Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Halimah Yacob Kini Presiden Singapura, Menang Tanpa Bertanding

13-9-2017 03:50 PM |Dilihat:1673| Komen: 19

sumber : ZaoBao 

Setelah menjalankan proses penamaan, bekas Speaker Parlimen Singapura, Halimah Yacob dilantik secara rasmi sebagai presiden wanita pertama republik itu hari ini dalam keadaan menang tanpa bertanding. 

Memetik laporan The Straits Times, sekitar pukul 12 tengahari tadi, pegawai pilihan raya mengumumkan Halimah, 63 secara automatik terpilih di pusat penamaan. 

Beliau berjaya menjadi presiden Singapura yang kelapan dan juga merupakan presiden wanita yang pertama dalam sejarah Singapura. 

Dijangka beliau mengangkat sumpah Khamis ini dan akan berkhidmat sebagai Presiden selama sepenggal (enam tahun). 

Dalam ucapannya di pejabat jabatan pilihan raya, beliau berjanji untuk melakukan yang terbaik untuk rakyat Singapura sebaik diumumkan sebagai presiden negara itu.

Saya berjanji akan melakukan yang terbaik untuk berkhidmat pada rakyat Singapura, ada pilihan raya atau tidak komitmen terhadap rakyat kekal sama. 

Dilaporkan pengalaman Halimah sebagai Speaker parlimen secara automatik melayakkan beliau menurut undang-undang pencalonan.

Daripada empat permohonan, dua bukan Melayu dan dua lagi tidak diberikan sijil kelayakan, kata jabatan pilihan raya awal minggu ini.

Sebelum Halimah, Yusof Ishak adalah pemimpin bangsa Melayu yang terakhir memegang jawatan itu dan gambarnya hingga kini menghiasi wang kertas negara itu.- CARI

sumber : EPA




Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 19
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Al-Patih 15-9-2017 05:09 PM
Macang PAS.....bolih terima kah

Lain-lain Komen

Quote torsotiger 13-9-2017 02:33 PM
Mampukah Halimah Yacop membawa kemajuan minority melayu di temasek??
Quote CARI-LTS 13-9-2017 03:50 PM


sumber : ZaoBao



Setelah menjalankan proses penamaan, bekas Speaker Parlimen Singapura, Halimah Yacob dilantik secara rasmi sebagai presiden wanita pertama republik itu hari ini dalam keadaan menang tanpa bertanding.


Memetik laporan The Straits Times, sekitar pukul 12 tengahari tadi, pegawai pilihan raya mengumumkan Halimah, 63 secara automatik terpilih di pusat penamaan.


Beliau berjaya menjadi presiden Singapura yang kelapan dan juga merupakan presiden wanita yang pertama dalam sejarah Singapura.


Dijangka beliau mengangkat sumpah Khamis ini dan akan berkhidmat sebagai Presiden selama sepenggal (enam tahun).


Dalam ucapannya di pejabat jabatan pilihan raya, beliau berjanji untuk melakukan yang terbaik untuk rakyat Singapura sebaik diumumkan sebagai presiden negara itu.


Saya berjanji akan melakukan yang terbaik untuk berkhidmat pada rakyat Singapura, ada pilihan raya atau tidak komitmen terhadap rakyat kekal sama.


Dilaporkan pengalaman Halimah sebagai Speaker parlimen secara automatik melayakkan beliau menurut undang-undang pencalonan.


Daripada empat permohonan, dua bukan Melayu dan dua lagi tidak diberikan sijil kelayakan, kata jabatan pilihan raya awal minggu ini.


Sebelum Halimah, Yusof Ishak adalah pemimpin bangsa Melayu yang terakhir memegang jawatan itu dan gambarnya hingga kini menghiasi wang kertas negara itu.- CARI

sumber : EPA




Quote Kerta_Angin 13-9-2017 04:46 PM
ini thread keempat halimah yacob yer..

jgn tak tahu



Quote Nenasketum 13-9-2017 05:14 PM
Memang dalam perlembagaan depa, gilir2 tapi kan, parti ni memang pompuan melayu yang ramai minat. Kakak aku salah sorang advocate depa
Quote saladin780 13-9-2017 05:35 PM
tahniah kak limah
Quote helicornia 13-9-2017 05:37 PM
ada fungsi ke presiden ni
Quote de_ikea 13-9-2017 06:15 PM
All the best aunt.
Quote husie91 14-9-2017 12:12 AM
kenapa menang tanpa bertanding
Quote torsotiger 14-9-2017 09:56 AM
baru tau ni presiden spore je..yg prime minister Lee Hsien Loong still memerintah..

ingat kan kak limah ni gantikan Lee tu..
Quote cauliflower 14-9-2017 10:05 AM
melayu? bukan ke dia india muslim yg tak mengaku india ke?
Quote -electrifying- 14-9-2017 11:58 AM
nmpk mcm mlayu je kan, rupanya dna india
Quote torsotiger 14-9-2017 12:17 PM
bapak india..dia claim dia melayu...so melayu la
Quote izzat1987 15-9-2017 07:56 AM
cauliflower: melayu? bukan ke dia india muslim yg tak mengaku india ke?

India apa muka melayu cam cina pun ada.
Quote izzat1987 15-9-2017 07:58 AM
husie91: kenapa menang tanpa bertanding

Sebab ada kelayakan tertentu kena lalui dan ditapis. Dua lg calon pemimpin lelaki melayu tak layak dan dia layak so menang tanpa bertanding sebab tahun ni giliran jatuh pd pemimpin melayu. Katakan halimah ni pun tak layak maka pilihan raya akan diadakan dan ditanding bersama calon bukan melayu lain. Harap faham
Quote sofiazara 15-9-2017 08:52 AM
tahniah kak limah
meols bangga
Quote sofiazara 15-9-2017 08:56 AM
so president lagi power dari prime minister la kan?
sheol can elect the prime minister and pass the bill of law sebegitu, macam seorang sultan / agong even she will be de facto only and her office is in the Istana.
Quote torsotiger 15-9-2017 09:28 AM
sofiazara replied at 15-9-2017 12:56 AM
so president lagi power dari prime minister la kan?
sheol can elect the prime minister and pass the ...

tak lah...kak limah ni hanya presiden boneka.. rumah dia pun kat flat HDB je..equivalent of PPRT pekeliling
Quote xinrou31 15-9-2017 10:21 AM
taniah!!!!
Quote Al-Patih 15-9-2017 05:09 PM
Macang PAS.....bolih terima kah

Lihat semua komen(19)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.114910s Gzip On
To Top