Air Jordan Homme
pandora uk
kate spade australia
pandora outlet
Jewelry Armoire - Official
michael kors uk
Louis Vuitton Outlet
Nike Free Run
prada outlet online
puma shoes
jlgg10.9

Lain-lain Komen

Quote IsobelMelody 14-9-2017 12:33 PM
Good articles.
Quote petaiterbang 14-9-2017 01:30 PM
Memang betul, dalam forum cari ni pon bersepah salah satu nick dia errrr malas lah nak citer malu pulak

Kan @Queen.Dendra kan

Quote Queen.Dendra 14-9-2017 01:38 PM
petaiterbang replied at 14-9-2017 01:30 PM
Memang betul, dalam forum cari ni pon bersepah salah satu nick dia errrr malas lah nak citer malu pu ...

Betullah sangat bro..banyak sangat unsur negatip medsoc ni kalau tak reti guna.
Quote manjalara_01 14-9-2017 02:59 PM
selagi muka masing2....terselamat dari aib....selagi tu la ramai yg syok jadi haters/pencarut & sebagainye...
Quote Nonones 14-9-2017 04:26 PM
selepas 5 tahun aku deactivated facebook, twitter hidup aku lebih aman serta positif. gittewwwww! tak mati pun takde media sosial ni tapi terbuat account forumcari pulak
Quote mizruncing 15-9-2017 09:12 AM
berhusnuzon sepanjang masa
Quote jlgg 9-10-2017 08:04 PM
ray ban uk
Premier Jewelry. - Official
Nike Air Force 1 Homme
Nike Air Max Femme
kate spade outlet sale
kate spade bags
Hermes Outlet
burberry
michael kors
michael kors outlet sale
NIKE Schuhe Shop
pandora charms outlet
hermes bag
Salomon Speedcross Shoes
hot dor
Air Max 90 Femme
payless near me
salomon sneakers
michael kors
black friday
Jewelry Armoire - Official
Nike Air Jordan
Nike Jordans
omega watches
coach handbags sale
puma oulet sale
prada outlet sale
michael kors handbags
under armour
chrome store
Dreamland Jewelry - Official
Louis Vuitton Online
louis vuitton outlet
Green Cleaned
Diamond Rings - Official
birkenstock canada
michael kors outlet online
Air Max 90
school bags on sale
Air Max 180
Air Max Enfants
michael kors factory outlet
michael kors bags
burberry books
burberry outlet sale
birkenstock sandals
kate spade australia
Nike Air Max 1
mens sunglasses
sunglasses hut
pandora australia
puma australia
Nike Air Max 2017
pandora australia
ugg uk
Michael Kors
kate spade outlet
prada outlet online
pandora charms sale clearance
Jordan Flight 45 Femme
kate spade
China wholesale
ugg boots
Kruz-graphix
ray ban outlet
Engagement Rings - Official
coach outlet online
coach outlet online
coach outlet
black friday
pandora jewelry sale
pandora jewelry
black friday shopping
Nike Schuhe Damen
ray-ban eyeglasses
Air Max Enfants
nike jordan shoes
Air Jordan 11 Femme
Nike KD 8
shop mlb
kate spade outlet bags
burberry outlet
Online Oyun
Nike Air Jordan Enfants
kate spade uk
payless shoes
Nike Air Max 90
kanye west shoes
kate spade shopping
coach outlet store
ugg uk
pandora necklace
oakley sunglasses
moncler sale
Longchamp outlet
discount oakley sunglasses
Nike Air Max
moncler jacket
Nike Free
swatch watch
birkenstock outlet
oakley sunglasses
Premier Jewelry - Official
Prada Bags
under armour shoes
kate spade italy
sunglasses
hermes belt
michael kors outlet
Nike Air Max 2017
birkenstock outlet
Nike Air Max 90 Mes
prada outlet woodbury
michael kors outlet online
burberry outlet sale
michael kors black friday
burberry
louis vuitton outlet
Air Jordan Femme
payless shoes
coach carter
Nike Air Jordan enfants
Wholesale Outlet Sale
Wave Prophecy 2 Shoes
michael kors outlet online
Michael Kors Outlet
michael kors australia official
80's Fashion
kate spade outlet online
prada handbags
kate spade
Nike Boots
oakley outlet
Cartier Watches
Air Max 1 Homme
birkenstock
michael kors outlet
gel kayano
Air Max 95
Nike Air Max 90
michael kors outlet online
kate spade
puma outlet
pandora charms
pandora uk
kate spade outlet online
michael kors shoes
Nike Free Run
?m th?c
ray-Ban sunglasses
louis vuitton outlet online
Nike Air Jordan Enfants
fake sunglasses
michael kors
kate spade outlet
pandora rings
Nike Shox R3
coach factory outlet
Nike Air Max Chase
michael kors
snow boots
ray ban sunglasses
rayban sunglasses
spendless shoes
coach tennis shoes
sunglasses
michael kors australia
puma shoes
diesel watches
Nike Free 3.0
Air Max 180 Homme
north face sale
burberry outlet
Prada Shoes - Official
Chanel Outlet
coach outlet us
oakley sunglasses
tracking ups
birkenstock
michael kors australia
pandora rings
ua shoes
prada outlet online
michael kors us
Wholesale womens autumn winter clothing
hermes outlet
official coach outlet site
louis vuitton outlet
Chaussures pour Femme
michael kors outlet
Nike Air Jordan Enfants
clb shoes sale
Dreamland Jewelry - Official
Nike Air Max 2017
seiko watches
sunglasses
Coach Factory Outlet
Nike Free
michael kors outlet online
official michael kors
ray ban frames
ray ban erika
coach outlet online
michael kors outlet
Air Max 180
pandora uk
Nike Air Max Enfant
hermes belt
nike outlet
Ray Ban sunglasses
nflshop com
chaussures nike
Nike Air Jordan Enfants
louis vuitton
nike running shoes
coachs outlet
Air Max 180
chrome store
Watches
mk outlet online
Rolex Watch
moncler us
puma outlet
Promise Rings - Official
michael kors shop australia
ray ban sale
Nike Blazer Femmes
kate spade outlet
michael kors australia
burberry sale
chaussure pas cher
birkenstock sandals
coach outlet online
puma sneakers
Nike Air Force
nike running
timberland outlet
prada outlet online
yeezy boost 350 shoes
michael kors outlet online
ray-ban sunglasses
Nike Free Run
michael kors outlet
Lunette Oakley
the beat
black friday michael kors
ray ban shop
Lisinopril 10mg Us
pandora australia
sunglasses store
prada us
Nike Dunk SB Low
trazodone100mg
michael kors outlet online
ugg boots
Nike Air Max 180
evbid
timberland boots
Air Jordan 10
coach outlet
louis vuitton outlet
moncler outlet
coach factory outlet online
backlink
business blog
kate spade bags
louis vuitton outlet
nbastore
michael kors bags
michael kors
birkenstock sandals
chrome store
polo outlet
Wedding Rings- Official
pandora uk
kate spade outlet
yeezy boost 350
michael kors
Air Jordan Retro 3
Nike Air Max Couple
kate spade sale
yeezy boost 350 shoes
mk outlet for sale
yeezy shoes
kate spade outlet store
burberry outlet
Coach Handbags
yeezy boots 350
kate spade handbags
ray ban outlet
Air Jordan Homme
pandora uk
kate spade australia
pandora outlet
Jewelry Armoire - Official
michael kors uk
Louis Vuitton Outlet
Nike Free Run
prada outlet online
puma shoes
jlgg10.9

Lihat semua komen(7)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.048105s Gzip On
To Top