Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis

Makan Daging Kambing Boleh Sebabkan Darah Tinggi, Benar Atau Mitos?

8-9-2017 06:19 PM|Oleh: Adib Za | Dilihat: 1910| Komen: 27

Antara makanan kegemaran orang kita adalah semestinya daging kambing.

Lebih-lebih lagi ketika musim raya korban baru sahaja berlalu ini. Maka banyak stok daging di rumah gamaknya.

Namun, terdapat ramai yang risau kerana katanya daging kambing boleh menyebabkan tekanan darah meningkat. Pendek kata, tak baguslah untuk kesihatan! 

Habis tu, macam mana ni? 

Memetik laman CNN Indonesia, seorang doktor pakar Gaga Irawan Nugraha berkata:

"Mengonsumsi daging, baik itu daging lembu atau kambing, sebenarnya sama saja. 


"Yang membantu peningkatan tekanan darah adalah jumlah garam yang dikonsumsi, katanya.

Selain itu, masih belum terdapat bukti mengenai pengambilan daging kambing boleh meningkatkan tekanan darah. 

Hal tersebut juga dihuraikan oleh seorang pakar gizi iaitu Fedri Ruluwedrata Rinawan, juga memetik CNN Indonesia. 

Peningkatan tekanan darah tidak berhubungan dengan daging kambing semua tergantung pengolahan daging tersebut. 

"Baik itu untuk tekanan darah rendah mahupun tekanan darah tinggi. Semua kembali pada proses pengolahan, katanya. 


"Yang perlu dihindari ialah konsumsi garam secara berlebihan. Apalagi untuk pengidap hipertensi, ujarnya lagi. 

Oleh itu, campurkan sedikit sahaja garam dalam masakan daging kambing ya! Dan ambillah daging kambing itu secara sederhana. Apa sahaja yang berlebihan pastinya tidak baik kan!  - CARI 


Foto: Carian internet

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
1
Bosan
0
Komen: 27
Komen

Previous : Bukan Sahaja Kopi, 4 Makanan Ini Juga Mengandungi Kafein Tau!

Next       : Geli Dengan Lendir Bendi? Kena Suka Juga Sebab...

Komen Terbaru

Quote Aquarius9283 15-9-2017 12:34 PM
Mitos kot...daging lembu pun xleh mkn byk2...ape2pun bersederhana la

Lain-lain Komen

Quote salmon-suki 8-9-2017 07:26 PM
Kurg gemar mkn daging kambing,maybe sbb experienced y berbau n ada bulu kambing dlm gulai die...serikkkk!!
Quote fishcracker 8-9-2017 07:59 PM
Kambing masak bistik...yummehhh
Quote mum123 8-9-2017 08:10 PM
Entahlah...nmpk sedap sngt org lain mkn...tp x brani nk mcuba
Quote aleesyasofia 8-9-2017 08:22 PM
sdapnya daging kambing..
Quote syidasaleh 8-9-2017 08:40 PM
Kambing sedappp.tak pernah lg ada bad experience kecuali my late aunty masak kari kambing pahit sbb byk sgt letak panadol masa nak empukkan dgg.adoii la.rindu arwah
Quote EvieWanKenobi 8-9-2017 08:56 PM
lamb mandy..
Quote DeeHanania 8-9-2017 09:23 PM
Dap er!!!!
Quote bijigetah 8-9-2017 10:28 PM
Aku suka sum2 kambing... perghhhh..
Quote bijigetah 8-9-2017 10:28 PM
Aku suka sum2 kambing... perghhhh..
Quote bijigetah 8-9-2017 10:29 PM
Aku suka sum2 kambing... perghhhh..
Quote bijigetah 8-9-2017 10:29 PM
Aku suka sum2 kambing... perghhhh..
Quote Catpaw 9-9-2017 02:29 PM
syidasaleh replied at 8-9-2017 08:40 PM
Kambing sedappp.tak pernah lg ada bad experience kecuali my late aunty masak kari kambing pahit sbb  ...

Hah letak panadol seriously ???
panadol ubat tu?
Quote syidasaleh 9-9-2017 02:40 PM
Catpaw replied at 9-9-2017 02:29 PM
Hah letak panadol  seriously ???
panadol ubat tu?

Yap.one of petua.my late aunty kawen ngan mamak.so tuknag masak husband dia la share petua ni.sbb kan lmbat empuk dia masukkan 1 papan.tak sabar kekdahnya.sekali pahittt
Quote Catpaw 9-9-2017 03:01 PM
syidasaleh replied at 9-9-2017 02:40 PM
Yap.one of petua.my late aunty kawen ngan mamak.so tuknag masak husband dia la share petua ni.sbb  ...

Panadolkah petua empuk mamak2  ni    baruku tau... selalu nak bagi empuk letak daun nangka.. ada yg cakap letak sudu gerpu dalam lauk tu... panadol ni la memang aku tak penah dengar lagi sepapan taruk tak bahayakan kesihatan ke
Quote SecretLuv 9-9-2017 07:35 PM
Tak suka daging kambing. Kalau makan sikit pun, mesti rasa nak muntah.
Quote SecretLuv 9-9-2017 07:37 PM
syidasaleh replied at 9-9-2017 02:40 PM
Yap.one of petua.my late aunty kawen ngan mamak.so tuknag masak husband dia la share petua ni.sbb  ...


Banyaknya oiiii..
Tak bahaya ke makan banyak-banyak macam tu?
Sama la juga macam kuih apam yang kita selalu makan tu. Rupanya kena letak panadol.
Dah la aku suka kuih apam.
Quote Lagubestbest 9-9-2017 10:35 PM
SecretLuv replied at 9-9-2017 07:37 PM
Banyaknya oiiii..
Tak bahaya ke makan banyak-banyak macam tu?
Sama la juga macam k ...

Hah? apam letak panadol? cer citer lebih sikit pls
Quote SecretLuv 10-9-2017 03:28 PM
Lagubestbest replied at 9-9-2017 10:35 PM
Hah? apam letak panadol? cer citer lebih sikit pls

Maafkan aku. Silap. Bukannya panadol, tapi serbuk ENO yang selalu digunakan untuk masalah ketidakhadaman.
Mungkin diaorang letak serbuk tu supaya adunan naik la kot. Huhu.
Quote diss69 10-9-2017 09:00 PM
seme masakan berasaskan kmbing akk suka...{:love

Lihat semua komen(27)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Apple App Store
    Get it FREE Google play
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.053994s Gzip On
    To Top