Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Paris & LA Bakal Diumum Sebagai Penganjur Sukan Olimpik 2024, 2028

13-9-2017 06:04 PM |Dilihat:455| Komen: 16

sumber : Berita Harian

Paris dan Los Angeles akan diumumkan sebagai tuan rumah Sukan Olimpik 2024 dan 2028 oleh Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) hari ini.

Memetik laporan AFP, pengumuman dua lokasi serentak dianggap pertama kali dalam sejarah badan induk tersebut dan ianya juga dianggap berita menggembirakan selepas minggu yang menyaksikan IOC didesak untuk mempertahankan diri mengenai isu rasuah.

Bagaimanapun, kedua-dua bandaraya itu masih perlu melalui prosedur pembentangan rasmi selama 25 minit kepada IOC bermula jam 12 tengahari waktu tempatan di Pusat Konvensyen Lima.

Bandar metropolitan California akan menerima AS$100 juta (RM420.4 juta) lebih berbanding Paris 2024 daripada dana IOC untuk penganjuran 2028, dan bakal menerima imbuhan AS$180 (RM756.7 juta) bayaran bebas faedah.

Itu bermakna, bandaraya itu akan memulakan proses pembinaan persiapan sukan sebelum bermulanya temasya dalam tempoh 11 tahun lagi.

Dilaporkan Presiden  IOC, Thomas Bach yang bertanggungjawab ke atas pemilihan serentak itu menggambarkan kedua-dua calon berkenaan sebagai 'peluang keemasan'.- CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 16
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote nobito 14-9-2017 07:49 AM
Bagi la chance kat Malaysia

Lain-lain Komen

Quote shark 13-9-2017 06:25 PM
bila nak buat kat malaysia? ini lagi berprestij

Quote kucen_miang 13-9-2017 06:33 PM
shark replied at 13-9-2017 06:25 PM
bila nak buat kat malaysia? ini lagi berprestij

klumpur-zakarta kah?
Quote MousemickeyU 13-9-2017 06:35 PM
Edited by MousemickeyU at 13-9-2017 06:37 PM
kucen_miang replied at 13-9-2017 06:33 PM
klumpur-zakarta kah?


Bukan dengan indon... malaysia pernah bid olimpik gabung dgn singapore ...actually pernah ke gabung2 negara anjur sukan ni??
Quote tripleid 13-9-2017 06:37 PM
peliklah dgn amarika ni..l.a tu kan dah jadi host 1984 dulu..knp tak calon new york pulak jd tuan rumah

NY satu2nya bandaraya utama duniawi yg blom pernah jd tuan rumah olimpik.pelik tp benar
Quote PEPPERMAN 13-9-2017 06:53 PM
KL tak pernah pun lagi jadi hos Sukan Asia. Sedangkan Bangkok, Manila dan Jakarta dah pernah,

Setakat Sukan Komanwel, walaupun penyertaan lebih banyak negara, tapi bilangan acara tak sebanyak Sukan Asia
Quote gibrana 13-9-2017 07:36 PM
tahniah ke atas negara2 terbabit
Quote RatuDunia94 13-9-2017 09:28 PM
tripleid: peliklah dgn amarika ni..l.a tu kan dah jadi host 1984 dulu..knp tak calon new york pulak jd tuan rumahNY satu2nya bandaraya utama duniawi yg blom per ...


Fator logistik kot.. NY tu lbh kpd bandar kewangan.. X sesuai buat olympic..
Quote saladin780 13-9-2017 09:32 PM
overrated nye dua2 bandar nih..patutnya yg dh penah anjur tu x payah la bid lagi..kasik can la kat bandaraya2 lain plak
Quote spiderman80 13-9-2017 09:57 PM
Sebagai anak watan Klang, Spidey berdoa Bandar Klang berjaya membida tuan rumah Sukan Olimpik sebelum Spidey meninggal dunia kelak.
Quote kucen_miang 13-9-2017 10:10 PM
spiderman80 replied at 13-9-2017 09:57 PM
Sebagai anak watan Klang, Spidey berdoa Bandar Klang berjaya membida tuan rumah Sukan Olimpik sebelu ...

terbyg acara perahu pjg kat sg klang n water ski kat tanjung harapan
Quote spiderman80 13-9-2017 10:37 PM
kucen_miang replied at 13-9-2017 10:10 PM
terbyg acara perahu pjg kat sg klang n water ski kat tanjung harapan

Best woh...
Quote kittypong31 13-9-2017 10:59 PM
nak tengok NY pulak nanti...
Quote SiBOntot 14-9-2017 01:14 AM

Terpaksa include LA cepat2 ..takut tarik diri.
Lagipon takda calon lain dah.

Dengan kos yang sangat besar ... banyak facilities yang jadi gajah puteh lepas Olimpik
membuat ramai negara2 baru teragak2 untuk offer jadi tuan rumah ..

Malaysia lebih elok fokus untuk bangunkan kompleks sukan bukit jalil .. bagi siap semua, top facilities, dan pembangunan atlet dunia .. bila masa dah tiba, kita boleh bid tanpa menggunakan modal yang banyak untuk membina facilities .. macam SEAKL 2017,  kompleks bukit jalil baru siap fasa 1 jer  ..  dah boleh cater sea games .. klu dah siap semua fasa .. then venue2 lain diupgrade ke world standard .. masa tu Asia ka Olimpik ka .. we can bid forever ..




Quote DARSITA 14-9-2017 01:34 AM

Ler korang ni .. CA need money! Tahun 1984 made money. 2024 lagi bertambah duit masuk if they use existing arenas and tracks instead of blowing millions on new venues.


Ngertik?
Quote Hedwig77 14-9-2017 07:40 AM
shark replied at 13-9-2017 10:25 AM
bila nak buat kat malaysia? ini lagi berprestij

Mau bankrupt kita klau kita host Olimpik...
Quote nobito 14-9-2017 07:49 AM
Bagi la chance kat Malaysia

Lihat semua komen(16)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.081702s Gzip On
To Top