Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

iPhone X Kini Dilancarkan Secara Rasmi, Lebih Unik & Canggih

13-9-2017 11:50 AM |Dilihat:1215| Komen: 17



Apple Inc. telah mengadakan majlis pelancaran produk terbarunya pada pukul satu pagi tadi waktu Malaysia.

Antara produk terbaru keluarannya adalah Apple Watch, Apple TV, iPhone 8, iPhone 8 Plus dan termasuk satu-satu model iPhone yang dinanti-nantikan iaitu premium iPhone X atau dibaca sebagai iPhone 10 bersempena sambutan ulangtahun ke-10 syarikat tersebut.


Menurut Ketua Eksekutif Apple, Tim Cook, kesemua produk itu disifatkan sebagai model tercanggih syarikat tersebut sejak keluaran pertamanya, 10 tahun lalu.

Keluaran Iphone X model terbaharu ini hadir dengan rekaan skrin dari sisi ke sisi dan menggunakan pengecaman wajah untuk membuka peranti berkenaan tanpa butang 'home'.


Selain itu, paparan "super retina" juga ditambah baik dengan grafik dan resolusi yang lebih hebat.

iPhone X turut hadir dengan sokongan tahan air dan debu, serta menawarkan tiga pilihan warna berbeza, iaitu silver, space gray dan juga emas.


iPhone X juga dilengkapkan dengan cip pemprosesan Apple A11 Bionic yang menawarkan prestasi lebih 25% tinggi berbanding A10 sebelum ini, serta lebih 70% efisyen.

Apple turut menggunakan cip GPU dan ISP yang direkabentuk sendiri pada telefon pintar ini untuk menawarkan pemprosesan yang lebih berkuasa melaluinya.

Naib Presiden Kanan Apple, Phil Schiller berkata, badan kaca model iPhone X turut dihasilkan dengan paparan grafik lebih baik berbanding model-model terdahulu dengan mempunyai puluhan emoji yang menukar wajah anda kepada imej lebih kreatif.


Skrinnya pula penuh di depan seakan tanpa sempadan pada saiz 5.8 inci.

Kamera depan beresolusi 7 megapiksel manakala kamera utama 12 megapiksel.

Lengkap fungsi pengecasan tanpa wayar, iPhone X mempunyai ciri Portrait Photo Lighting pada kamera depan untuk swafoto.

Dwi kamera dengan lensa f2.4 serta f/1.8 menjadikan imej lebih cantik.

Pada majlis tersebut, Apple turut memperkenalkan jam pintar terbaharu yang dikenali sebagai Apple Watch dan penambahbaikan sistem tontonan video untuk televisyen berdefinisi tinggi 4K iaitu Apple TV.


Majlis pelancaran itu diadakan sebuah teater kampus yang dinamakan sempena nama bekas pengasas bersama Apple, Steve Jobs.

Bagaimana pula harganya? Sebelum ini terdapat khabar angin yang tersebar mengatakan iPhone X akan dijual pada harga USD1000 atau kira-kira RM4207, namun harga muktamad yang diumumkan oleh Apple adalah lebih murah sedikit iaitu USD999 atau kira-kira RM4203.

Biarpun perbezaannya tidak ketara, tetapi dianggap lebih murah daripada khabar angin yang mengatakan ianya akan mencecah sehingga RM5,000.

iPhone X mempunyai dua jenis kapasiti minimum iaitu 64GB dan 256GB, dilaporkan tempahan bermula pada 27 Oktober ini manakala penjualannya bermula pada 3 November ini .- CARI



Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
1
Bosan
0
Komen: 17
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote bangcak 15-9-2017 03:51 PM
Zasss777 replied at 13-9-2017 12:26 PM
Alang alang nak beli Iphone X la terus. Iphone 8 tak bnyk beza dgn Iphone7. Not worth changing.

alang2 sblm beli ipong8 baik tunggu 2-3 bulan berikutnya utk ipong9.

Lain-lain Komen

Quote Zasss777 13-9-2017 12:26 PM
Alang alang nak beli Iphone X la terus. Iphone 8 tak bnyk beza dgn Iphone7. Not worth changing.
Quote Soorayahas 13-9-2017 02:29 PM
harga yang tak leh tahan tu..terlampau mahal...tak make any sense
Quote Jigglyjiggle 13-9-2017 03:26 PM
Ceh mcm samsung S8
Quote ahmad_dhani91 14-9-2017 05:13 AM
iphone x ni kopipes jah dengan samsung baru tu. cumanya tambah emoji bodoh2 tu dorang letak lah harga 1k harga iphone 7 pun dah drop rasa macam ade sesape nak belikan untuk titew tak, sila pm
Quote mizruncing 14-9-2017 12:06 PM
wowwwwwwww
Quote nisako 14-9-2017 12:15 PM
wow,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Quote cocorex 14-9-2017 12:19 PM
Dh masuk dlm wishlist
Quote opahJan 14-9-2017 12:42 PM
I Phone X ? Wishlist, tp tak tahu bila nk beli moga ada rezeki nnti
Quote -electrifying- 14-9-2017 12:46 PM
tggu harga jatuh skit bru trade ipong 7 ni... amek terus X...
Nmpk menarik plak, tp xberpa berkenan bntuk camera blkg.lol
Quote xinrou31 15-9-2017 10:22 AM
tu harga macam mana afford
Quote vanillaninja 15-9-2017 10:36 AM
Kalau trade in iP7 sekarang dapat berapa je?
Quote idakamaruddin 15-9-2017 10:43 AM
pergi company dinner tahun ni

berdoa dpt menang cabutan bertuah iphone X

Quote axl_bach 15-9-2017 10:48 AM
dah berapa dah model ipong nih?? apsal trus ipongX?? xder ipong9/ipongIX dulu ker??
Quote Loxlaxman 15-9-2017 10:53 AM
Dah dapat....nindiaaaaa....
Quote WhiskeyScotch 15-9-2017 03:41 PM
Menarik ni. Boleh dipertimbangkan untuk dibeli.
Quote GegarVaganja 15-9-2017 03:47 PM
Bodo pulak aku tgk design iPhone X kau kan.
Boleh plak screen kat belah atas xfull.
Cacat betul.
Quote bangcak 15-9-2017 03:51 PM
Zasss777 replied at 13-9-2017 12:26 PM
Alang alang nak beli Iphone X la terus. Iphone 8 tak bnyk beza dgn Iphone7. Not worth changing.

alang2 sblm beli ipong8 baik tunggu 2-3 bulan berikutnya utk ipong9.

Lihat semua komen(17)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas (Portal)
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.090237s Gzip On
To Top