Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Lupakan Yang Leceh, Tiru Cara Buang Biji Cili Kering Paling Berkesan Ini

11-9-2017 01:57 PM|Oleh: Myra Rozi | Dilihat: 2996| Komen: 26

Leceh betul bila lepas beli cili kering, mesti kena buang bijinya. Kadang-kadang kena duduk sampai berjam-jam barulah siap.

Rupa-rupanya ada satu cara paling berkesan, senang dan boleh menjimatkan masa anda tau!

Perkongsian bermanfaat daripada Mama G Food Insutries ini akan membantu ibu-ibu dan suri rumah untuk menyiapkan hidangan dengan lebih cepat.

Ikut sahaja langkah di bawah:

1.Basuh cili kering dan rebus daalam periuk besar sampai betul-betul lembut.

2. Sesudah lembut, ambil gunting besar atau gunting pokok untuk potong cili bagi mengeluarkan bijinya.

3. Bila dah semua siap dipotong, tutup api dan biarkan untuk seketika. Boleh tengok sekarang yang kebanyakan biji sudah mula terkeluar dari cili.

4. Ambil satu besen air dan satu penapis besar untuk menapis. Patikan lubang penapis besar supaya memudahkan biji cili jatuh ke bawah.

5. Goyangkan penapis dalam arah bulatan serta ke atas dan ke bawah. Ulangi proses ini sehingga semuanya selesai.

6. Kalau tak ada penapis, boleh guna bakul kecil seperti dalam gambar.
7. Nah, inilah hasilnya! 
Selamat mencuba! -CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
3
Marah
1
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
2
Bosan
0
Komen: 26
Komen

Previous : Tiada Lagi Peti Sejuk Berbau Ikan Kering! Guna 2 Bahan Ini Untuk Kembalikan Aroma Segar!

Next       : Kereta Jiran Selalu Halang Pagar Rumah Anda? Jangan Mengamuk, Tiru Cara Genius Lelaki Ini

Komen Terbaru

Quote makton 18-9-2017 01:54 PM
aku potong dulu, rebus & tapis utk buang biji dia.

Lain-lain Komen

Quote CardiGans85 11-9-2017 02:02 PM
Habis la tgn sy bila buat cara mcm ni..tp tgk cara dia,mmg menjadi.
Quote tanganbercakap 11-9-2017 02:31 PM
selalu buat potong dulu sebelum rebus..cume kena pegang la jugak cili tu kan
care dia ni kiranye tangan tak payah pegang cili langsung la..potong2 je dlm periuk terus
Quote munchkin 11-9-2017 03:04 PM
I potong masuk dalam beg plastik. Ikat pastu pusing pusing pusing kuat kuat. Kira hayun goncang pusing. Nanti biji tu banyak terkeluar
Quote intanpurnama 11-9-2017 03:07 PM
Dah biasa buat gunting cili dulu, nak try la cara ni walaupun nampak macam byk kejenye
Quote diss69 11-9-2017 03:31 PM
intanpurnama: Dah biasa buat gunting cili dulu, nak try la cara ni walaupun nampak macam byk kejenye

ye arr nmpk remeh kejenya...
Quote mizruncing 11-9-2017 03:46 PM
ok blh try
Quote pearl.silver 11-9-2017 04:23 PM
Kenapa cadangan nye mcm sama je klu potong sblom rebus?
Sepeket cili i nk potong satu2 dlm periuk tu naya weh..ingatkn ada idea yg bernas sikit
Quote abangadek 11-9-2017 04:24 PM
aku gunting dulu, lepas tu baru rebus.. dh angkat tu ramas2 la kluar habih biji2nya
Quote chinta89 11-9-2017 04:47 PM
pearl.silver replied at 11-9-2017 04:23 PM
Kenapa cadangan nye mcm sama je klu potong sblom rebus?
Sepeket cili i nk potong satu2 dlm periuk t ...

itulah kan?

rse lagi renyah kije dah cili tu lembik2 panas gtu baru nk potong
Quote chinta89 11-9-2017 04:48 PM
abangadek replied at 11-9-2017 04:24 PM
aku gunting dulu, lepas tu baru rebus.. dh angkat tu ramas2 la kluar habih biji2nya

iols pun sama mcm u jugak
Quote fishcracker 11-9-2017 05:05 PM
Dah terbiasa gunting dulu sebelum cuci n rebus
Quote miemiecha 11-9-2017 05:26 PM
mek biasa gunting rebus tapis
Quote -electrifying- 11-9-2017 05:29 PM
tq sharing
Quote moonbug 11-9-2017 06:51 PM
abangadek: aku gunting dulu, lepas tu baru rebus.. dh angkat tu ramas2 la kluar habih biji2nya


Sama la. Kalau rebus dulu baru potong jenuh la pulak dah lembik tu cili cpt hancur
Quote PyoNaRi 11-9-2017 07:22 PM
Better gunting dulu baru rebus the tapis. Kalau nak potong dalam periuk tu, renyah oiii.
Quote RatuDunia94 11-9-2017 09:50 PM
Kt kedai xde ke yg jual dh siap buang biji?
Quote sumimasen 11-9-2017 10:39 PM
me simpan cili kering dlm peti ais..utk elak berkulat..
then notice nak buat cili kisar lebih  senang.. coz cili dh rapuh.. just patahkan guna jari.. biji cili pun terus keluar sendiri dan terasing kt bahagian bawah besen.. then ambik cili shj basuh, rebus, kisar..
Quote hanna88 11-9-2017 11:11 PM
Macam g susah je.. X ke pijar tangan..
Quote pinkypetal 12-9-2017 02:42 AM
abangadek replied at 11-9-2017 08:24 AM
aku gunting dulu, lepas tu baru rebus.. dh angkat tu ramas2 la kluar habih biji2nya

Samalah..i pon buat gini

Lihat semua komen(26)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Apple App Store
    Get it FREE Google play
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.049324s Gzip On
    To Top